Η ευρωπαϊκή βοήθεια που αποστέλλεται στο Λίβανο σε μια προσπάθεια να ρυθμιστεί η μετανάστευση μέσω θαλάσσης χρηματοδοτεί πρακτικές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με μια παγκόσμια έκθεση παρατηρητηρίου που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Στο πλαίσιο μιας πολιτικής για τον περιορισμό της μετανάστευσης, οι αρχές της Κύπρου έχουν ωθήσει με φυσικό τρόπο Σύρους πρόσφυγες πίσω στον Λίβανο και οι λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας τους έχουν απελάσει, αναφέρει η έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Η έκθεση, η οποία βασίζεται σε συνεντεύξεις με 16 Σύρους που προσπάθησαν να φύγουν από τον Λίβανο μέσω λαθρεμπορικών σκαφών, διαπίστωσε ότι 15 από αυτούς «υπέστησαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις λιβανέζικες ή/και κυπριακές αρχές».
Ομάδες δικαιωμάτων έχουν συχνά επικρίνει την τακτική των αρχών τόσο στο Λίβανο όσο και στην Κύπρο όσον αφορά την αντιμετώπιση των επίδοξων μεταναστών και των αιτούντων άσυλο. Οι αξιωματούχοι των δύο χωρών αρνούνται ότι παραβιάζουν οποιονδήποτε νόμο, αλλά λένε ότι είναι καταβεβλημένοι από τη μετανάστευση που αντιμετωπίζουν.
Λιβανέζοι πολιτικοί αξιωματούχοι έχουν πιέσει τις δυτικές χώρες να μετεγκαταστήσουν τους πρόσφυγες ή να βοηθήσουν στην επιστροφή τους στη Συρία – εθελοντικά ή όχι. Παράλληλα, ο Λίβανος έχει συνάψει συμφωνία με την Κύπρο για να σταματήσει τη λαθραία διακίνηση μεταναστών και έχει λάβει σημαντική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ευρωπαϊκές χώρες για τον έλεγχο των συνόρων.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, Σύροι πρόσφυγες που πιάστηκαν από τον λιβανέζικο στρατό να προσπαθούν να φύγουν στην Κύπρο μέσω θαλάσσης οδηγήθηκαν στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας και εγκαταλείφθηκαν στη συριακή πλευρά, δήλωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Φέρεται ότι κάποιοι από αυτούς κρατήθηκαν στη συνέχεια από τον συριακό στρατό, ενώ άλλοι εκβιάστηκαν από διακινητές για να περάσουν πίσω στον Λίβανο.
Η Κύπρος, εν τω μεταξύ, ανέστειλε τον Απρίλιο την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου των Σύρων. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε τις κυπριακές αρχές ότι επέστρεφαν με τη βία βάρκες που μετέφεραν αιτούντες άσυλο προερχόμενους από το Λίβανο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κυπριακές αρχές εμπόδισαν με τη βία τους αιτούντες άσυλο να αποβιβαστούν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έφτασαν στην ακτή αλλά «δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο» και αντ’ αυτού κρατήθηκαν και στη συνέχεια επέστρεψαν στο Λίβανο, όπου ορισμένοι απελάθηκαν στη συνέχεια στη Συρία, αναφέρει η έκθεση.
«Τόσο οι λιβανέζικες όσο και οι κυπριακές αρχές χρησιμοποίησαν υπερβολική βία κατά τη στιγμή της σύλληψης και κατά τη διάρκεια της κράτησης», ανέφερε η Human Rights Watch.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ευρωπαϊκές χώρες έδωσαν στον Λίβανο περίπου 16,7 εκατομμύρια ευρώ (18,5 εκατομμύρια δολάρια) από το 2020 έως το 2023 για τη διαχείριση των συνόρων «κυρίως με τη μορφή έργων ανάπτυξης ικανοτήτων που αποσκοπούν ρητά στην ενίσχυση της ικανότητας του Λιβάνου να αποτρέπει την παράτυπη μετανάστευση», αναφέρει η έκθεση. Τον Αύγουστο, η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε άλλα 32 εκατομμύρια ευρώ (35,3 εκατομμύρια δολάρια) για να «συνεχίσει να υλοποιεί έργα βελτίωσης της διαχείρισης των συνόρων στο Λίβανο μέχρι το 2025», αναφέρεται.
Το αναπληρωτής υπουργείο Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας της Κύπρου σε ανακοίνωσή του αρνήθηκε τη διενέργεια των λεγόμενων pushbacks. Σημείωσε ότι η Κύπρος είναι μια «μικρή χώρα πρώτης γραμμής» που «έχει δεχθεί μαζικές μεταναστευτικές ροές τα τελευταία χρόνια».
«Η ικανότητα του κράτους να φιλοξενήσει επιπλέον μετανάστες έχει ξεπεραστεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ως εκ τούτου, στοχεύουμε να επιτύχουμε μια ισορροπία μεταξύ των νομικών μας υποχρεώσεων και της πραγματικότητας επί τόπου».
Η Υπηρεσία Γενικής Ασφάλειας του Λιβάνου δήλωσε στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2022 και της 1ης Αυγούστου 2024, κατέγραψε 1.388 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 821 Σύρων, σε 15 αναχωρούντα σκάφη, τα οποία πιάστηκαν να προσπαθούν να εγκαταλείψουν τον Λίβανο. Η Γενική Ασφάλεια υποστήριξε ότι κάθε απέλαση για την οποία «είχε γνώση και την οποία συντόνιζε, υπόκειται στα πρότυπα του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η εκτελούσα χρέη Γενικής Διευθύντριας Beate Gminder της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σε απάντηση στα ευρήματα της έκθεσης ότι η Επιτροπή «λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της τους ισχυρισμούς για παραβάσεις», αλλά ότι είναι ευθύνη των εθνικών αρχών να «διερευνούν κάθε παράβαση
Πηγή: omegalive.com.cy