23/06/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήμος επιβάλει τέλη έως & 10.000 ευρώ σε επιχειρήσεις- Έντονες αντιδράσεις

Τέλη έως & 10.000 ευρώ σε επιχειρήσεις!

Σάλος έχει ξεσπάσει στην Κοζάνη αναφορικά με πληρωμή μεγάλων ποσών δημοτικών τελών επιχειρήσεων της περιοχής.

Στις 2 Μαΐου 2024, το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης (απόφαση19/2024) μαζί με την αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών ψήφισε και την επιβολή τέλους σε επιχειρήσεις, εντός και εκτός σχεδίου πόλεως, για τους μη στεγασμένους χώρους που διαθέτουν. Με λίγα λόγια, εκτός από τους στεγασμένους χώρους (αποθήκες, γραφεία κλπ) οι ιδιωτικές επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν και για τον ακάλυπτο, το γκαζόν, τα λουλούδια, το πάρκινγκ και γενικά για ότι μη στεγασμένο χώρο διαθέτουν.

Αντιδράσεις

Για το θέμα υπήρξε ενόχληση αρκετών επιχειρηματικών. Το ΕΒΕ ζήτησε να επανεξεταστεί το θέμα από το δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να βρεθεί λύση για τους εν λόγω επιχειρηματίες.

Οι επιχειρηματίες εξέτασαν μάλιστα σοβαρά την προσφυγή τους στην δικαιοσύνη αν δεν βρισκόταν από κοινού λύση με τον Δήμο.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα ακίνητα που έχουν μη στεγασμένους χώρους εκτός σχεδίου πόλεως εμβαδού μέχρι των χιλίων τετραγωνικών μέτρων, ο σχετικός συντελεστής ορίζεται σε 30% ενώ για 6000 τ. μ. ο συντελεστής μειώνεται στο 25%. Ωστόσο, λόγω της αναδρομικότητας οι επιχειρήσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις, καλούνται να καταβάλουν περισσότερα από 10.000 ευρώ.

Δεδομένης της σχετικής τεκμηρίωσης από το ΕΒΕ, ζητήθηκε ακύρωση ή γενναίες μειώσεις, και όπως αναφέρουν ο δήμος θα εξετάσει το θέμα, προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε να βοηθηθούν οι επιχειρηματίες, ιδίως πέριξ της περιοχής.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κώστας Κουρούς, διαβεβαίωσε τους επιχειρηματίες πως θα εξεταστεί άμεσα το αν και κατά πόσο μπορεί να μειωθεί το ποσοστό του τέλους και ζήτησε από το ΕΒΕ Κοζάνης να προχωρήσει σε συνεργασία με άλλα Επιμελητήρια και τον κεντρικό τους φορέα να υπάρξει παρέμβαση στην κεντρική Κυβέρνηση για να επανεξεταστεί η νομοθεσία.

Πηγή: www.aftodioikisi.gr