02/12/2023
Αθηνά, Ελλαδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανησυχία Τσίπρα για τη διάλυση στον ΣΥΡΙΖΑ: Η συνάντηση με Κασσελάκη και οι “οδηγίες” για ενότητα

Συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, είχε το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, o Αλέξης Τσίπρας ανταποκρίθηκε θετικά στο τηλεφώνημα του κ. Κασσελάκη που ζήτησε συνάντηση και δέχθηκε τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στο πολιτικό του γραφείο, στην οδό Αμαλίας.

Πηγές κοντά στον Αλέξη Τσίπρα αναφέρουν σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση, την πρώτη μετά την εθιμοτυπική της εκλογής του νέου προέδρου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να εκφράσει την ανησυχία του για τη συνεχόμενη ένταση στο εσωτερικό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόσο για να ασκεί αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο όμως και ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών.

“Ενότητα που μπορεί να διαφυλαχθεί μόνο με την πιστή τήρηση του καταστατικού και τη χάραξη πολιτικού σχεδιασμού εξωστρέφειας από τα όργανα του κόμματος που πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική για όλες τις απόψεις διάθεση”, όπως τόνισε ο πρώην πρόεδρος στον διάδοχό του.

Από την άλλη πλευρά, κύκλοι κοντά στον κ. Κασσελάκη αναφέρουν ότι η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα , όπως κάθε φορά, καθώς ο νυν και ο πρώην πρόεδρος επικοινωνούν τακτικά.
Η συζήτηση ήταν εφ’ όλης της ύλης με επικέντρωση στην ανάγκη για την ενότητα στο κόμμα.

Συνεχείς συναντήσεις

Η συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού με τον Στέφανο Κασσελάκη, πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των συνεχών αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ώρα που φουντώνουν οι φήμες για πιθανή αποχώρηση και της Εφης Αχτσιόγλου.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για να μπει τέλος σε αυτό το κύμα φυγής από την Κουμουνδούρου, οι δύο γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης συναντήθηκαν μυστικά με τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον Αλέξη Χαρίτση, στενούς συνεργάτες της Έφης Αχτσιόγλου. Αν και το περιεχόμενο του ραντεβού δεν έγινε γνωστό, σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοιες συναντήσεις αυτές είναι συχνές, καθώς η Κουμουνδούρου επιχειρεί να βάλει φρένο σε οποιεσδήποτε νέες αποχωρήσεις.

Επιπλέον, τη Δευτέρα, συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα είχε και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Οι δυο τους έφαγαν μαζί στην ταβέρνα “Ρούμελη” στη Νέα Σμύρνη, περιοχή όπου βρίσκεται και το σπίτι του κ. Σακελλαρίδη.

Είναι άγνωστος ο λόγος για τον οποίο κλείστηκε αυτό το ραντεβού αλλά σε κάθε περίπτωση έχει σημασία το συγκεκριμένο τετ-α-τετ του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρώην εκπρόσωπο του κόμματος και πρόσωπο που στήριξε εσωκομματικά την Έφη Αχτσιόγλου, σε μια περίοδο έντονων εσωκομματικών συγκρούσεων και ραγδαίων εξελίξεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Νέες αποχωρήσεις

Υπενθυμίζεται ότι, χθες, Τετάρτη, από τον ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν οι πρώην υπουργοί, Νίκος Τόσκας και Αριστείδης Μπαλτάς καθώς και οι δύο πρώην βουλευτές, Ανδρέας Ριζούλης και Κώστας Σπαρτινός μαζί με 22 ακόμη στελέχη από την Αχαΐα. Την πόρτα της εξόδου επέλεξαν επίσης ο Συντονιστής της Νομαρχιακής στην Α’ Θεσσαλονίκης, Κώστας Αμπατζάς και 52 στελέχη οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην Αττική.

Φόβοι για πιθανή αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου

Σημειώνεται ότι για το Σαββατοκύριακο έχει προγραμματιστεί η διάσκεψη των μελών που είναι δίπλα στις θέσεις της κ. Αχτσιόγλου και των “6+6”.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις από την Κεντρική Επιτροπή του περασμένου Σαββατοκύριακου αλλά και την απουσία – δικαιολογημένη ναι μεν – της Έφης Αχτσιόγλου από την Συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, πιστεύεται ότι θα υπάρξει καλύτερη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι και αν θα υπάρχουν άμεσες εξελίξεις, είτε νέων αποχωρήσεων, είτε συμπόρευσης.

Αν και μοιάζει δύσκολο, στελέχη συνεχίζουν να στέλνουν ενωτικά μηνύματα και φαίνεται να καταβάλλονται προσπάθειες για να μην προχωρήσει νέο πολιτικό “διαζύγιο”.

Υπενθυμίζεται ότι το σκληρό κείμενο που κατατέθηκε στην Κεντρική Επιτροπή φέρει τις υπογραφές επτά βουλευτών ενώ εκτιμάται ότι τουλάχιστον δύο ακόμα διατηρούν καλές σχέσεις και έχουν επικοινωνία με τους 6+6.

Τέλος, σε περίπτωση πιθανής εξόδου κρίσιμο ερώτημα είναι εάν θα συγκροτηθεί νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα με δεδομένη την ανεξαρτητοποίηση από την Δευτέρα των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Πέτης Πέρκα.


Πηγή: www.diaforetiko.gr