25/07/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δ. Θεσσαλονίκης: Αντιδήμαρχος κατά διοίκησης -Χαρακτήρισε φεστιβάλ για μετανάστευση “τσίρκο”

Η πρώτη «άτυπη»… διαφοροποίηση εντός της διοίκησης του νέου δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη, είναι γεγονός και έγινε με μια δήλωση “φωτιά”, ρατσιστικού μάλιστα περιεχομένου, με αφορμή το «La Nomad House» που διαρκεί στην πόλη μέχρι τις 27 Μαΐου.

Και λέμε “άτυπη διαφοροποίηση” διότι στην πορεία, υπήρξε… «αναδίπλωση».

Ειδικότερα, την έντονη αντίδραση του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας, Πρόδρομου Νικηφορίδη προκάλεσε η τοποθέτηση σκηνών στη Νέα Παραλία στο πλαίσιο του συγκεκριμένου διακρατικού περιοδεύοντος πολυθεματικού φεστιβάλ «La Nomad House».

Στη Νέα Παραλία τοποθετήθηκαν μεγάλες, πολύχρωμες, νομαδικές σκηνές για το φεστιβάλ που έχει στόχο να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών σε θέματα μετανάστευσης και πολυπολιτισμικότητας.

Για το ζήτημα της τοποθέτησης των σκηνών τοποθετήθηκε με αιχμηρό τρόπο ο κ.Νικηφορίδης γράφοντας:

«Υπάρχουν πολλοί άλλοι χώροι στη Θεσσαλονίκη για να στηθεί ένα τσίρκο! Πάνω στα κατεστραμμένα από την προηγούμενη διοίκηση σιντριβάνια, στον Άξονα των Μουσείων που σχεδίασε ο Εμπράρ ερχόμαστε εμείς, η σημερινή διοίκηση να προσθέσουμε το λιθαράκι μας στην απαξίωση της Νέας Παραλίας. Προσωπικά ντρέπομαι!».

“Ακραία ρατσιτσική  δήλωση”

Η παραπάνω δήλωση του κ. Νικηφορίδη, κρίθηκε από πολλούς άκρως ρατσιστική!

Το να χαρακτηρίζει κάποιος (σ.σ. πόσο μάλλον αιρετός…) ένα φεστιβάλ για την πολυπολιτισμικότητα και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών… “τσίρκο” είναι, τουλάχιστον, απαράδεκτο και δείχνει στοιχεία… “στενομυαλιάς”.

Πολλοί βέβαια (όπως και ο ίδιος ο κ. Νικηφορίδης) στάθηκαν στο θέμα της “διαφοροποίησης” και όχι στην ουσία των δηλώσεων.

Η νέα απάντηση Νικηφορίδη

Κατόπιν των αντιδράσεων, ο κ. Νικηφορίδης προχώρησε σε αναδίπλωση επιχειρώντας να ξεκαθαρίσει τη θέση του, αναφέροντας «Ενημερώνω ότι δεν πρόκειται για διαφοροποίηση! Πιστεύω στις ικανότητες του Δημάρχου μας και της δημοτικής ομάδας. Εδώ ξέφυγε το θέμα λόγω απειρίας! Είμαι σίγουρος ότι από εδώ και πέρα θα προσέχουμε περισσότερο και θα ενημερωνόμαστε αναλυτικά πριν από οποιαδήποτε απόφαση. Επίσης να επισημάνω ότι συστήθηκε ομάδα που θα επεξεργαστεί την κανονιστική για τη Νέα Παραλία. Η επιτυχία της Νέας Παραλίας της έχει φορτώσει πολλά, όλοι θέλουν τη Νέα Παραλία!».

Μάλιστα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Νικηφορίδης ανέφερε πως όταν δίνεται η άδεια για χρήση χώρων του δήμου Θεσσαλονίκης «Είναι απαραίτητη η παρουσία κάποιου υπεύθυνου από το Δήμο για να βάζει όρια». Παράλληλα, τόνισε πως πρέπει να ζητούνται από τους διοργανωτές περισσότερα στοιχεία «για να αποφύγουμε τις κακοτοπιές», ενώ σημείωσε πως αντέδρασε γιατί το πρωί είδε ως αυτόπτης μάρτυρας να μπαίνουν νταλίκες στο σημείο του Αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Για τη διοίκηση, πάντως, όπως αναφέρουν πηγές από το δημαρχιακό μέγαρο, το θέμα θεωρείται λήξαν. Επισημαίνεται, μάλιστα, πως στις 19 Φεβρουαρίου το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα ενέκρινε τη συνεργασία της αντιδημαρχίας  Παιδικής Μέριμνας, Οικογένειας και Κοινωνίας των Πολιτών με τον  φορέα Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων για τη διοργάνωση του φεστιβάλ La Nomad House από τις 22 έως τις 27 Μαΐου στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου το διακρατικό περιοδεύον πολυθεματικό φεστιβάλ.

Πηγή: www.aftodioikisi.gr