17/04/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΥΠΡΟΣ

Αβέβαιο το μέλλον για τον «ακρογωνιαίο λίθο» της τ/κ κοινότητας στο ΗΒ

Το Masjid Ramadan, γνωστό ως το τζαμί της οδού Shacklewell, στο Λονδίνο, ακρογωνιαίος λίθος για την τουρκοκυπριακή κοινότητα στο Dalston από το 1977, αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον. Ο Erkin Güney, ο ιδιοκτήτης του τζαμιού, έχει επισημάνει τους τριπλασιασμένους λογαριασμούς και τη συρρίκνωση της εκκλησίας ως βασικούς παράγοντες που απειλούν την ύπαρξή του. Παρά τις αυξημένες δωρεές, η βιωσιμότητα του πρώτου τουρκικού τζαμιού του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει σε κίνδυνο.

Ιστορικής Σημασίας και Οικονομικοί Αγώνες

Αρχικά μια συναγωγή που χτίστηκε το 1903, το Masjid Ramadan έχει λειτουργήσει ως κεντρικός πνευματικός οίκος για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ο Güney, ο οποίος έχει δει τις κυμαινόμενες περιουσίες του τζαμιού, επεσήμανε τη σημαντική μείωση των τακτικών παρευρισκομένων, αποδίδοντας αυτό στη μετανάστευση και τη γήρανση της κοινότητας. Το τζαμί, που απαιτεί περίπου 4.000 £ μηνιαίως για συντήρηση, συλλέγει μόνο ένα κλάσμα αυτών από δωρεές, αφήνοντας ένα σημαντικό ετήσιο έλλειμμα.

Πιθανά σχέδια ανάπλασης

Η οικονομική πίεση ώθησε τον Güney να εξετάσει τη μείωση του μεγέθους του, με τμήματα του τζαμιού να μετατρέπονται ενδεχομένως σε διαμερίσματα και χώρους λιανικής. Μια τέτοια κίνηση, λέει, θα ήταν τραγωδία για ένα κτίριο εμπλουτισμένο με δεκαετίες προσευχών και κοινοτικής ζωής. Παρά τις προκλήσεις, το τζαμί βιώνει μια έκρηξη πιστών κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής, αλλά αγωνίζεται να διατηρήσει τις λειτουργίες του όλη την υπόλοιπη εβδομάδα.

Κοινοτική υποστήριξη και μελλοντικές ελπίδες

Σε μια προσπάθεια να διασωθεί το τζαμί, συγκεντρώθηκαν περίπου 10.000 λίρες από την ευρύτερη κοινότητα, μια χειρονομία που ο Güney περιγράφει ως «καταπληκτική». Ωστόσο, εκτιμάται ότι χρειάζονται ακόμη 200.000 λίρες για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του τζαμιού και η συνεχής εξυπηρέτηση της κοινότητας. Η ηγεσία του τζαμιού παραμένει αισιόδοξη, αλλά αναγνωρίζει ότι τον μακρύ δρόμο που έχει μπροστά του μέχρι να φτάσει στην οικονομική σταθερότητα και ασφάλεια.

Καθώς το Τζαμί παλεύει με αυτές τις προκλήσεις, η ιστορία του αντανακλά ευρύτερα ζητήματα εξευγενισμού, πολιτιστικής διατήρησης και της μεταβαλλόμενης δυναμικής των αστικών κοινοτήτων.

Πηγή: omegalive.com.cy