19/06/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΟΣΜΟΣ

Adella Shores: Εντοπίστηκε μετά από 115 χρόνια το «καταραμένο» ατμόπλοιο – Είχε εξαφανιστεί το 1909

Το μυστήριο της πτήσης ΜΗ370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών που εξαφανίστηκε τον Μάρτιο του 2014, θύμιζε η περίπτωση του πλοίου Adella Shores το οποίο τελικά εντοπίστηκε μετά από έναν αιώνα και κάτι χρόνια, στο Μίσιγκαν.

Το «καταραμένο» ξύλινο ατμόπλοιο που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς την 1η Μαΐου 1909 στη λίμνη Superior με 14 μέλη πλήρωμα, βρέθηκε έπειτα από 115 χρόνια, στο Whitefish Point του Μίσιγκαν, σύμφωνα με την Ιστορική Εταιρεία Ναυαγίων των Μεγάλων Λιμνών (Great Lakes Shipwreck Historical Society).

Το Adella Shores – το οποίο οι ντόπιοι έτρεμαν ότι ήταν καταραμένο αφού οι ιδιοκτήτες του το βάφτισαν σπάζοντας ένα μπουκάλι νερό στο κύτος του αντί για αλκοόλ – βρέθηκε περισσότερα από 40 μίλια βορειοδυτικά του Whitefish Point.

Το πλοίο μήκους 195 ποδών (περίπου 60 μέτρα) είχε κατασκευαστεί στο Γιβραλτάρ του Μίσιγκαν και ζύγιζε 735 τόνους, ενώ ανήκε στην Shores Lumber Company.

Πλάνα που ελήφθησαν από τα συντρίμμια δείχνουν ότι το πλοίο έχει παραμείνει άθικτο σε μεγάλο βαθμό.

Το σκάφος πήρε το όνομά του από την κόρη του ιδιοκτήτη της Shores Lumber Company, Adella.

Η αδελφή της Adella, Bessie, είχε βαφτίσει το πλοίο με ένα μπουκάλι νερό, καθώς η οικογένεια ήταν αυστηρή όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ.

Οι ναυτικοί θεωρούσαν τότε ότι αυτό ήταν κακός οιωνός, αν αναλογιστεί κανείς ότι το Adella βυθίστηκε δύο φορές σε ρηχά νερά μέσα σε διάστημα δεκαπέντε χρόνων.

Και τις δύο αυτές φορές τέθηκε ξανά σε λειτουργία πριν εξαφανιστεί οριστικά, το 1909.

Στις 29 Απριλίου, το πλοίο κατευθυνόταν προς το Ντουλούθ της Μινεσότα φορτωμένο αλάτι και ακολουθούσε ένα μεγαλύτερο χαλύβδινο ατμόπλοιο.

Καθώς και τα δύο πλοία περνούσαν γύρω από το Whitefish Point, ήρθαν αντιμέτωπα με μια σφοδρή θύελλα κατά τη διάρκεια της οποίας το Adella εξαφανίστηκε.

Το πλοίο δε βρέθηκε ποτέ, μόνο κάποια συντρίμμια αλλά όχι πτώματα.

Ο καπετάνιος του μεγαλύτερου ατμόπλοιου που ακολουθούσαν πιστεύει ότι το μικρότερο σκάφος ίσως να προσέκρουσε σε πάγο που τρύπησε το κύτος του, με αποτέλεσμα να βυθιστεί σε χρόνο μηδέν.

Το καλοκαίρι του 2021, ο διευθυντής θαλάσσιων επιχειρήσεων της εταιρείας Darryl Ertel και ο αδελφός του Dan εντόπισαν με σόναρ το πλοίο. “Σχεδόν ήξερα ότι έπρεπε να είναι το Adella Shores όταν μέτρησα το μήκος του, επειδή δεν υπήρχαν άλλα πλοία εκεί έξω που να έχουν εξαφφανιστεί σε αυτό το εύρος μεγέθους”, δήλωσε ο Ertel.

Πηγή: www.newsit.gr