23/06/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΥΠΡΟΣ

ΕΙΚΟΝΕΣ: Άγνωστοι κατέστρεψαν την λίμνη Ορφανή στη Λάρνακα – Ξερίζωσαν προστατευόμενη βλάστηση

Μόλις λίγες μέρες μετά την Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστατευόμενων Περιοχών Νατούρα, άγνωστοι επενέβησαν παράνομα στην λίμνη Ορφανή (μέρος των Αλυκών Λάρνακας), καταστρέφοντας την προστατευόμενη αλοφυτική βλάστηση, ισοπεδώνοντας μεγάλη έκταση από την αλυκή και ξεκινώντας εργασίες στρώσης αμμοτσαλίκου.

Η καταστροφική αυτή επέμβαση σε μια ακόμα περιοχή Νατούρα έφερε στο φως η Κίνηση Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, καταγγέλλοντας το περιστατικό και καλώντας τις αρμόδιες αρχές σε άμεση δράση.

Με παρέμβαση λειτουργών του Τμήματος Περιβάλλοντος, οι εργασίες τερματίστηκαν και επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη του τεμαχίου.

Ωστόσο, η Κίνηση Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών τονίζει την ανάγκη για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας περί περιβαλλοντικής ευθύνης.

Η νομοθεσία αυτή προβλέπει φυλάκιση έως ενός έτους ή επιβολή χρηματικής ποινής έως 200.000 ευρώ, καθώς και κάλυψη των εξόδων αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

«Ως Οικολόγοι, ζητούμε την αυστηρότατη εφαρμογή της νομοθεσίας και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος με έξοδα των παρανομούντων», τονίζει η Κίνηση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τερματισμό της μάστιγας των αλόγιστων επεμβάσεων σε περιοχές Νατούρα.

Πηγή: omegalive.com.cy