06/12/2023
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΥΠΡΟΣ

ΕΙΚΟΝΕΣ / Σάλος με βρετανικό δημοσίευμα: «Ο στρατός των ΗΠΑ προμηθεύει κρυφά με όπλα το Ισραήλ μέσω των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο»

Το γύρο του διαδικτύου κάνει δημοσίευμα του Declassified UK και προκαλεί σάλο, καθώς σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται «ο στρατός των ΗΠΑ προμηθεύει κρυφά με όπλα το Ισραήλ χρησιμοποιώντας τη βάση του ΗΒ στην Κύπρο».

Ανάμεσα στους χρήστες που σχολίασαν το εν λόγω δημοσίευμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι και ο πρώην Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης.

«Με την επιφύλαξη να συμβαίνουν πράγματι όσα περιλαμβάνει το άρθρο, αν όντως ισχύουν, δεν υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία.

Τέτοιες αποφάσεις θα έπρεπε να λαμβάνονται στη Λευκωσία. Διαφορετικά μόνοι μας καταργούμε τη γεωστρατηγική μας σημασία και την εκχωρούμε στο Λονδίνο», έγραψε μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του.

«Οι ΗΠΑ μεταφέρουν όπλα στο Ισραήλ απ’ όλη την Ευρώπη χρησιμοποιώντας την τεράστια αεροπορική βάση της Βρετανίας στην Κύπρο, αλλά το Υπουργείο Άμυνας αρνείται να πει στο Declassified τι αμερικανικά αεροσκάφη πετούν ή ποια όπλα υπάρχουν», συνεχίζει το δημοσίευμα, το οποίο αναφέρεται στη βρετανική βάση στην Κύπρο ως έναν «διεθνή στρατιωτικό κόμβο που υποστηρίζει την εκστρατεία βομβαρδισμού του Ισραήλ στη Γάζα».

Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς που προβάλλονται στο εν λόγω δημοσίευμα, «αμερικανικό στρατιωτικό μεταφορικό αεροπλάνο C-25 πέταξε από τη βρετανική βάση στην Κύπρο στο Τελ Αβίβ την περασμένη Τετάρτη. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ πραγματοποιεί πτήσεις μεταφοράς από τις τεράστιες βάσεις της στη Γερμανία, την Τουρκία και την Ισπανία στη βάση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο. Τα μισά από τα αμερικανικά αεροπλάνα που πετούσαν από τη βρετανική Κύπρο λέγεται ότι μεταφέρουν όπλα για το Ισραήλ. Η έγκριτη ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι πάνω από 40 μεταφορικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, 20 βρετανικά μεταγωγικά αεροσκάφη και επτά βαρέα μεταγωγικά ελικόπτερα έχουν πετάξει στη βάση στο Ακρωτήρι, μεταφέροντας εξοπλισμό, όπλα και δυνάμεις».

«Η βάση στο Ακρωτήρι είναι εδώ και καιρό ο σταθμός για τις βρετανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις εκστρατείες βομβαρδισμών στη Μέση Ανατολή. Βρίσκεται 180 μίλια από το Τελ Αβίβ με διάρκεια πτήσης 40 λεπτά», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Τα αεροπλάνα έχουν φορτωθεί με φορτίο από στρατηγικές αποθήκες που ανήκουν στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ανέφερε η Haaretz. Περίπου οι μισές πτήσεις των ΗΠΑ λέγεται ότι «παρέχουν στρατιωτική βοήθεια».

Παράδοση όπλων

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τέσσερις πτήσεις της USAF αναχώρησαν από την RAF Ακρωτήρι τις τελευταίες 12 ημέρες με προορισμό το Ισραήλ. Τα αεροσκάφη φέρεται να ήταν τα στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη CN-35 και C-295 που αναπτύχθηκαν από κοινού από τις εταιρείες CASA της Ισπανίας και IPTN της Ινδονησίας.

«Ένα άλλο αεροσκάφος της USAF πέταξε αργά το βράδυ της 8ης Νοεμβρίου από την RAF Ακρωτήρι στην πρωτεύουσα του Λιβάνου τη Βηρυτό και στη συνέχεια επέστρεψε στο Ακρωτήρι ξανά μια ώρα αργότερα. Δεν είναι γνωστό τι παραλήφθηκε ή παραδόθηκε», προσθέτει.

Ένας εκπρόσωπος του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας αρνήθηκε να αποκαλύψει τις πληροφορίες, λέγοντας στο Declassified: «Σε απάντηση στην κατάσταση στο Ισραήλ και τη Γάζα, εργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, την ενίσχυση της σταθερότητας και την υποστήριξη των ανθρωπιστικών προσπαθειών στην περιοχή. Οποιαδήποτε χρήση των βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι σύμφωνη με αυτούς τους στόχους».

«Η πιο σημαντική διεθνής ανάπτυξη»

Η Haaretz γράφει ότι η Κύπρος παρέχει «τη σημαντικότερη διεθνή ανάπτυξη δυνάμεων και εξοπλισμού» για στρατιωτικές επιχειρήσεις που σχετίζονται με την εκστρατεία βομβαρδισμού του Ισραήλ στη Γάζα.

Η Sun ανέφερε στις 27 Οκτωβρίου ότι η SAS είχε αναπτυχθεί στην Κύπρο.

Πηγή: omegalive.com.cy