19/06/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση της Αττικής

Με ανακοίνωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές διατάξεις νόμων, αποφάσεις φορέων και οργάνων αποφάσισε τα κάτωθι:

Την εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων – περιπατητών σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές στις παρακάτω οδούς – περιοχές για τις ημέρες εκείνες που ο «Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφέρει πρόβλεψη κατηγορίας κινδύνου 3:Υψηλή 4:Πολύ Υψηλή και 5:Κατάσταση Συναγερμού (η απαγόρευση αφορά στην ημέρα πρόβλεψης και ενεργοποιείται άμεσα σε κάθε περίπτωση που εκδίδεται από το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας ιδιαίτερο προειδοποιητικό σήμα για πρόβλεψη κινδύνου από υψηλή (κατηγορία 3) πολύ υψηλή (κατηγορία 4) έως κατάσταση συναγερμού (κατηγορία 5) σε εφαρμογή του άρθρου 2 παρ. 4α του Ν. 3013/2002 και κοινοποιείται στους Δήμους με ευθύνη των Διευθύνσεων Πολιτικής Προστασίας των Αποκεντρωμένων Διευθύνσεων ως ακολούθως για τον Δήμο Μεγαρέων:

ΓΕΡΑΝΕΙΑ ΟΡΗ στις εξής θέσεις: οι περιοχές Καβελάρη, Χάνι Ντουράκο (Αλεποχωρίου), Μάζι προς Αέρα, Βαθύ Πηγάδι, Γκούρα, Σώρα, Καμαράκι καθώς και αποκλεισμός α) Ελατοδάσους Natura «Γερανείων» στις θέσεις Χάνι Δερβένι Μεγάρων προς Γεράνεια και Σταυρός Κινέττας προς Γεράνεια και

β) Πευκοδάσους περιοχής Κινέτας στις θέσεις Κιάφα Κινέτα προς Λιογρέϊκα Κινέτας και Αέρας Γερανείων προς Κινέτα.

ΟΡΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ στις εξής θέσεις και περιοχές : Διασταύρωση οδών Κανδήλι προς περιοχή Ραντάρ και Αγία Τριάδα – Μελετάκι, Παναγία Κούτσιθι προς περιοχή Γάκη και Γάκη προς περιοχή Παναγία Κούτσιθι, Εκπαίδευση ΛΟΚ Καντήλι, Κουλουριώτικο Μονοπάτι, Δρόμος καθώς και Παλαιοκούντουρα προς όρος Πατέρα, Ψάθα προς Μεγάλο Βαθυχώρι – Πύργους, Αλεποχώρι προς παλαιό δρόμο Αλεποχωρίου – Ψάθας, Λούμπα, Μεγάλο Κρύφτη, Πεδίο βολής προς Μικρό Κρύφτη, Μπότζικα, Καλύβια Πάνου καθώς και αποκλεισμός πευκοδάσους Βαθυχωρίων και Κρύφτη στις θέσεις Βένιζα Βιλίων προς Βαθυχώρι, Σταυρός Δρίκου προς Βαθυχώρι και Ασκαλί προς Κρύφτη.

Επίσης, έχοντας υπόψη τα με υπ. αρίθμ. πρωτ. 467359/25-05-22 έγγραφο του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής και 315413/11-04-2022 έγγραφο της Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας περί Εισήγησης και Επικαιροποίησης οδών προς εφαρμογή του μέτρου προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας και δείκτη επικινδυνότητας όπου θα εφαρμόζεται το μέτρο, προτείνονται τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το υπ. αριθμ. πρωτ. 70079/27-05-2022 έγγραφο του Δασαρχείου Μεγάρων, το Περιφερειακό Πάρκο Βουρκαρίου στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μεγαρέων – Πάχης που περιλαμβάνει κυρίως τη χερσόνησο της Αγ. Τριάδας και τον λόφο περιοχής Περάματος Μεγαρίδος, και σε εκτάσεις δασικής μορφής σύμφωνα με τον αναρτημένο και κυρωμένο ΔΧ ΟΤΑ Μεγάρων, καθώς επίσης και των παρακείμενων βιομηχανικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 3, 4 και 5.

Σύμφωνα με τα υπ. αριθμ. πρωτ. 52649/20-04-2022, 73633/03-06-2022 έγγραφα του Δασαρχείου Μεγάρων,

Οι δασικοί δρόμοι:

– Ζάστανο-Ψάθα,

– Βένιζα Βιλίων – Μεγάλος Κρύφτη,

– Ασκαλί προς Μικρό Κρύφτη,

– Αλεποχώρι- Αγία Αικατερίνη – Καλκάνι,

– Νέο Μάζι Σπάρτα- Βαθύ Πηγάδι,

– Χάνι – Γεράνεια,

– Βένιζα Βιλίων προς Βαθυχώρι,

– Σταυρός Δρίκου προς Βαθυχώρι.

Εξαιρούνται της παρούσας απαγόρευσης: Οι κάτοικοι των περιοχών που περιλαμβάνονται σε αυτή, μόνο ως προς τη δυνατότητα πρόσβασης στην οικία τους – Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Π.Ε.Ο.Α.Θ και στην Π.Ε.Ο.Α.Κ εκτός κι αν υπάρχει εντολή της αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για διακοπή ή εκτροπή της κυκλοφορίας, λόγω εξέλιξης δασικής πυρκαγιάς – Τα οχήματα που μεταβαίνουν σε λατομεία για εργασίες στο πλαίσιο λειτουργίας αυτών.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας (σχετ. 15) επισυνάπτονται στην παρούσα απόφαση χάρτης με τις περιοχές της Π.Ε. Δυτικής Αττικής όπου εφαρμόζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας, σύμφωνα με τις έως σήμερα σχετικές εισηγήσεις Δήμων, Δασαρχείων και Πυροσβεστικών Υπηρεσιών. Οι χάρτες σε πλήρη ανάλυση είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής ( www.patt.gov.gr ).

Οι παραβάτες της παρούσης διώκονται εκτός των άλλων και με τις διατάξεις της παραγράφου 3, του άρθρου 68, του Νόμου 998/1979. Για κάθε παράβαση της απαγόρευσης αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση εφαρμογής της απόφασης απαγόρευσης ορίζονται τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας αφορά την ημέρα πρόβλεψης καθ’ όλο το 24ωρο και επισημαίνεται ότι ο ημερήσιος χάρτης κινδύνου πυρκαγιών δημοσιεύεται και στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ( www.civilprotection.gr ).

Για όλα τα παραπάνω θα ισχύει η απαγόρευση με βαθμό επικινδυνότητας 4 ή 5 , ενώ για όσους φορείς έχουν αιτηθεί, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τον βαθμό επικινδυνότητας 3, σύμφωνα με τις εισηγήσεις τους.

Πηγή: www.aftodioikisi.gr