20/05/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγώνας δρόμου για το Μάτι – Τα επόμενα βήματα για να μην παραγραφούν τα αδικήματα στην τραγωδία με τους 104 νεκρούς

Η Δικαιοσύνη «τρέχει» για να μην παραγραφούν τα αδικήματα στην υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι με τους 104 νεκρούς. Η παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου για να καθαρογραφεί γρήγορα η πρωτόδικη απόφαση και να ανοίξει ο δρόμος για την άσκηση έφεσης. Στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, που μπορεί να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι, θα καθίσουν στο εδώλιο τόσο οι έξι καταδικασθέντες όσο και οι 15 που κρίθηκαν αθώοι. Τι μπορεί να αλλάξει για τα ελαφρυντικά και τις ποινές. Έγκριτοι νομικοί και συγγενείς των θυμάτων μιλούν στην «R» για την επόμενη ημέρα του δικαστικού αγώνα.

Των Α. ΚΑΝΔΥΛΗ, Κ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Με ταχείς ρυθμούς κινείται η Δικαιοσύνη προκειμένου να προλάβει την παραγραφή των αδικημάτων στην υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι. Εγκριτοι νομικοί και συγγενείς θυμάτων μιλώντας στη Realnews εκτιμούν ότι η έφεση μπορεί να επιφέρει βαρύτερες ποινές.
Η παραγραφή επέρχεται το 2026 και έως τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία τόσο στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο όσο και στον Αρειο Πάγο. Ο στόχος σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολος, παρότι, όπως φάνηκε τις τελευταίες ημέρες, γίνεται προσπάθεια επίσπευσης όλων των απαιτούμενων ενεργειών.

Προς αυτή την κατεύθυνση με παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα, η πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών όπου εκδικάστηκε η υπόθεση, Μαρία Γκιαούρη, απαλλάχθηκε όλων των άλλων υποχρεώσεών της, για να μπορέσει να καθαρογράψει την απόφαση εντός του Μαΐου. Η καθαρογραφή είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ούτως ώστε να προχωρήσει η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης είτε από τους συγγενείς θυμάτων ή εγκαυματίες, είτε από την πλευρά των καταδικασμένων, είτε αυτεπαγγέλτως από την Εισαγγελία Εφετών, η οποία μπορεί να στραφεί και εναντίον αυτών που απαλλάχθηκαν. Μάλιστα, η πρόθεση είναι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι, σε θερινό τμήμα δηλαδή, κάτι που γίνεται σπάνια και σε ειδικές περιπτώσεις.

Ποινές

Τι μπορεί να αλλάξει, όμως, εφόσον ασκηθεί έφεση και για τα ελαφρυντικά και για τις ποινές και για τις αθωώσεις; Η απάντηση είναι «όλα», καθώς στο εδώλιο θα κάτσουν, εκτός από τους έξι καταδικασθέντες, και οι 15 που κρίθηκαν αθώοι. Το δικαστήριο μπορεί στο τέλος με την απόφασή του να κρίνει και αυτούς ενόχους, ενώ δύναται επίσης να μην αναγνωρίσει κάποιο ελαφρυντικό, όπως αυτό του σύννομου βίου που αναγνωρίστηκε για τους τέσσερις από τους έξι καταδικασθέντες.

Έγκριτοι νομικοί εξηγούν στην «R» ότι σε μια τέτοια περίπτωση η ποινή βάσης, η ποινή δηλαδή για κάθε ανθρωποκτονία από αμέλεια, μπορεί να μην είναι αυτή των δύο ετών για κάθε νεκρό, όπως αποφάσισε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, η οποία είναι και υποχρεωτικά εξαγοράσιμη, αλλά μεγαλύτερη. Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει -παρότι οι αποδιδόμενες πράξεις είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα- ακόμη και έκτιση ποινής. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που δεν μπορεί να αλλάξει είναι η ποινή που εκτίεται, ανεξαρτήτως πόσα χρόνια θα επιβάλει το δικαστήριο, η οποία είναι τα πέντε έτη.

Ως προς αυτό το σημείο έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες μια έντονη πολιτική αντιπαράθεση, με την κυβέρνηση να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τις αλλαγές των κωδίκων, που έκανε το 2019, μείωσε το όριο που ίσχυε, δηλαδή τα 10 έτη, σε 5 έτη, με συνέπεια να είναι πιο δύσκολο για ένα δικαστήριο να αποφασίσει έστω και μερική έκτιση ποινών, καθώς απαιτείται ειδικά αιτιολογημένο σκεπτικό.

Και βεβαίως θα ήταν εντελώς διαφορετική η ποινική αντιμετώπιση των κατηγορουμένων, αν μπορούσαν να ισχύσουν οι αλλαγές που έγιναν πρόσφατα από τον νυν υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, και τέθηκαν σε εφαρμογή την 1η Μαΐου. Συγκεκριμένα, για το αδίκημα του εμπρησμού για το οποίο καταδικάστηκε ο ηλικιωμένος από το Νταού Πεντέλης, ο οποίος εκείνη την ημέρα, παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις για δύσκολες καιρικές συνθήκες, έβαλε φωτιά να κάψει τα ξερόχορτα στο χωράφι του, η ποινή, πλέον, ακόμη και για εξ αμελείας πράξη, φτάνει, υπό προϋποθέσεις, τα 20 χρόνια κάθειρξης. Οσον αφορά την ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, που αποδίδεται στους υπόλοιπους κατηγορουμένους, το ελάχιστο εφεξής είναι τουλάχιστον δύο χρόνια (από τουλάχιστον τρεις μήνες) και το «ταβάνι» της εκτιτέας ποινής δεν είναι τα πέντε, αλλά τα 10 έτη.

Νέα δίκη

Με το πέρας της δίκης, όμως, για το Μάτι σε πρώτο βαθμό, «ξεπαγώνει» και αυτή που περιλαμβάνει τους ίδιους ακριβώς κατηγορουμένους, αλλά διαφορετικά θύματα. Αφορά εγκαυματίες που δεν είχαν συμπεριληφθεί στον αρχικό κατάλογο και ως εκ τούτου δεν συμμετείχαν στη δίκη που ολοκληρώθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα. Το δεύτερο αυτό δικαστήριο ανέμενε την ολοκλήρωση της πρώτης δίκης.

Παράλληλα, οι συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς και οι εγκαυματίες, που ξεπερνούν τους 60, ετοιμάζουν τα επόμενα βήματά τους, καθώς δηλώνουν αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μη μείνει ατιμώρητο αυτό το έγκλημα.

Όπως ανέφερε, μάλιστα, η Έμυ Κροκίδη -κάτοικος του Νέου Βουτζά και πρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου της περιοχής- κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την επομένη της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, το οποίο επέβαλε ποινές από τρία έως πέντε χρόνια στους καταδικασθέντες και μάλιστα εξαγοράσιμες προς 10 ευρώ την ημέρα:

«Στις προθέσεις όλων είναι μια επιστολή στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, κατάθεση αναφοράς στην Επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου, προσπάθεια προσφυγής στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και αίτημα στην Εισαγγελία να ελέγξει περαιτέρω όλα όσα έγιναν τόσο στη δίκη όσο και μέχρι να φτάσουμε σε αυτή».

Αντιδράσεις

«Όλες οι ευθύνες είναι τρομερές, θα πρέπει να ψάξει η ελληνική Δικαιοσύνη, γιατί εμείς δεν θα σταματήσουμε μέχρι την πραγματική δικαίωση», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο επιζών της τραγωδίας στο Μάτι, Γιάννης Οικονομίδης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην ΕΣΗΕΑ.

Κατά τη σύντομη διάρκεια της ομιλίας του, επεσήμανε πως συνολικά 5.000 άνθρωποι σώθηκαν μόνοι τους, χωρίς καμία ειδοποίηση και καμία παρουσία κρατικού και δημόσιου παράγοντα. Περίπου 3.000 ήταν από τις 6:00 μ.μ. στη θάλασσα, όπου έμειναν εκεί έως και 10 ώρες, ενώ 2.000 κατάφεραν να φύγουν με το αυτοκίνητο. «Είναι τεράστια αυτή η υπόθεση και πρέπει να το καταλάβουν η ελληνική Δικαιοσύνη και η κοινή γνώμη. Η οργή μας δεν είναι μόνο συναισθηματική, αλλά βαθύτατα ρεαλιστική, γιατί από την ίδια στιγμή του εγκλήματος αυτού υπήρξε μια οργιώδης προσπάθεια συγκάλυψης και γιατί από εκείνη τη στιγμή ο καθένας προσπαθούσε να αποφύγει την ευθύνη του».

«Προκλητική» χαρακτήρισε τη δικαστική απόφαση και ο Αριστείδης Χερουβείμ, που έχασε τη μητέρα, την αδελφή του και τις δίδυμες ανιψιές του στην τραγωδία στο Μάτι. «Με βάση όσα είδαμε το προηγούμενο διάστημα και με όσα ζήσαμε τους τελευταίους 18 μήνες στη δικαστική αίθουσα, η απόφαση ήταν αναμενόμενη. Ηξερα και υποπτευόμουν ότι θα αθωωθούν οι αυτοδιοικητικοί και ότι οι υπόλοιποι θα τιμωρηθούν, γιατί πολύ απλά κάποιος έπρεπε να τιμωρηθεί, έστω και βελούδινα. Να ξεκαθαρίσω πως, όταν λέω ότι η απόφαση ήταν αναμενόμενη, δεν εννοώ ότι ήταν και φυσιολογική, γιατί εδώ λέμε ότι επικράτησε το παράλογο», δηλώνει στην «R».

Οι συγγενείς των θυμάτων, που μέχρι την τελευταία στιγμή είχαν την ελπίδα ότι θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι στο ποσοστό που αναλογεί στον καθένα, εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους. «Έξι χρόνια δεν έχουμε δημιουργήσει πρόβλημα σε κανέναν, δεν έχουμε κλείσει δρόμους και με αξιοπρέπεια είμαστε θεατές σε όλη αυτή τη διαδικασία. Δεν δώσαμε ποτέ δικαίωμα και δεν στήσαμε κανένα λαϊκό δικαστήριο. Από εδώ και πέρα δεν ελπίζουμε σε τίποτα. Το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να αλλάξει, παρά το γεγονός ότι όσοι βρέθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου έχουν ευθύνη. Δεν λέω ότι πρέπει να πάνε όλοι φυλακή, ούτε ότι υπήρχε δόλος, ωστόσο υπήρχαν ενδεχόμενος δόλος και έκθεση σε κίνδυνο. Το άφησαν να εξελιχθεί… Οφειλαν να ενημερώσουν τον κόσμο και να υπάρχει μια οργανωμένη επιχείρηση εκκένωσης για να σώσουν τους ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί», σημειώνει ο Αρ. Χερουβείμ.

Μάλιστα, ο ίδιος προαναγγέλλει προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. «Έχουμε δυνάμεις και θα πάμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και στην Ευρωβουλή. Εχουμε ένα πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια μας: τη μη ύπαρξη σύμβασης για το 112. Αυτό είναι υποχρέωση της χώρας από το 2003. Δεν είναι μόνο οι 104 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους εκείνο το μοιραίο απόγευμα. Είναι περίπου 60 σοβαρά εγκαυματίες και είναι και χιλιάδες άνθρωποι ψυχικά άρρωστοι που βρίσκονταν στην περιοχή και είδαν τη ζωή τους να καταστρέφεται και τους συγγενείς τους να χάνονται. Όλοι κουβαλάμε ένα φορτίο για μια ζωή», καταλήγει.

Διαβάστε εδώ κι εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Πηγή: www.enikos.gr