26/05/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΥΠΡΟΣ

Εισαγγελέας Vs Ελεγκτής: Σε αχαρτογράφητα νερά η υπόθεση – Ετοιμάζει ένσταση ο Eλεγκτής

Σε αχαρτογράφητα νερά παραμένει η μεγάλη δικαστική μάχη μεταξύ Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να έχει δώσει οδηγίες στην νομική του ομάδα να καταθέσουν ένσταση στην αίτηση για παύση του. Βασικό επιχείρημα του Γενικού Ελεγκτή στην ένσταση είναι ότι αίτημα για παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά μπορεί να καταθέσει μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αντίθετη είναι η άποψη του ποινικολόγου Ηλία Στεφάνου ο οποίος μάλιστα εκπροσωπούσε τον 2015 τον τότε γενικό εισαγγελέα στην υπόθεση κατά του Ρίκκου Ερωτοκρίτου.
«Βάσει της ισχύουσας σήμερα νομολογίας νομιμοποιείται διότι ακριβώς δεν έχει το λόγο ενός ανεξάρτητου αξιωματούχου στη βάση του συντάγματος μας είναι ο νομικός σύμβουλος της δημοκρατίας και έχει τέτοιο θεσμικό ρόλο που τον νομιμοποιεί μαζί με τον Πρόεδρο ή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να νομιμοποιείται να καταχωρίσει τέτοια αίτηση», δήλωσε ο Ποινικολόγος, κύριος Ηλίας Στεφάνου.

Μάλιστα σχολίασε και τα όσα βλέπουν το φως της επιφάνειας σχετικά με το πως μπορεί να αποδειχθεί ανάρμοστη συμπεριφορά από κρατικό αξιωματούχο. Και τις ενότητες που παρέθεσε η νομική υπηρεσία στην αίτηση για παύση και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων καταγγελίες για τους χειρισμούς του ελεγκτή στις καταγγελίες κατά του βοηθού γενικού εισαγγελέα, τη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια των ερευνών της Αρχής κατά της διαφθοράς. τις δηλώσεις του ελεγκτή μετά την έκδοση πορίσματος από την αρχή αλλά και την συμπεριφορά του ίδιου όσο και του παιδιού τους και της αδερφής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Θα κρίνει κατά πόσο αυτά τα συγκεκριμένα ζητήματα που προβάλλονται από τον Γενικό Εισαγγελέα είναι ικανά για να αποδείξουν ότι ο Γενικός Ελεγκτής έχει τέτοια μη αρμόζουσα συμπεριφορά που δεν μπορεί να βρίσκεται στη θέση στην οποία βρίσκεται. Θα πρέπει να δει κάποιος και να είναι πληροφορημένος για να μπορεί να ασκεί κρίση τι είναι αυτό που συγκεκριμένα προβάλλεται και σε ποιο εύρος και με ποια στόχευση υποστηρίζεται μια τέτοια συμπεριφορά μεμονωμένη είτε εν συνόλο κρίνεται ότι δεν αρμόζει στη θέση του Γενικού Ελεγκτή», συνέχισε ο κύριος Στεφάνου.

Η μάχη των μαχών όπως αποκαλείται από πολλούς εξακολουθεί να προκαλεί στο μεταξύ και πολιτικές αναταράξεις με τον Στέφανο Στεφάνου να εκτοξεύει σήμερα νέα πυρά προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Στέφανος Στεφάνου, Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ δήλωσε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ρόλο και θα έπρεπε να είχε αποτρέψει και να αντιμετωπίσει την κρίση μεταξύ των θεσμών. «Δεν είδαμε τον Πρόεδρο να κάνει τίποτα».

Η υπόθεση παρουσιάζει και αρκετές ομοιότητες με την υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου καθώς το δικαστικό συμβούλιο θα απαρτίζουν τα ίδια πρόσωπα που δίκασαν την υπόθεση το 2015 ενώ και στις νομικές ομάδες των δύο πλευρών υπάρχουν δικηγόροι που υπερασπίστηκαν τότε τα αντιμαχόμενα μέρη. Ο λόγος για τους δικηγόρους Γιώργο Τριανταφυλλίδη και Χρίστο Κληρίδη. Και οι δύο συμμετείχαν μαζί με τον Αχιλλέα Αιμιλιανίδη ως εκπρόσωποι του Κώστα Κληρίδη.

Πηγή: omegalive.com.cy