01/03/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΥΠΡΟΣ

25 ηλικιωμένοι κάθε μήνα θύματα κακοποίησης από οικιακές βοηθούς ή από τα παιδιά τους

Κακοποίηση, παραμέληση, οικονομική εκμετάλλευση και ηλικιακός ρατσισμός για τα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Τα στοιχεία που καταγράφονται για τα όσα βιώνουν οι ηλικιωμένοι σε οίκους ευγηρίας προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό, την ώρα που ενώ τα περιστατικά βίας “φουντώνουν”, τα στόματα κλείνουν λόγω φόβου για τις συνέπειες..

Κάθε μήνα ενώπιον του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας τίθενται τουλάχιστον 25 υποθέσεις κακοποιητικής συμπεριφοράς σε οίκους ευγηρίας, από οικιακές βοηθούς ή ακόμα και από τα ίδια τους τα παιδιά.

Ενδεικτική είναι η αναφορά για ηλικιωμένο ο οποίος είχε μεταφερθεί απο οίκο ευγηρίας σε νοσοκομείο, με τον ίδιο να αντιδρά κατά την επιστροφή του στη δομή.

Σύμφωνα με την Υπεύθυνη του Κέντρου Μνήμης Παρατηρητηρίου τρίτης ηλικίας, Γιαννούλα Αντωνίου, «το περιστατικό μας το είπε άτομο που βρισκόταν εκεί. Να κλαίει ο άνθρωπος, τυφλός μάλιστα, και να λέει σας παρακαλώ, μην με πάρετε πίσω, πάρτε με σπίτι μου, δεν αντέχω άλλο».

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένα στα έξι άτομα 60 ετών και άνω, έχουν βιώσει κάποια μορφή βίας σε κοινοτικές δομές.

Η κ. Αντωνίου δήλωσε ότι «είχε άτομο το οποίο τηλεφώνησε και λέει παρακολουθώντας τις αναφορές στα ΜΜΕ και τις αναφορές για κακοποίηση, δεν θέλω να είμαι συνένοχος σε μία κακοποίηση που βλέπω καθημερινά, αλλά και δεν μπορώ εγώ να καταγγείλω».

Με το παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας να απευθύνει έκκληση όπως όσοι γνωρίζουν ανάλογα περιστατικά να τα καταγγέλλουν στην αστυνομία ώστε να πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Πηγή: omegalive.com.cy