23/04/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Δυσαρέσκεια Περιφερειάρχη για Δημάρχους

Τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου στο θέμα της διεκδίκησης του Τέλους Ανθεκτικότητας, εξέφρασε -μιλώντας στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου- ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος.

«Το θέμα της διεκδίκησης έχει αρχίσει να λαμβάνει λάθος διάσταση και όχι με ευθύνη της περιφερειακής αρχής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατέστησε σαφές ότι, το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια μάχη μεγάλη που κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει και αν θα έχει αποτέλεσμα.

«Αποφάσισα να δώσω τη «μάχη» της διεκδίκησης του Τέλους, για λογαριασμό των δήμων και μόνο, με κίνδυνο να γίνω δυσάρεστος τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο περιφέρειας» είπε, εξηγώντας πως ένας από τους λόγους που το έκανε είναι και το γεγονός ότι η περιφέρεια, λόγω της αδυναμίας πολλών δήμων να εκτελέσουν έργα, καλύπτει την αδυναμία αυτή.

«Είναι εκατοντάδες οι προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους» επισήμανε.

Ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε ότι, ενώ η 28η Μαρτίου ήταν μια καλή ημέρα, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενεργειακή διασύνδεση των νησιών της Δωδεκανήσου με την ηπειρωτική χώρα, έργο που θα ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, αυτή επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί από την απόφαση της ΠΕΔ, αφήνοντας να διαφανεί ξεκάθαρα η απαρέσκειά του.

Απαντώντας δε στα περί… μη αντιπαράθεσης του α΄ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την περιφέρεια, δήλωσε ότι «καμιά φορά αυτά που λέμε πρέπει και να τα πιστεύουμε ή να φροντίζουμε να ακούγονται αληθινά».

Βίζα «εξπρές»

Την άποψη ότι θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερος χρόνος προετοιμασίας για το πιλοτικό πρόγραμμα της βίζας «εξπρές», εξέφρασε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

«Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα και σε μερικά εξ’ αυτών δεν υπάρχει περιθώριο ευκινησίας ως προς την αντιμετώπισή τους» δήλωσε.

Εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο πολιτικό επίτευγμα, αλλά δύσκολο ως εγχείρημα, καθώς απαιτούνται υποδομές και προσωπικό.

Καυτηρίασε το γεγονός ότι ακίνητα εντός του τουριστικού λιμένα της Ρόδου ανήκουν σε άλλους οργανισμούς, καθιστώντας σαφές ότι η διαχείριση πρέπει άμεσα να παραχωρηθεί στο Λιμενικό Ταμείο.

«Προσπαθούμε να στηρίξουμε το απολύτως δίκαιο αίτημα να αποδοθούν το συντομότερο δυνατό στο Λιμενικό Ταμείο ακόμα και μέσα στην εβδομάδα», είπε.

Παράλληλα, εκτίμησε πως ο αριθμός των ενδιαφερομένων για βίζα «εξπρές» θα είναι μεγάλος, κάνοντας λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες.

Πηγή: ΡΟΔΙΑΚΗ

Πηγή: www.aftodioikisi.gr