24/07/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δ. Αθηναίων: Ομόφωνο «μπλόκο» στην έκδοση αδειών με τα μπόνους του ΝΟΚ

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, η πρόταση της αντιδημάρχου Αστικής Αναζωογόνησης και Ανθεκτικότητας του Δήμου Αθηναίων Μάρως Ευαγγελίδου, βάσει της οποίας αναστέλλεται για μια διετία η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών, εφόσον γίνεται χρήση των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), που αφορούν τα “μπόνους” στα ύψη και τις επιφάνειας των νέων κτιρίων.

Ανεξάρτητα δηλαδή από την όποια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όσοι επιθυμούν να ανεγείρουν νέες οικοδομές την προσεχή διετία στο κέντρο της Αθήνας, θα πρέπει να το πράττουν χωρίς τα παραπάνω “μπόνους”, που δύνανται να προσθέσουν έως και 25% μεγαλύτερης δομήσιμης επιφάνειας καθ’ ύψος.

Ωστόσο, η «διαφορά»  στην περίπτωση της Αθήνας είναι ότι  δεν θα προταθεί καθολική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών που θα έχει ως αποτέλεσμα να ανακοπεί πλήρως η οικοδομική δραστηριότητα. Θα υπάρξει «μερική αναστολή» για όσους δηλαδή θέλουν να εφαρμόσουν το μπόνους που θα λειτουργήσει ως «δίχτυ ασφαλείας».

Η μερική αναστολή επιτρέπει όμως τη δυνατότητα ανέγερσης κτιρίων με βάση προγενέστερες διατάξεις, εξαιρουμένων των περιοχών του Δήμου, που διέπονται από ειδικά διατάγματα προστασίας, όπως π.χ. στην περιοχή πέριξ της Ακρόπολης. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην τεκμηρίωσή της η κυρία Ευαγγελίδου, δεν προτείνεται καθολική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών ώστε να μην ανακοπεί πλήρως η οικοδομική δραστηριότητα και να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην πορεία της οικονομίας. Όπως επισημαίνεται, η μερική αναστολή μπορεί να λειτουργήσει ως “δίχτυ ασφαλείας” απέναντι σε φαινόμενα επίσπευσης της οικοδόμησης, πριν τη θεσμοθέτηση του ΤΠΣ, προκειμένου να γίνει εκμετάλλευση ευνοϊκών ρυθμίσεων που πολλαπλασιάζουν τα τετραγωνικά.

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της σχετικής εισήγησης, η αναστολή κρίθηκε επιβεβλημένη, εξαιτίας του ότι αυτήν την περίοδο εκπονείται μελέτη για να καθοριστούν νέοι όροι και περιορισμοί δόμησης στο σύνολο του Δήμου, στο πλαίσιο της διαμόρφωση του νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) για την Αθήνα. Η εν λόγω μελέτη έχει ξεκινήσει από τον περσινό Σεπτέμβριο και προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025. Εξαιτίας του σημαντικού αυτού χρονικού διαστήματος, κρίθηκε σκόπιμη η λήψη απόφασης αναστολής, ώστε να μην δημιουργηθούν μη αναστρέψιμα τετελεσμένα, σε μια περιοχή της Αττικής, όπου ούτως ή άλλως, τα ελεύθερα οικόπεδα είναι ελάχιστα και θα ήταν εύκολο να καλυφθούν με βάση τον ΝΟΚ.

Να σημειωθεί ότι  για το «μπόνους» δόμησης του ΝΟΚ υπάρχουν αντιδράσεις δημάρχων της Αττικής, όπως Αλίμου και Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης,  Κηφισιάς,   Αμαρουσίου, Παπάγου Χολαργού, Χαλανδρίου. Η υπόθεση αναμένεται να διευθετηθεί οριστικά στις 11 Οκτωβρίου από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Πηγή: www.aftodioikisi.gr