22/07/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΥΠΡΟΣ

Απελάθηκε και ο τελευταίος «Κύπριος» που εμπλέκεται σε υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος ύψους 3 δις

Ο «Κύπριος» Γουάνκ Ντεχάι , ο τελευταίος από τους 10 αλλοδαπούς που ομολόγησαν την ενοχή τους σε υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος ύψους 3 δισεκατομμυρίων, απελάθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 6 Ιουλίου αφού εξέτισε σχεδόν 11 μήνες από την 16μηνη φυλάκισή του.

Μάλιστα, η Αρχή Μετανάστευσης και Σημείων Ελέγχου (ICA) είπε στους Στρέιτς Τάιμς στις 8 Ιουλίου ότι ο Γουάνγκ, 35 ετών, έχει απαγορευτεί να εισέλθει ξανά στη Σιγκαπούρη.

:

Σιγκαπούρη: Νέες κατασχέσεις που «ζαλίζουν» στην υπόθεση ξεπλύματος χρήματος με κυπριακό «άρωμα» (ΕΙΚΟΝΑ)

Σιγκαπούρη: Περνούν από «κόσκινο» τους Κύπριους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος – Μπλοκάρουν τραπεζικούς λογαριασμούς (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Νέες σκιές για σύνδεση Κύπρου με διεθνές σύστημα απάτης και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ύψους 15 εκατ. ευρώ – Το κεντρικό σημείο της υπόθεσης (ΕΙΚΟΝΑ)

Ο «Κύπριος» υπήκοος, ο οποίος καταγόταν από την Κίνα, είχε καταδικαστεί σε 16 μήνες φυλάκιση τον περασμένο Ιούνιο, αφού ομολόγησε την ενοχή του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ενώ, η ποινή του τέθηκε σε ισχύ από την ημερομηνία σύλληψής του στις 15 Αυγούστου 2023.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στον διεθνή τύπο, ο Wang αναγκάστηκε να έρθει σε συμφωνία και να παραχωρήσει περισσότερα από 49 εκατομμύρια από την περιουσία του στο κράτος.

Να σημειωθεί ότι στις 2 Ιουλίου, ο υπουργός Εσωτερικών Sun Xueling δήλωσε στο Κοινοβούλιο ότι, ενώ όσοι έχουν πολλαπλά διαβατήρια μπορούν να διαλέξουν σε ποια χώρα θα ήθελαν να απελαθούν, η Σιγκαπούρη επιλέγει χώρες που είναι πιο πιθανό να τους δεχτούν.

Η απέλαση του Wang σημαίνει ότι εννέα από τους δέκα καταδικασθέντες στη μεγαλύτερη υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος της Σιγκαπούρης έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

:

Λεμεσός / Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος: 17 φακέλους γεμάτους με λεφτά είχε στην κατοχή του – Πάνω από 700 χιλιάδες ευρώ μέσα στο υποστατικό

Σιγκαπούρη: Αντιμετωπίζει 12 νέες κατηγορίες ο «Κύπριος» που συνελήφθη για ξέπλυμα χρήματος – Είχε πηδήξει από μπαλκόνι για να ξεφύγει (ΕΙΚΟΝΑ)

Ο Su Wenqiang και ο Wang Baosen ήταν οι δύο πρώτοι καταδικασθέντες που έφυγαν από τη Σιγκαπούρη στις 6 Μαΐου και απελάθηκαν στην Καμπότζη αφού εξέτισαν περίπου 8½ μήνες από τις 13μηνες φυλάκισή τους.

Ο Su Baolin και ο Su Haijin απελάθηκαν στην Καμπότζη στις 25 και 28 Μαΐου, αντίστοιχα, ενώ ο Vang Shuiming απελάθηκε στην Ιαπωνία την 1η Ιουνίου.

Ο Su Baolin και ο Su Haijin καταδικάστηκαν σε 14 μήνες φυλάκιση έκαστος τον Απρίλιο. Ο Vang καταδικάστηκε σε 13 μήνες και έξι εβδομάδες φυλάκιση τον Μάιο. Οι τρεις άνδρες εξέτισαν περίπου 9 ½ μήνες από τις ποινές φυλάκισής τους.

Ο Chen Qingyuan, ο Zhang Ruijin και ο Lin Baoying απελάθηκαν στην Καμπότζη στις 15 Ιουνίου. Καταδικάστηκαν ο καθένας σε 15 μήνες φυλάκιση και εξέτισαν 10 μήνες από τις ποινές φυλάκισής τους.

:

Άκουσε την ποινή του «Κύπριος» στη Σιγκαπούρη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος – Κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία αξίας δισεκατομμυρίων

Ο Su Jianfeng, ο οποίος καταδικάστηκε σε 17 μήνες φυλάκιση τον Ιούνιο, είναι ο μοναδικός κατάδικος αυτής της υπόθεσης που εξακολουθεί να βρίσκεται στη Σιγκαπούρη.

Όπως επιβεβαιώνει και το δημοσίευμα, οι 10 αλλοδαποί συνελήφθησαν τον Αύγουστο του 2023, όταν η αστυνομία διεξήγαγε εντατικές έρευνες σε όλο το νησί για την υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος κατά την οποία κατασχέθηκαν περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία. Άλλα 17 άτομα που διέφυγαν από τη χώρα κατά τη διάρκεια της έρευνας βρίσκονται σε φυγή.

Τέλος, εκπρόσωπος της ICA ανέφερε τον Ιούνιο ότι οι κατάδικοι απελάθηκαν με τις συντομότερες δυνατές πτήσεις μετά την ολοκλήρωση της ποινής φυλάκισής τους ενώ, συνοδεύτηκαν απευθείας από τη φυλακή στο αεροδρόμιο για απέλαση και δεν τους επετράπη να επιστρέψουν στις κατοικίες τους για να παραλάβουν τα υπάρχοντά τους, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Να σημειωθεί ότι η τεχνολογία της ICA στα σημεία ελέγχου της επιτρέπει να εντοπίζει απελαθέντα άτομα, ακόμη και αν επιχειρούν να εισέλθουν ξανά στη χώρα χρησιμοποιώντας άλλη ταυτότητα ή διαβατήριο.

Πηγή: omegalive.com.cy