06/12/2023
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΥΠΡΟΣ

Διαμαρτυρία κατά Ισραήλ με χίλια σκάφη μέσω Τουρκίας στη Γάζα με στάση στην Κύπρο

Διεθνής νηοπομπή με χίλια σκάφη ξεκινά αύριο από την Τουρκία με ενδιάμεση στάση βορειοδυτικά της Κύπρου με προορισμό τη Γάζα για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο Ισραήλ, όπως δηλώνουν Τούρκοι ακτιβιστές.

Σύμφωνα με τον χάρτη που έδωσαν στη δημοσιότητα, θα ξεκινήσουν από την Αλικαρνασσό και με ενδιάμεση στάση στην Κύπρο θα πάνε στη Γάζα, στο λιμάνι Ασντόντ.

Ο Τούρκος ακτιβιστής Βολκάν Οκτσού δήλωσε στην εφημερίδα Τούρκιγιε ότι 1000 σκάφη, 4.500 άνθρωποι από 40 διαφορετικές χώρες θα ξεκινήσουν για τη Γάζα μέσω Τουρκίας για να πουν «τέρμα στην ισραηλινή καταπίεση».

Ο Βολκάν Οκτσού, ο Τούρκος εκπρόσωπος της εκδήλωσης, δήλωσε ότι «στόχος μας είναι να απενεργοποιήσουμε τη γραμμή θαλάσσιου εφοδιασμού προς το Ισραήλ για 1 εβδομάδα και 10 ημέρες. Ο στόλος, που θα βρίσκεται στην Τουρκία την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, θα περιλαμβάνει 4.500 άτομα από 40 διαφορετικές χώρες.

Ο Βολκάμ Οκτσιού, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το τουρκικό σκέλος της οργάνωσης, είπε ότι θέλουν να θωρακίσουν τους καταπιεσμένους Παλαιστίνιους από τη θάλασσα. Ανέφερε ότι η μεγαλύτερη συμμετοχή ήρθε από τη Ρωσία και οι Ισπανοί είναι στη δεύτερη θέση. «Οι Ρώσοι έρχονται με 313 σκάφη και οι Ισπανοί με 104 σκάφη. Δώδεκα ιδιοκτήτες σκαφών από την Τουρκία δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν. Ελπίζουμε ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί», ανέφερε.

«Πρώτα θα σταματήσουμε στην Κύπρο και θα κάνουμε τις απαραίτητες προμήθειες. Η διαδρομή μας μετά την Κύπρο θα είναι το λιμάνι Ashtot του Ισραήλ. Αυτό είναι μια αντίδραση και ενάντια στην απάνθρωπη σφαγή αμάχων από το Ισραήλ. Είναι μια πράξη ανυπακοής», πρόσθεσε.

Στη δήλωσή του στην τουρκική εφημερίδα ανέφερε ακόμη ότι «μεταξύ αυτών των ανθρώπων υπάρχουν πολιτικοί, επιχειρηματίες, συγγραφείς, δικηγόροι και ακαδημαϊκοί. Γνωρίζουμε τις σοβαρές δυσκολίες που μας περιμένουν σε αυτό το σημείο Ωστόσο, το σιωνιστικό καθεστώς δεν φαίνεται να έχει την ευκαιρία να επιχειρήσει μια δεύτερη τρέλα όπως με το Mavi Marmara. Δεν θα υπάρχει ούτε έστω ένα μαχαίρι στα σκάφη».

Δηλώνοντας ότι το Ισραήλ δεν έχει καμία δικαιολογία για επέμβαση στα διεθνή χωρικά ύδατα, ο Βολκάν Οκτσιού είπε ότι, «μόλις εισέλθουμε στα χωρικά ύδατα της Γάζας, μπορούν να πραγματοποιήσουν έρευνες. Στόχος μας είναι να απενεργοποιήσουμε τη γραμμή θαλάσσιου εφοδιασμού προς το Ισραήλ, μαζί με όλα τα πολιτικά πλοία για 1 εβδομάδα και 10 ημέρες. Με αυτό, έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες. Έχω πλήρη πίστη ότι θα βγούμε επιτυχώς από αυτήν την ευλογημένη αποστολή χωρίς να διαιρεθούμε ή να διαλυθούμε. Θα πραγματοποιήσουμε όλες αυτές τις ενέργειες στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Θα εστιάσουμε την προσοχή όλου του κόσμου στη Γάζα για άλλη μια φορά και έντονα».

Πηγή: omegalive.com.cy