22/07/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΥΓΕΙΑ

10 συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Πιθανότατα γνωρίζετε, ίσως και να βιώνετε, ό,τι είναι σχετικό με τον πόνο που σχετίζεται με τις αρθρώσεις, όταν έχει κανείς ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραμελήσετε και τα ασυνήθιστα συμπτώματα που εμφανίζονται σε άλλα μέρη του σώματος και σχετίζονται με την ρευματοειδή αρθρίτιδα. Θα μπορούσαν να είναι συμπτώματα επιπλοκών ή παρενεργειών των φαρμάκων που παίρνετε.

Προσέξτε αυτά τα 10 συμπτώματα και καλέστε τον γιατρό σας αν τα εντοπίσετε:

1. Πυρετός
Ορισμένα φάρμακα για την ρευματοειδή αρθρίτιδα επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και την άμυνα του οργανισμού σας απέναντι στα μικρόβια. Μπορεί να μην είστε σε θέση να καταπολεμήσετε τις ασθένειες, τόσο εύκολα όσο συνηθίζατε στο παρελθόν. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση αν ανεβάσετε πυρετό. Θα μπορούσε να σημαίνει μια ασθένεια ή μια λοίμωξη. Οι λοιμώξεις μπορεί να επιδεινωθούν γρήγορα αν παίρνετε φάρμακα που εμποδίζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα να λειτουργεί σωστά, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε άμεσα το πρόβλημα.

Advertisement

2. Αναπνευστικά προβλήματα
Αν έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα, έχετε υψηλότερο κίνδυνο για ουλές των ιστών στους πνεύμονες. Γι’ αυτό δείτε το γιατρό σας άμεσα, αν έχετε έναν βήχα που δεν φεύγει ή αν δεν έχετε καλή ανάσα στη διάρκεια των συνηθισμένων καθημερινών σας δραστηριοτήτων.

3. Πόνος στο στομάχι ή προβλήματα του πεπτικού συστήματος
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης ελκών, αιμορραγίας στο στομάχι και καταστάσεων όπως η κολίτιδα και η εκκολπωματίτιδα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη φλεγμονή από την ρευματοειδή αρθρίτιδα ή σε παρενέργειες από φάρμακα όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή κορτικοστεροειδή. Είναι επίσης πιθανότερο να έχετε δυσκοιλιότητα ή διάρροια, κάτι που θα μπορούσε να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι ότι η ποσότητα των καλών και κακών βακτηρίων στο έντερό σας είναι εκτός ισορροπίας.

4. Μούδιασμα
Οι πρησμένες αρθρώσεις μπορεί να τεντώσουν τα νεύρα κι αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε μυρμήγκιασμα σε διάφορα σημεία του σώματός σας. Τα πιο συνηθισμένα σημεία όπου μπορεί να συμβεί αυτό είναι οι αγκώνες, οι αστράγαλοι και οι καρποί. Η φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων, που ονομάζεται αγγειίτιδα, μπορεί να συμβεί με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και να προκαλέσει επίσης μούδιασμα.

Advertisement

5. Προβλήματα στα μάτια
Η φλεγμονή που συνοδεύει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να βλάψει διάφορα μέρη των ματιών, συμπεριλαμβανομένου του σκληρού χιτώνα (τα λευκό τμήμα των ματιών) και του κερατοειδούς (ένα λεπτό προστατευτικό στρώμα). Ο πόνος στα μάτια ή ένα κοκκίνισμα των ματιών που χειροτερεύει, θα πρέπει να αξιολογηθεί άμεσα. Συζητήστε με τον γιατρό σας για οποιεσδήποτε αλλαγές της όρασης.

6. Σπασμένα οστά
Ορισμένα φάρμακα ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορούν να προκαλέσουν απώλεια οστικής μάζας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος. Τα οστά σας μπορεί επίσης να εξασθενίσουν εάν αποφύγετε την άσκηση και τη σωματική δραστηριότητα. Ενα σπασμένο οστό μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι αναπτύσσετε οστεοπόρωση, μια ασθένεια που προκαλεί την εκφύλιση των οστών σας. Μπορεί να αντιμετωπιστεί μόλις διαγνωστεί.

7. Ξηρό στόμα και μάτια
Μερικοί άνθρωποι με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν επίσης σύνδρομο Sjögren, μια άλλη φλεγμονώδη κατάσταση. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να έχετε πρόβλημα με το μάσημα και την κατάποση, ή μπορεί να αισθάνεσθε ότι κάτι σκουρόχρωμο είναι μέσα στα μάτια σας. Οι γυναίκες μπορεί επίσης να έχουν κολπική ξηρότητα και πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο Sjögren, αλλά τα φάρμακα ή οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας.

8. Αλλαγές στη διάθεση
Η κατάθλιψη ή το άγχος μερικές φορές συμβαδίζουν με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Συμβαίνει περίπου στο 1/3 των ανθρώπων που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, σύμφωνα με μελέτες. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε αλλαγές στη διάθεσή σας. Μπορεί να προτείνει θεραπεία ή φάρμακο που θα σας βοηθήσει.

9. Απώλεια ακοής
Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ακοής. Εάν εσείς ή η οικογένειά σας παρατηρήσετε μια αλλαγή στην ικανότητά σας να ακούσετε, ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να προσαρμόσει τα φάρμακά σας ή να συστήσει ένα ακουστικό.

10. Πόνοι στο στήθος
Μια μελέτη του 2015 στο Brigham διαπίστωσε ότι τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά, από εκείνα που έχουν κάποια καρδιακή νόσο. Ο πόνος στο στήθος, ειδικά όταν αφορά πόνο που προκύπτει στη διάρκεια κάποιας δραστηριότητας, θα πρέπει να παρακολουθείται από το γιατρό.

Συνολικά, περίπου το 40% των ανθρώπων με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν συμπτώματα σε διάφορες περιοχές του σώματος τους εκτός από τις αρθρώσεις, όπως το δέρμα, οι μύες, τα οστά, τα μάτια και οι πνεύμονες. Εάν έχετε ήπια συμπτώματα που αναπτύσσονται αργά, ενημερώστε γι’ αυτά το γιατρό σας στην επόμενη επίσκεψή σας. Κάντε μια έκτακτη συνάντηση με τον γιατρό σας αν είχατε ξαφνικές ή σοβαρές αλλαγές στον τρόπο που αισθάνεστε ή στον τρόπο που ανταποκρίνεστε στη θεραπεία.

ΠΗΓΗ: www.medinova.gr


Πηγή: www.truelife.gr