05/03/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΥΠΡΟΣ

Ανησυχία για λόγους παραβατικών συμπεριφορών, λέει το Hope For Children

Υπάρχει ανησυχία για τους λόγους που ωθούν τους νέους στην υιοθέτηση παραβατικών συμπεριφορών και αντιστοίχως ανησυχία υπάρχει για τη στάση της κοινωνίας σε τέτοιου είδους παραβάσεις, αναφέρει, σε ανακοίνωση του σχετικά με περιστατικό βίας μεταξύ 15χρονων, το “Hope For Children” CRC Policy Center.

Σημειώνει ότι με αφορμή το περιστατικό σωματικής βίας που δέχθηκε 15χρονος μαθητής από συνομήλικο του, ο Ανθρωπιστικός Οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Center δηλώνει τη διαθεσιμότητα του στις αρμόδιες Αρχές και Υπουργεία για την πρόληψη και αντιμετώπιση των αυξανόμενων περιστατικών βίας μεταξύ των παιδιών στην κοινότητα.

«Είναι δυσάρεστο για όλους μας να βλέπουμε τέτοιου είδους περιστατικά να εξελίσσονται με τόσο βίαιο τρόπο, ενώ είναι φανερό πως υπάρχει έξαρση των περιστατικών βίας μεταξύ των εφήβων. Αποτελεί βασική ανησυχία και διερώτηση, για τους λόγους που ωθούν τους νέους στην υιοθέτηση παραβατικών συμπεριφορών και αντιστοίχως για τη στάση της κοινωνίας σε τέτοιου είδους παραβάσεις», προσθέτει.

Μεταξύ άλλων, ο Οργανισμός αναφέρει ότι οι παράγοντες που θεωρούνται ως σημαντικά προγνωστικοί και έχουν συνδεθεί με τη νεανική παραβατικότητα, είναι το μη υποστηρικτικό οικογενειακό πλαίσιο ή/και η βία μέσα στην οικογένεια, η υιοθέτηση λανθασμένων προτύπων και επιρροή από τους συνομηλίκους με αποκλίνουσα συμπεριφορά, οι χαλαροί κοινωνικοί δεσμοί, η αρνητική ιδιοσυγκρασία, η επίδραση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, καθώς και η επίδραση των κυριότερων φορέων κοινωνικοποίησης για τον έφηβο.

«Πιο συγκεκριμένα, δεν είναι λίγες οι φορές όπου παρόμοια περιστατικά παρουσιάζονται σε ομάδες εφήβων, που δρουν με γνώμονα την εγκληματικότητα, δημιουργώντας συμμορίες, εκφοβίζοντας και τραυματίζοντας συνομηλίκους τους, και προβαίνοντας σε φυσικές καταστροφές ή βανδαλισμούς», σημειώνει.

Σημαντικές δράσεις, συνεχίζει ο Οργανισμός στην ανακοίνωση του, θα χρειαστεί να υλοποιηθούν, όπως δημιουργία και ενίσχυση κοινωνικών υπηρεσιών στην κοινότητα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στην οικογένεια, προληπτικά προγράμματα για την ευαισθητοποίηση και την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης από την προσχολική ηλικία, όπως και η στελέχωση σχολικών πλαισίων με επαγγελματίες του κλάδου των ανθρωπιστικών επιστημών, που θα λειτουργούν τόσο με στόχο την πρόληψη, όσο και για την αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας.

Αναφέρει, επίσης, ότι η ανίχνευση πρόωρων εκδηλώσεων βίαιων/ παραβατικών συμπεριφορών, η έγκαιρη διαγνωστική αξιολόγηση, η συστηματική επικοινωνία με γονείς, αποτελούν προληπτικές δράσεις για αποφυγή έντονων περιστατικών και άμεση παρέμβαση.

Το “Hope For Children” CRC Policy Centre σημειώνει ότι ασπάζεται την άποψη ότι η καλύτερη παρέμβαση βασίζεται στην πρόληψη.

«Έτσι ως ανθρωπιστικός οργανισμός, δρα προληπτικά παρέχοντας βιωματικά εργαστήρια στα σχολεία, κτίζοντας την ψυχική ανθεκτικότητα και ενισχύοντας την ενσυναίσθηση των παιδιών και των εφήβων», προσθέτει.

Το “Hope For Children” CRC Policy Center αναφέρει ότι παρέχει δωρεάν ψυχολογικές υπηρεσίες σε παιδιά και εφήβους με ατομικές θεραπείες και συμβουλευτική γονέων, όπως επίσης, λειτουργεί τη Γραμμή Βοήθειας 1466 για όλα τα παιδιά και τις οικογένειες στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, η γραμμή βοήθειας λειτουργεί 24/7 και παρέχει ψυχολογική, κοινωνική και νομική υποστήριξη, συμβουλές και καθοδήγηση σε θέματα που σχετίζονται με την προστασία των παιδιών.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή γραμμή βοήθειας για παιδιά και εφήβους 116 111, λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 20:00 και κάθε Σάββατο από τις 9:30 έως τις 14:00.

Στην Κύπρο, η Ευρωπαϊκή Γραμμή Βοήθειας λειτουργεί με τη συνεργασία των HFC και ΣΠΑΒΟ. Η γραμμή δίνει την ευχέρεια στους ανήλικους να μιλήσουν για οτιδήποτε τους απασχολεί.   

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα και τις υπηρεσίες του Οργανισμού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το “Hope For Children” CRC Policy Center καλώντας στο 1466, καθώς και μέσω της 24/7 διαδικτυακής πλατφόρμας στο www.uncrcpc.org.cy.   

Πηγή: omegalive.com.cy