06/12/2023
Αθηνά, Ελλαδα
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Cambridge Dictionary: «Παραίσθηση» είναι η λέξη της Χρονιάς για το 2023

Tι σημαίνει «Παραίσθηση» για την Τεχνητή Νοημοσύνη – Μερικές από τις λέξεις που αναζήτησαν οι χρήστες του λεξικού κατά τη διάρκεια του 2023

Το Cambridge Dictionary επέλεξε την «Παραίσθηση» ως Λέξη της Χρονιάς για το 2023, μια από τις πολλές φετινές ενημερώσεις του βρετανικού λεξικού που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά αυτά που χρησιμοποιούν μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (επίσης μια νέα προσθήκη στο λεξικό), παράγουν πιθανά αποτελέσματα, αλλά συχνά χρησιμοποιούν ψευδείς πληροφορίες και έτσι «παραισθάνονται» με φαινομενικά πιστευτό τρόπο. Ως εκ τούτου, το λεξικό του Κέιμπριτζ έχει ενημερώσει τον ορισμό του για την «παραίσθηση» για να εξηγήσει τη νέα έννοια.

Πέρα από το λήμμα «παραίσθηση», αρκετές προσθήκες αντικατοπτρίζουν τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της πληροφορικής, όπως «large language model» (μεγάλο γλωσσικό μοντέλο) και «GenAI» (Γενιά Τεχνητής Νοημοσύνης).

Η Γουένταλιν Νίκολς, υπεύθυνη έκδοσης του Λεξικού του Κέιμπριτζ δήλωσε: «Το γεγονός ότι οι AI μπορούν να ‘’παραισθανθούν’’ μας υπενθυμίζει ότι οι άνθρωποι πρέπει ακόμα να διαθέτουν τις δεξιότητές της κριτικής σκέψης στη χρήση αυτών των εργαλείων. Τα AI είναι φανταστικά στο να επεξεργάζονται τεράστιες ποσότητες δεδομένων για να εξάγουν συγκεκριμένες πληροφορίες και να τις ενοποιούν. Αλλά όσο πιο πρωτότυπα τους ζητήσετε να είναι, τόσο πιο πιθανό είναι να κάνουν λάθος». 

«Στην καλύτερή τους κατάσταση, τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα [LLMs] μπορούν να είναι τόσο αξιόπιστα όσο τα δεδομένα εκπαίδευσής τους. Η ανθρώπινη τεχνογνωσία είναι αναμφισβήτητα πιο σημαντική –και περιζήτητη– από ποτέ, για τη δημιουργία των έγκυρων και ενημερωμένων πληροφοριών στις οποίες μπορούν να εκπαιδευτούν τα LLMs».

Οι λεξικογράφοι του Cambridge Dictionary είπαν ότι ο νέος ορισμός απεικονίζει μια αυξανόμενη τάση ανθρωπομορφοποίησης της τεχνολογίας AI, χρησιμοποιώντας μεταφορές που μοιάζουν με τον άνθρωπο για να μιλήσουν, να γράψουν και να σκεφτούν μηχανές.

Ο Δρ Χένρι Σέλβιν, τεχνικός ηθικής τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, δήλωσε: «Η ευρεία χρήση του όρου ‘’παραισθήσεις’’ για την αναφορά σε λάθη από συστήματα όπως το ChatGPT παρέχει μια συναρπαστική εικόνα του τρόπου με τον οποίο σκεφτόμαστε και ‘’ανθρωπομορφοποιούμε’’ την τεχνητή νοημοσύνη. Ανακριβείς ή παραπλανητικές πληροφορίες ήταν εδώ και καιρό μαζί μας φυσικά, με τη μορφή φημών, προπαγάνδας ή ‘’ψευδών ειδήσεων’’».

Πολλές άλλες λέξεις προκάλεσαν το δημόσιο ενδιαφέρον και αναζητήσεις στον ιστότοπο του Λεξικού του Κέιμπριτζ. Περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, τη λέξη «implosion» (ενδόρρηξη), και «GOAT», μια συντομογραφία/ αρκτικόλεξο του «Greatest Of All Time» (Ο Σπουδαιότερος Όλων των Εποχών).

Ο παραδοσιακός/ συμβατικός ορισμός της παραίσθησης είναι η αισθητηριακή ικανότητα αντίληψης ενός υπαρκτού ερεθίσματος από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, το οποίο, ανάλογα με τον τρόπο που οργανώνεται, ερμηνεύεται και γίνεται αντιληπτό από αυτόν, φαίνεται να μην είναι πραγματικό. Το αποτέλεσμα των παραισθήσεων ξεκινάει από το ερέθισμα στο νευρωνικό τόξο του εγκεφάλου και καταλήγει στο βίωμα, μετά από διάφορα στάδια επεξεργασίας σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου. 

Οι λεξικογράφοι του Κέιμπριτζ πρόσθεσαν περισσότερες από 6.000 νέες λέξεις, φράσεις και «αισθήσεις» το 2023 στο Λεξικό του Κέιμπριτζ που ήδη περιέχει πάνω από 170.000 αγγλικές ετυμολογίες/ ορισμούς.

Πηγή: www.skai.gr