24/02/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΥΓΕΙΑ

Χολολιθίαση – Οι τροφές που «σπάνε» τις Χολολιθίασημε φυσικό τρόπο

Τι είναι η χοληδόχος κύστη και τι οι χολόλιθοι;

Η χοληδόχος κύστη είναι στην ουσία ένας λεπτοτοιχωματικός σάκος που προσκολλάται σταθερά στην κατώτερη-οπίσθια επιφάνεια του ήπατος. Ο ρόλος της είναι να αποθηκεύει τη χολή, δηλαδή το υγρό που παράγεται στο ήπαρ και που βοηθάει στην πέψη των λιπαρών ουσιών ενός γεύματος. Η χολή παράγεται συνεχώς από το ήπαρ και στα μεσοδιαστήματα των γευμάτων αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη όπου και συμπυκνώνεται.

Μετά από ένα λιπαρό γεύμα, η χοληδόχος κύστη συσπάται σε απάντηση νευρο-ενδοκρινικών αντανακλαστικών έτσι ώστε η χολή να μεταφέρεται μέσα από το χοληφόρο σύστημα (κυστικός πόρος-χοληδόχος πόρος) στο δωδεκαδάκτυλο όπου και θα πραγματοποιηθεί η ανάμειξη με τις τροφές αλλά και τα υπόλοιπα πεπτικά ένζυμα, ξεκινώντας τη διαδικασία της πέψης.

Σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις μπορεί να αλλάζει η σύσταση της χολής ή η κινητικότητα της χοληδόχου κύστης, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό λίθων εντός της χοληδόχου κύστης, πάθηση γνωστή ως χολολιθίαση. Οι λίθοι (χολόλιθοι) μπορεί να είναι στα αρχικά στάδια σχηματισμού οπότε ομοιάζουν με «λάσπη», μπορεί να είναι πολλαπλοί ή ένας μεγάλος και να έχουν διαφορετικό χρώμα και υφή, ανάλογα με τα συστατικά τους (λίθοι χοληστερόλης ή χολερυθρίνης ή μικτοί).

Advertisement

Οι χολόλιθοι είναι πέτρες (λίθοι) που βρίσκονται στη χοληδόχο κύστη και διακρίνονται σε πέτρες χρωστικών ουσιών και πέτρες χοληστερόλης.

Οι χολόλιθοι δημιουργούνται όταν η χολή που παράγεται από το συκώτι εμπλουτίζεται με λιπαρές ουσίες.

Όταν τρώμε λιπαρά τρόφιμα, η χοληδόχος κύστη αδειάζει τη χολή στο έντερο. Μερικές φορές όμως, οι πέτρες μπορούν να ερεθίσουν τη χοληδόχο κύστη ή και να τη φράξουν. Αν οι πέτρες βγουν έξω από τη χοληδόχο κύστη, μπορούν να προκαλέσουν ίκτερο ή και παγκρεατίτιδα.

Advertisement

Σε πολλούς ανθρώπους η αιτία για τους χολόλιθους είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ κληρονομικών αιτιών και διατροφής.

Δείτε πώς μπορείτε να διασπάσετε με φυσικό τρόπο τις πέτρες και να τις αποβάλλετε από τον οργανισμό σας ανώδυνα.

Χυμός λεμονιού

Πίνετε τον χυμό από τέσσερα φρεσκοστυμμένα λεμόνια κάθε μέρα με άδειο στομάχι επί μία εβδομάδα. Η αποβολή των χολόλιθων γίνεται ευκολότερη όταν πίνετε άφθονο νερό.

Χυμός λαχανικών

Φτιάξτε χυμό από παντζάρια, καρότα και αγγούρια και πίνετε ένα ποτήρι δύο φορές την ημέρα επί δύο εβδομάδες.

Άλατα Epsom

Τα άλατα Epsom επιτρέπουν στους χολόλιθους να μετακινηθούν εύκολα μέσω της χοληδόχου οδού. Ρίξτε ένα κουταλάκι του γλυκού άλατα Epsom σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και πιείτε το πριν πάτε για ύπνο.

Εσπεριδοειδή:

Περιέχουν πηκτίνη, η οποία είναι χρήσιμη στη διάσπαση των χολόλιθων.

Χυμός μήλου και μηλόξιδο

Το μήλο μπορεί να διαλύσει τις πέτρες στη χοληδόχο κύστη, όταν καταναλώνεται σε μορφή χυμού μαζί με μηλόξιδο. Το μηλικό οξύ βοηθάει να μαλακώσουν οι πέτρες στη χολή και το ξίδι σταματά το συκώτι από το να παράγει χοληστερόλη που είναι υπεύθυνη για το σχηματισμό λίθων στη χοληδόχο κύστη.

Αυτό το φρούτο διαλύει τις πέτρες στη χοληδόχο κύστη, ενώ παράλληλα εμποδίζει τον σχηματισμό τους.

Πηγή: health.com , www.onmed.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Πηγή: www.truelife.gr