22/05/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΥΠΡΟΣ

ΕΙΚΟΝΕΣ: Το δράμα ενός πατέρα που εγκλωβίστηκε με το βρέφος του στα κατεχόμενα – «Παρακαλώ βοηθήστε με»

Άνδρας ο οποίος απέκτησε ένα μωρό με παρένθετη μητέρα, έχει εγκλωβιστεί στην κατεχόμενη Κύπρο λόγω καθυστέρησης στην έκδοση διαβατηρίου του παιδιού του. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο πατέρας, Joseph Taylor από το Abingdon, έκανε αίτηση για το μωρό του, Jonah στις 5 Φεβρουαρίου και μέχρι να λάβει το διαβατήριο, δεν μπορεί να πάει τον γιο του σπίτι, με αποτέλεσμα οι δυο τους να έχουν εγκλωβιστεί στα κατεχόμενα.

Ωστόσο στις 25 Απριλίου, η βίζα 90 ημερών του Joseph Taylor λήγει, με τον ίδιο να κινδυνεύει να του επιβληθεί πρόστιμο, να του ασκηθεί δίωξη ή ακόμα και να φυλακιστεί. Ο κ. Taylor πέταξε στην κατεχόμενη Κύπρο πέντε μέρες πριν από τη γέννηση του γιου του στις 31 Ιανουαρίου, αφού συγκέντρωσε «σχολαστικά» τα έγγραφα που απαιτούνται για το διαβατήριό του και συμπλήρωσε την αίτηση αμέσως μόλις εκδόθηκε το πιστοποιητικό γέννησης. Το «υπουργείο εσωτερικών», του είπε ότι τα διαβατήρια δεν εκδίδονται έως ότου «ολοκληρωθούν ικανοποιητικά όλοι οι έλεγχοι».

Παρά τις καθημερινές κλήσεις, τις διαδικτυακές συνομιλίες και τα μηνύματα στο Γραφείο Διαβατηρίων, ο κ. Τέιλορ είπε ότι «δεν υπήρξε καμία πρόοδος και κανείς δεν έχει εξετάσει την αίτηση από τις 15 Φεβρουαρίου». Ο κ. Taylor φοβάται ότι θα αναγκαστεί να ξεπεράσει το όριο της βίζας του. Είπε ότι ήταν «απελπισμένος» να πάρει τον Jonah στο σπίτι, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει την υγειονομική περίθαλψη του νέου γιου του στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και για νομικούς λόγους.

«Μου έχει εκδοθεί ημερομηνία δικαστηρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με την αίτηση γονικής διαταγής μου και δεν μπορώ να συμμετάσχω σε αυτή τη διαδικασία ενώ ήμουν εγκλωβισμένος εδώ στην κατεχόμενη Κύπρο. Φαίνεται ότι θα με αναγκάζουν να παραμείνω μετά τη λήξη της βίζας μου και να παραβιάσω το νόμο», είπε.

Είπε ότι αισθάνεται «ψυχικά εξουθενωμένος» και ότι «το κυνήγι αυτού του διαβατηρίου έχει γίνει σαν δουλειά πλήρους απασχόλησης». «Κάθε μέρα πρέπει να σηκώνομαι και να προσπαθώ να βρω έναν τρόπο να φύγουμε έγκαιρα από την κατεχόμενη Κύπρο», είπε.

Με τον ίδιο να τονίζει πως νιώθει ότι κανένας δεν θέλει να τον βοηθήσει, όσο και να τους παρακαλεί λέγοντάς τους πως η βίζα του λήγει. «Παρακαλώ βοηθήστε με, η βίζα μου λήγει», τους λέει συνεχώς.

Ο κ. Taylor ήθελε να αποκτήσει ένα παιδί ως μόνος γονέας, αλλά δεν ήθελε να αναθέσει ή να υιοθετήσει, έτσι επέλεξε την παρένθετη μητρότητα μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, χρησιμοποιώντας μία δότρια ωαρίων.

Είπε ότι επέλεξε να πάει στην κατεχόμενη Κύπρο γιατί πίστευε ότι η διαδικασία παρένθετης μητρότητας θα ήταν πιο απλή γι ‘αυτόν εκεί παρά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: omegalive.com.cy