03/03/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήμος εξέδωσε ψήφισμα για την παραμονή Ειρηνοδικείου

Με αφορμή το νέο δικαστικό χάρτη που ετοιμάζεται, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου της Ελαφονήσου, εξέδωσε ψήφισμα για το ζήτημα του Ειρηνοδικείου της Νεάπολης.

Το ψήφισμα, με αφορμή την κατάργηση του Ειρηνοδικείου, μιλά για ενέργεια που θα δημιουργήσει πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της περιοχής και στην οικονομία του νησιού.

Το ψήφισμα – απόφαση, μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Η κατάργηση του Ειρηνοδικείου Νεαπόλεως, επηρεάζει άμεσα τους κατοίκους της Ελαφονήσου στο αναφαίρετο ίσο δικαίωμά τους για πρόσβαση σε δικαστική δομή, καθώς όταν θα έχουν να διεκπεραιώσουν δικαστική υπόθεσή τους θα πρέπει, μετά από τη χρήση του ferry-boat, να διανύσουν και μια μεγάλη απόσταση με κάποιο άλλο μέσο προκειμένου να βρεθούν στον τόπο όπου θα δημιουργηθεί το Πρωτοδικείου ή οι Περιφερειακές Έδρες (…). Το δημοτικό συμβούλιο της Ελαφονήσου, αποφάσισε να ζητήσει την παραμονή στη Νεάπολη, του Ειρηνοδικείου ή εάν αυτό καταργηθεί, να συσταθεί Περιφερειακή Έδρα του Πρωτοδικείου, στη Νεάπολη».

Ακολουθεί ολόκληρο το ψήφισμα:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ελαφονήσου πληροφορούμενο σχετικά με το νέο Δικαστικό Χάρτη και το ενδεχόμενο κατάργησης του Ειρηνοδικείου Νεαπόλεως, στη συνεδρίασή του στις 25 Ιανουαρίου 2024, μετά από εκτενή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, αποφάσισε την έκδοση του κάτωθι ψηφίσματος :

Όπως πληροφορούμαστε, στο «Νέο Δικαστικό Χάρτη» προβλέπεται η κατάργηση του Πρωτοδικείου Γυθείου, καθώς και των Ειρηνοδικείων Γυθείου, Νεαπόλεως και Μολάων. Η ενέργεια αυτή θεωρούμε πως πλήττει την εύρυθμη λειτουργία και την οικονομία των τοπικών κοινωνιών, ενώ έρχεται και σε σύγκρουση με την πολιτική της αποκέντρωσης.

Ειδικότερα, η κατάργηση του Ειρηνοδικείου Νεαπόλεως, επηρεάζει άμεσα τους κατοίκους της Ελαφονήσου στο αναφαίρετο ίσο δικαίωμά τους για πρόσβαση σε δικαστική δομή, καθώς όταν θα έχουν να διεκπεραιώσουν δικαστική υπόθεσή τους θα πρέπει, μετά από τη χρήση του ferry-boat,

να διανύσουν και μια μεγάλη απόσταση με κάποιο άλλο μέσο προκειμένου να βρεθούν στον τόπο όπου θα δημιουργηθεί το Πρωτοδικείου ή οι Περιφερειακές Έδρες.

Σε συνέχεια των παραπάνω, και γνωρίζοντας πως οι σχετικές αλλαγές είναι ακόμα υπό εξέταση, το Δημοτικό Συμβούλιο Ελαφονήσου στη συνεδρίασή του στις 25/01/2024 αποφάσισε να ζητήσει την παραμονή στη Νεάπολη του Ειρηνοδικείου ή επί καταργήσεως αυτού, τη σύσταση Περιφερειακής Έδρας του Πρωτοδικείου στη Νεάπολη, καθώς αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο και ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους της Ελαφονήσου.

Πηγή: www.aftodioikisi.gr