15/04/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΥΠΡΟΣ

Διορίζεται επ’ ανδραγαθία και προάγεται ο αγνοούμενος αστυφύλακας Θεόδουλος Σολωμού

Παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για τον αγνοούμενο ειδικό αστυφύλακα κ. Θεόδουλο Σολωμού στη Συνέδρια της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων – Εγκλωβισμένων – Αγνοουμένων – Παθόντων.

Αναλυτικά η ομιλία του:

Έχω ενημερωθεί λεπτομερώς για την περίπτωση του αγνοούμενου ειδικού αστυφύλακα κ. Θεόδουλού Σολωμού και καταρχήν θέλω να εκφράσω τη λύπη μου, που μια υπόθεσή που αφορά έναν αγνοούμενο συμπατριώτη μας συνεχίζει να παραμένει σε εκκρεμότητα επί σειρά ετών. Για τον λόγο αυτό συζήτησα το θέμα κατ’ ιδίαν και με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ο οποίος με ενημέρωσε για τις ενέργειες στις οποίες έχει μέχρι τώρα προβεί η Αστυνομία για την αποκατάσταση του κ. Σολωμου στις τάξεις της και για να τιμηθεί δεόντως, όπως και τα υπόλοιπα αγνοούμενα μέλη της δύναμης.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στοιχεία που έχουν τεθεί ενώπιόν μου, τόσο από την Αστυνομία όσο και από τις επιστολές της οικογένειας του κ. Σολωμού προς τους προκάτοχούς μου, έχω αντιληφθεί ότι το σημαντικότερο αίτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι ο επ’ ανδραγαθία διορισμός και προαγωγή του κ. Σολωμού στον βαθμό του Λοχία, στη βάση των σχετικών προνοιών του περί Αστυνομίας Νόμου.

Ως εκ τούτου, συζήτησα το θέμα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, στον οποίο ανήκει η κατά νόμο αρμοδιότητα, και καταλήξαμε ότι αυτό πρέπει να το ξαναμελετήσει υπό το φως των πρόσφατων ενόρκων μαρτυριών που έχει εξασφαλίσει η οικογένεια από συγχωριανούς του αγνοουμένου μας για τη δράση του κατά την περίοδο από την απόλυσή του μέχρι την απαγωγή του από τους Τούρκους στις 14 Αυγούστου του 1974, έχοντας παράλληλα ως γνώμονα και την αρχή της ίσης μεταχείρισης με άλλα αγνοούμενα μέλη της δύναμης που χάθηκαν υπό παρόμοιες συνθήκες.

Πράγματι ο Αρχηγός προχώρησε στην επαναξιολόγηση του θέματος, και όπως με έχει πληροφορήσει έχει καταλήξει ότι, με βάση τα στοιχεία που έχει σήμερα ενώπιόν του, προτίθεται να εισηγηθεί τον επ’ ανδραγαθία διορισμό και προαγωγή του κ. Θεόδουλου Σολωμού στον βαθμό του λοχία στη βάση των προνοιών του άρθρου 17 (9) (α) και (β) του περί Αστυνομίας Νόμου.

Η ευχάριστη αυτή εξέλιξη, η οποία φυσικά θα τύχει και της δικής μου έγκρισης, θεωρώ ότι επιλύει κατά τον ενδεδειγμένο τρόπο ένα ζήτημα που παρέμενε σε εκκρεμότητα για υπερβολικό χρονικό διάστημα με ανθρωπιστική, αλλά και πατριωτική διάσταση, αποδεικνύοντας τον σεβασμό της Αστυνομίας, του Υπουργείου και της Κυβέρνησης σε όλα τα μέλη της δύναμης που έθεσαν τις ζωές τους στη διάθεση της πατρίδας τις μαύρες μέρες της τουρκικής εισβολής. Αναμένω ότι με την εξέλιξη αυτή θα περιοριστούν και, γιατί όχι, θα τακτοποιηθούν όλα τα επίδικα θέματα που βρίσκονται ενώπιον του δικαστηρίου σε δύο σχετικές υποθέσεις. Ακόμα και εαν αυτά δεν επιλυθούν στην ολότητά τους, είμαι σίγουρος ότι η επίλυση τους καθίσταται ευκολότερη προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων.

Ο Αρχηγός είναι εδώ και μπορεί να σας δώσει οποιεσδήποτε περαιτέρω λεπτομέρειες χρειάζεστε, τόσο για την πρόταση του για επ’ ανδραγαθία διορισμό και προαγωγή του κ. Σολωμού όσο και για τις λοιπές ενέργειες, στις οποίες έχει προβεί ώστε να τιμηθεί το αγνοούμενο μέλος της αστυνομικής δύναμης.

Πηγή: omegalive.com.cy