19/06/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΥΓΕΙΑ

Είναι καλό να τρως παγωτό κάθε μέρα;

Μπήκαμε ήδη στην εποχή που ξεκινάμε να τρώμε όλο και περισσότερο παγωτό.

«Τα παγωτά έχουν πολλές θερμίδες, ναι». Τόσο ξεκάθαρος είναι ο διατροφολόγος Pablo Ojeda όταν ερωτάται από για τα παγωτά και για το αν παχαίνουν ή όχι. Ο διατροφολόγος εξηγεί ότι αυτού του είδους τα προϊόντα πρέπει να είναι «περιστασιακά», δίνοντάς μας εναλλακτικές λύσεις για την καθημερινότητα.

Ο Ojeda συμβουλεύει να μην τρώμε ένα παγωτό κάθε μέρα. «Αυτό είναι υπερβολή», λέει, συνιστώντας «ένα ή δύο την εβδομάδα». Στην περίπτωση των κλασικών «φλας», συμβουλεύει να τα παίρνετε μετά το φαγητό, δεδομένης της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη.

Για τη χοληστερίνη, ξεκαθαρίζει επίσης ότι τα παγωτά με βάση την κρέμα γάλακτος «δεν είναι τα καλύτερα», όπως και ότι «δεν είναι τα πλέον ενδεδειγμένα» για τους διαβητικούς. Ο Ojeda διευκρινίζει επίσης ότι δεν μπορείτε να πάθετε κρίση πέψης από την κατανάλωση παγωτού, κάτι που «δεν συνηθίζεται».

Advertisement

Με τι να αντικαταστήσεις το παγωτό

Φρούτα sorbet

Τα φρούτα παρέχουν πολλές βιταμίνες και είναι παρόντα σε τουλάχιστον 15% του ποτού, ακόμη περισσότερο από ένα παραδοσιακό παγωτό. Τα 100 γραμμάρια παγωτού με βάση τα γαλακτοκομικά παρέχουν μεταξύ 5 και 12% της συνιστώμενης ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Όσον αφορά το σορμπέ ή το παγωτό με βάση το νερό, τα 100 γραμμάρια αυτού του προϊόντος δεν φτάνουν ούτε το 10% της ημερήσιας συνιστώμενης ενέργειας.

Τόσο τα σορμπέ όσο και τα slushies αποτελούν μια σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία, καθώς είναι πολύ υγιεινά, μπορούν να καταναλωθούν τόσο από παιδιά όσο και από ηλικιωμένους και αποτελούν το ιδανικό επιδόρπιο για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος.

Advertisement

Guajada

Παρασκευάζεται με την προσθήκη πυτιάς (ζύμωση ζωικής προέλευσης) στο γάλα και τη μεταφορά του στους 35 ºC για 30 λεπτά, προκαλώντας έτσι την πήξη της πρωτεΐνης καζεΐνης. Η λακτόζη παραμένει αναλλοίωτη, οπότε η γεύση του πηγμένου γάλακτος παραμένει γλυκιά και η υφή του είναι αυτή του στερεού γάλακτος. Μπορείτε να προσθέσετε φρούτα ή εσπεριδοειδή όπως το λεμόνι.

Ενέργεια: 86 Kcal / 100 g Πρωτεΐνη: 4,5 g Υδατάνθρακες: 6,6 g Λίπος: 4,7 g.

Zελετίνες

Οι πηκτικές της ιδιότητες και η ουδέτερη γεύση της την καθιστούν ιδανική ουσία τόσο για γλυκές όσο και για αλμυρές συνταγές. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της, ιδιαίτερα απαιτητών από αθλητές και αθλήτριες, μας βοηθά να διατηρήσουμε μια υγιεινή διατροφή, ευνοεί την υγεία του δέρματος και των οστών, βοηθά στη διατήρηση μιας σωστής πέψης και ενισχύει τις αρθρώσεις.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Πηγή: www.truelife.gr