16/03/2025
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΥΠΡΟΣ

Εκσυγχρονίζεται η διαδικασία υιοθεσίας στην Κύπρο – Οι πρόνοιες που εξασφαλίζονται με το τροποποιημένο νομοσχέδιο

Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο υιοθεσίας το οποίο, έχει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό των μέχρι υφιστάμενων διαδικασιών και πυλώνα την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού προς υιοθεσία.


Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την Λειτουργό Κοινωνικών Υπηρεσιών, Παναγιώτα Τριφυλλή, το νομοσχέδιο αυτό δεν είχε τροποποιηθεί από το 1995, ενώ ο εκσυγχρονισμός του πλαισιώνεται από νέες προσθήκες αρκετών προνοιών που αφορούν όλα τα στάδια και τις διαδικασίες της υιοθεσίας αποκτώντας μία πιο παιδοκεντρική προσέγγιση.

Μάλιστα, στο τροποποιημένο και εκσυγχρονισμένο νομοσχέδιο γίνεται σε πρώτο επίπεδο προσπάθεια το παιδί να παραμείνει στην βιολογική του οικογένεια μέσω στήριξης και παροχών από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Εάν και εφόσον εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες και η μητέρα ή/και η οικογένεια αποφασίσει να προχωρήσει η διαδικασία της υιοθεσίας τότε διασφαλίζεται η ασφαλής και ομαλή -σε κάθε επίπεδο- μετάβαση του παιδιού στην υποψήφια οικογένεια.

Μεταξύ άλλων, το τροποποιημένο νομοσχέδιο εξασφαλίζει κατά το πρώτο στάδιο της διαδικασίας τόσο την -υποχρεωτικού χαρακτήρα- εκπαίδευση των υποψήφιων γονέων αλλά και την αξιολόγηση τους (διαδικασία η οποία διαρκεί περίπου 9 μήνες).

Επιπλέον , εφόσον εγκριθεί η αίτηση για υιοθεσία, η διαδικασία περνά στο δεύτερο στάδιο, εκείνο της εξεύρεσης του παιδιού καθώς και το «ταίριασμα» με την κατάλληλη οικογένεια η οποία είναι σε θέση να ικανοποιήσει και να καλύψει τις τυχόν ειδικές/εξατομικευμένες ανάγκες του (λ.χ. υγείας).

Η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα, και μπορεί να διαρκέσει ακόμη και για ολόκληρα έτη καθώς, η διαθεσιμότητα των παιδιών προς υιοθεσία είναι περιορισμένη, τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις διακρατικές συμβάσεις της Χάγης, κάθε κράτος-μέλος  οφείλει να εξαντλήσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές σε εθνικό επίπεδο, προτού στραφεί σε άλλα κράτη.

Τέλος, μία από τις ουσιαστικότερες προσθήκες στο εκσυγχρονισμένο πλέον νομοσχέδιο, είναι η πρόνοια εκείνη η οποία διασφαλίζει ένα υποστηρικτικό πλαίσιο τόσο για τους νέους γονείς όσο και για το παιδί, μέσω μίας υποχρεωτικού χαρακτήρα συνεργασίας οικογένειας, Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και ψυχολόγων για χρονικό διάστημα 5 ετών από το διάταγμα υιοθεσίας.

Πρόκειται για ένα «φλέγον» κενό το οποίο η τροποποίηση του νομοσχεδίου έρχεται να καλύψει.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση:

Πηγή: omegalive.com.cy