23/05/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χάρης Ηλιάδης στη «ΒτΚ»: «Οι επιταγές της κοινωνίας μετακινούν την Πολιτεία» – Η Βραδυνή

Εκτιμά στους φίλους του την ειλικρίνεια. «Πολύ δύσκολο το να τα έχει κανείς καλά με την ειλικρίνεια», λέει

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

«Εγώ ήθελα να ζήσω τη ζωή και να την καταλάβω, και αυτό ήταν που με τραβούσε σε αυτή την επιστήμη. Κατάλαβα ότι ο έρωτάς μου ήταν με την ίδια τη ζωή», λέει μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Βραδυνή της Κυριακής» ο ηθοποιός Χάρης Ηλιάδης.

Μάλιστα, ο Χάρης Ηλιάδης παράλληλα με τις σπουδές του στο τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, ασχολήθηκε με το Xορό και με το Drag Show.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Χάρη Ηλιάδη στη «ΒτΚ»:

Χάρη, είστε σχετικά νέος στο χώρο του Θεάτρου, αν και έχετε πάρει μέρος σε αξιόλογες παραστάσεις έως τώρα. Πότε και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την Υποκριτική, αφού σπουδάσατε Βιολογία στο ΑΠΘ;

«Από πάντα ήθελα να ασχοληθώ με τη Βιολογία. Είχα έρωτα με το φυσικό κόσμο, τα ζώα, τα φυσικά φαινόμενα, ήθελα να μάθω ποια είναι η αλήθεια και πώς λειτουργούν όλα αυτά.

Μετά, όμως, πήγα στο πανεπιστήμιο και προσγειώθηκα απότομα στην πραγματικότητα. Ήθελα το βίωμα μέσω της επιστήμης, έτσι κατάλαβα γρήγορα ότι δεν με ενδιέφερε η επαγγελματική αποκατάσταση μέσω αυτής της σπουδής.

Εγώ ήθελα να ζήσω τη ζωή και να την καταλάβω, και αυτό ήταν που με τραβούσε σε αυτή την επιστήμη. Κατάλαβα ότι ο έρωτάς μου ήταν με την ίδια τη ζωή.

Και έτσι βρέθηκα στο επόμενο καλύτερο μέρος για να ζήσεις τη ζωή, στο Θέατρο. Σε κάθε παράσταση ο ηθοποιός γεννάει μία ζωή, και στο τέλος της παράστασης την αφήνει να φύγει ή τη σκοτώνει».

Γιατί δεν προτιμήσατε να ασχοληθείτε με τον τομέα των σπουδών σας, που σίγουρα εξασφαλίζει και περισσότερα οικονομικά οφέλη;

«Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι πέρα από το πτυχίο Βιολογίας, έχω κάνει σπουδές και στο Θέατρο. Στα τρία χρόνια στη Δραματική Σχολή έδωσα περισσότερο κόπο, ενέργεια, πόνο και ιδρώτα απ’ ό,τι στα 5 χρόνια στο Βιολογικό.

Ύστερα από την τόση φασαρία για την υποβάθμιση αυτών των σπουδών από την Πολιτεία, καλό είναι να μην τις υποβιβάζουμε και εμείς οι ίδιοι με τη ρητορική μας. Το προτίμησα, λοιπόν, γιατί αυτό γουστάρω να κάνω. Το προτίμησα, γιατί όσες ώρες και να με αφήσεις μέσα σε ένα θέατρο, δεν θα κουραστώ. Το προτίμησα, γιατί με κάνει χαρούμενο».

Σας στήριξαν συνάδελφοί σας στα πρώτα σας βήματα; Γιατί είστε και σε έναν πολύ ανταγωνιστικό χώρο…

«Ο χώρος είναι πράγματι ανταγωνιστικός, όπως  και στις περισσότερες δουλειές. Οι ηθοποιοί όμως, έχουμε συνήθως πολύ ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση.

Όσο ανταγωνιστές και αν είμαστε, δεν μπορούμε να μην βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, γιατί σίγουρα έχουμε υπάρξει και θα ξαναϋπάρξουμε στη δύσκολη θέση του άλλου. Ίσως εγώ να είμαι τυχερός, αλλά δεν μου έχει τύχει έως τώρα να βρεθώ δίπλα σε συναδέλφους που να μην είναι πρώτα απ’ όλα ανθρωπιστές».

Πρόσφατα συμμετείχατε και στη θαυμάσια «Ιλιάδα» της Κάρμεν Ρουγγέρη, στο «Christmas Theater», και τώρα πρωταγωνιστείτε στο έργο «Δαγκώνει;» στο θέατρο «Φούρνος», σε κείμενα της Μαρίας Γουλή και σκηνοθεσία της Όλγας Ποζέλη. Ποια είναι η υπόθεση και ποιος ο ρόλος σας;

«Η παράσταση “Δαγκώνει;” έχει δημιουργηθεί με τις τεχνικές του θεάτρου devised. Σε αυτό το είδος οι συντελεστές δημιουργούν το περιεχόμενο της παράστασης και οι ηθοποιοί είναι φορείς ιστοριών και εικόνων, που τις παρουσιάζουν στους θεατές ώστε μαζί να κάνουν ένα ταξίδι εξερεύνησης.

Εμείς κάναμε μία μεγάλη έρευνα για το πώς αντιμετωπίζουν η Κοινωνία, η Πολιτεία, αλλά και η Τέχνη τα ζώα και ερχόμαστε μέσα από το έργο αυτό να ανασύρουμε στο συνειδητό μας την πραγματική και πολύ προσωπική εικόνα που έχει ο καθένας από εμάς για τα ζώα.

Τα ζώα είναι κατοικίδια; Είναι τροφή; Είναι εργάτες; Είναι κίνδυνος; Είναι χαρακτήρες από τα παιδικά μας παραμύθια; Είναι κάτι πολύ μακριά από την καθημερινότητα της πόλης μας; Και πώς θα ήταν ο κόσμος αν τα ζώα δεν υπήρχαν καθόλου;».

Με όσα απάνθρωπα συμβαίνουν με τα ζώα τελευταία, θα έχει μεγάλη απήχηση…

«Θα είναι πολύ ευτυχές αν ο κόσμος που θα δει την παράσταση μπορέσει να κάνει έστω και μία νέα σκέψη που δεν είχε ξανακάνει. Ακόμα πιο ευτυχές θα είναι αν μετά την επικοινωνήσει και μαζί μας. Εμένα θα μου άρεσε πολύ αν μέσα από τα μάτια των θεατών μπορέσει να ανοίξει και το δικό μου οπτικό πεδίο λίγο παραπάνω».

Ποια είναι η αντίδραση των θεατών, τι σας λένε;

«Το ενδιαφέρον είναι πως ο κάθε άνθρωπος που έχει δει την παράσταση έως τώρα, στέκεται σε άλλη εικόνα και ιστορία. Αυτό εμένα μου δείχνει ότι η παράσταση δημιουργεί κάτι πολύ προσωπικό και ξεχωριστό με τον κάθε θεατή».

Πιστεύετε ότι τα μέτρα της Πολιτείας για την προστασία των ζώων επαρκούν;

«Σίγουρα δεν θα κάναμε αυτή την παράσταση αν πιστεύαμε ότι τα μέτρα της Πολιτείας επαρκούν. Σίγουρα έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα από τότε που θυσιάζαμε κόκορες σε θεμέλια οικοδομών, για να στεριώσουν.

Παρ’ όλα αυτά, η παράσταση δεν γίνεται για την Πολιτεία, αλλά για την Κοινωνία και τους ανθρώπους. Οι επιταγές της Κοινωνίας είναι αυτές που μετακινούν την Πολιτεία, και αυτή την Κοινωνία θέλουμε να προβληματίσουμε με τον ίδιο τρόπο που προβληματιζόμαστε και εμείς».

Εσείς έχετε κάποιο ζωάκι;

«Είχα έναν γατούλη παλιότερα, όσο ζούσα στη Θεσσαλονίκη, τον Ντόριαν. Είχε βρεθεί μόνος όταν ήταν ενός μήνα, δύο χρόνια που τον είχα ήταν ο πιο τρελιάρης συγκάτοικος».

Υπάρχει κάποιος ρόλος που θα θέλατε να υποδυθείτε στο μέλλον;

«Ο κάθε ρόλος είναι ευκαιρία για μια νέα εξερεύνηση. Νομίζω θα ήθελα να παίξω το ρόλο που δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα ήθελα και θα μπορούσα να παίξω».

Θεωρείτε ότι η συμμετοχή σε σίριαλ «ανοίγει» πόρτες ή τα social media;

«Σίγουρα η αναγνωρισιμότητα φέρνει κοινό, το κοινό είναι εισιτήρια, τα εισιτήρια είναι λεφτά». 

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να μεριμνήσει η κυβέρνηση για τους νέους, ώστε να μην ξενιτεύονται για δουλειά;

«Ένα τόσο πολυπαραγοντικό ζήτημα δεν μπορεί να απαντηθεί σε 5 σειρές. Τι να πρωτοπιάσουμε; Τις συνθήκες εργασίας; Τους μισθούς; Τις λίγες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης;

Τις ελάχιστες κοινωνικές παροχές; Την υποβαθμισμένη Δημόσια Παιδεία; Τους προβληματικούς δημοκρατικούς θεσμούς; Για πόσο ακόμα ο “ήλιος μας” και οι “θάλασσές μας” θα είναι η λύση σε όλα μας τα προβλήματα;».

Τον ελεύθερο χρόνο σας πώς τον περνάτε;

«Τον ποιο;».

Ένα ελάττωμα κι ένα προτέρημά σας;

«Είμαι πολύ αυστηρός με τον εαυτό μου και με τους ανθρώπους γύρω μου, αλλά ταυτόχρονα προσπαθώ να είμαι και δίκαιος. Δυσκολεύομαι να δεχτώ ότι έχω άδικο σε κάτι, αλλά αν με πείσεις, θα σου υποκλιθώ ταπεινά».

Μελλοντικά σχέδια;

«Από σχέδια άλλο τίποτα. Κυρίως επαγγελματικά. Αυτές τις μέρες το μυαλό μου ξεκουράζεται μόνο όταν σκέφτομαι τις καλοκαιρινές διακοπές».

Ποιος είναι ο Χάρης Ηλιάδης

Ο Χάρης Ηλιάδης έζησε 5 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, όπου παράλληλα με τις σπουδές του στο τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ ασχολήθηκε με το Xορό και με το Drag Show.

Στο τέταρτο έτος άρχισε να ασχολείται και με το Θέατρο συμμετέχοντας σε παραστάσεις του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και στην παράσταση «Mall» σε σκηνοθεσία της Στεφανίας Παπαμιχαήλ.

Γυρνώντας στην Αθήνα ξεκίνησε τις σπουδές του στην Υποκριτική, στη Σχολή Δήλος της Δήμητρας Χατούπη.

Εκτιμά στους φίλους του την ειλικρίνεια. «Πολύ δύσκολο το να τα έχει κανείς καλά με την ειλικρίνεια», λέει. «Είναι δύσκολο να την ασκείς και να τη δέχεσαι. Το ψέμα είναι μία ευκολία. Το να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και με τους άλλους, είναι προτέρημα».


Πηγή: www.vradini.gr