17/04/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΥΠΡΟΣ

Αποθήκες φαρμάκων Υπ. Υγείας: Ενοικιάζονται σε ιδιώτη για €6.000 και υπενοικιάζει στο κράτος για €135.000 – Ενώπιον Βουλής το θέμα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταγραφή των σοβαρών ζημιών που προκλήθηκαν στις αποθήκες φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας λόγω της χαλαζόπτωσης που έπληξε τη Λευκωσία στις 18 Μαρτίου,ενώ το θέμα θα βρεθεί σήμερα, εκτάκτως ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» τίθεται και θέμα νομιμότητας του κτηρίου με την Ελεγκτική Υπηρεσία να αποκαλύπτει ότι επισημάνσεις για το συγκεκριμένο υποστατικό άρχισαν να γίνονται στο υπουργείο Υγείας από το 2018. Η εφημερίδα σημειώνει ότι το 2019, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες κατέθεσαν γραπτή αναφορά στην οποία έκαναν λόγο, ανάμεσα σε πολλά άλλα και για τη φθορά που ήταν από τότε εμφανής στην ψευδοροφή της αποθήκης.

Ήξεραν πως οι φαρμακευτικές αποθήκες ήταν ακατάλληλες πριν προκληθούν οι ζημιές – Τους πρόλαβε η θεομηνία

Όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης στο Σίγμα, το συγκεκριμένο υποστατικό ανήκε στην κατηγορία κτηρίων που το κράτος «ενοικιάζει σε έναν ιδιώτη για περίπου €6.000 και ο ιδιώτης το υπενοικιάζει στο κράτος για €135.000».

Όπως ανέφερε «το συμβόλαιο για το υποστατικό αυτό είχε λήξει στις 31/12/12 χωρίς να έχει υπογραφεί νέο συμβόλαιο. Ο κεντρικός φορέας στέγασης παραχώρησε αρχικά έγκριση για ανανέωση του συμβολαίου από το 2015 μέχρι το 2020 με δυνατότητα παράτασης για άλλες δύο περιόδους των δύο ετών με δεδομένο ότι ο αποθηκευτικός χώρος θα διαθέτει όλες τις κατά νόμο απαιτούμενες προδιαγραφές». Μάλιστα, η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε ενημερωθεί «από το 2018 ότι η άδεια τελικής έγκρισης του υποστατικού δεν είχε εκδοθεί μέχρι τότε».

Είχε αποσταλεί επιστολή από την Ελεγκτική από τις 28 Μαρτίου στη γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας ώστε να προβεί σε ενημέρωση για το συνολικό ύψος της ζημιάς αλλά και για τη ζημιά που υπέστησαν ΟΑΥ, υπουργείο Υγείας και ΟΚΥπΥ ξεχωριστά αφού στην αποθήκη φυλάσσονται φάρμακα και για τα τρία αυτά μέρη.

Πηγή: omegalive.com.cy