14/12/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΥΠΡΟΣ

Ένα αρχαιολογικό μυστήριο στο Τρόοδος – Τι μυστικά κρύβει ένα κυκλικό κτίσμα;

Στο όρος Τρόοδος, σε υψόμετρο 500 μέτρων, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως ένα τεράστιο κυκλικό κτίσμα από τη Νεολιθική Εποχή. Το κτίριο, με διάμετρο 7 μέτρα, κατασκευάστηκε πριν από περίπου 9.000 χρόνια και εντυπωσιάζει με την προσεγμένη του κατασκευή. Ωστόσο, η χρήση του παραμένει άγνωστη, προκαλώντας έντονο ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα.


Τι έκαναν οι πρώτοι άνθρωποι στο Τρόοδος;

Η ανακάλυψη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Ποιος θα έχτιζε ένα τόσο περίτεχνο κτίριο μακριά από τις παραλιακές περιοχές που θεωρούνταν το επίκεντρο της ζωής στην Κύπρο εκείνη την εποχή; Ήταν σημείο συνάντησης, χώρος τελετών ή κάτι άλλο; Τα ευρήματα, που περιλαμβάνουν κοσμήματα, εργαλεία και οστά ζώων, μας δίνουν μια μικρή γεύση, αλλά δεν λύνουν το μυστήριο.

Ανακαλύψεις που αλλάζουν την ιστορία

Αυτή η αποκάλυψη δείχνει ότι το ορεινό Τρόοδος δεν ήταν μόνο πεδίο κυνηγιού και περιστασιακής δραστηριότητας, όπως πιστεύαμε, αλλά ίσως έπαιξε σημαντικότερο ρόλο στην προϊστορική ζωή. Ίσως να κρύβει ακόμα περισσότερα μυστικά.

Στο φως έφερε η αρχαιολογική σκαπάνη του καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Νίκου Ευστρατίου, των φοιτητών του και του Κύπριου συνεργάτη του Δημήτρη Κυριάκου στην Κύπρο.

Το κτίριο, που χρονολογείται σε μια πρώιμη φάση της Ακεραμικής Νεολιθικής, περίπου στα μέσα της 7ης χιλιετίας π.Χ., αποκαλύφθηκε στο όρος Τρόοδος, σε υψόμετρο 500 μέτρων και ήρθε ως έκπληξη για τους ερευνητές που θεωρούσαν μέχρι τώρα, ότι οι προϊστορικές εξελίξεις και κυρίως αυτές της Ακεραμικής Νεολιθικής περιόδου, αφορούσαν αποκλειστικά παραλιακές περιοχές και θέσεις της Κύπρου, όπως τη Χοιροκοιτία-Βουνί, την Καλαβασό-Τέντα και τον Απόστολο Ανδρέα-Κάστρο.

«Προκαλεί απορία η ύπαρξη ενός κτίσματος τόσο σταθερού, τόσο προσεγμένου, τόσο μεγάλων διαστάσεων σε έναν χώρο που δεν ήταν στο επίκεντρο των εξελίξεων και η περαιτέρω μελέτη του θα οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα», λέει ο καθηγητής Νίκος Ευστρατίου.

Ποιος μπορεί να έχτισε ένα μνημειακό κτίσμα σε έναν χώρο εκ προοιμίου περιθωριακό; Και κυρίως ποια ήταν η χρήση του κτίσματος αυτού, σε μια «κατασκήνωση» κυνηγών- τροφοσυλλεκτών στο άνω μέρος της κοιλάδας του Ξερού ποταμού, στην περιοχή της Πάφου; Η επιστημονική κοινότητα σε Ελλάδα και Κύπρο θεωρεί πρόωρη οποιαδήποτε υπόθεση εργασίας. Δεν αποκλείεται αυτό να ήταν ένα σημείο συνάντησης ομάδων κτηνοτρόφων, αλλά και αυτό θέλει αρκετή μελέτη ακόμη για να επιβεβαιωθεί.

Ενισχύει ωστόσο την εκτίμηση των αρχαιολόγων, ότι κατά τα πρώιμα προϊστορικά χρόνια, το όρος Τρόοδος, δεν ήταν περιοχή αποκλειστικά εποχικών και περιθωριακών δραστηριοτήτων (κυνήγι, τροφοσυλλογή), αλλά αντίθετα, όριζε και την μόνιμη παρουσία γεωργών και κτηνοτρόφων, ομάδων που ανάμεσα στα άλλα, χαρακτηρίζονταν από έντονη κινητικότητα, επαφές και διακίνηση πρώτων υλών, όπως τον πικρόλιθο-ένα είδος πέτρας με έντονο γαλάζιο χρώμα που κατέβαζε το ποτάμι.

 Η αρχαιολογική σκαπάνη του καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Νίκου Ευστρατίου, των φοιτητών του και του Κύπριου συνεργάτη του Δημήτρη Κυριάκου, έφερε στο φως ένα εξαιρετικό εύρημα στην Κύπρο.

Πρόκειται για ένα κτίσμα που χρονολογείται στην πρώιμη φάση της Ακεραμικής Νεολιθικής περιόδου, περίπου στα μέσα της 7ης χιλιετίας π.Χ. Το εντυπωσιακό αυτό οικοδόμημα αποκαλύφθηκε στο όρος Τρόοδος, σε υψόμετρο 500 μέτρων, προκαλώντας έκπληξη στους ερευνητές. Μέχρι σήμερα, θεωρούνταν ότι οι εξελίξεις της Ακεραμικής Νεολιθικής περιόδου αφορούσαν αποκλειστικά τις παραλιακές περιοχές της Κύπρου, όπως τη Χοιροκοιτία-Βουνί, την Καλαβασό-Τέντα και τον Απόστολο Ανδρέα-Κάστρο.

«Η ύπαρξη ενός τόσο σταθερού, προσεγμένου και μεγάλου κτίσματος σε μια περιοχή που δεν βρισκόταν στο επίκεντρο των εξελίξεων προκαλεί απορία. Η περαιτέρω μελέτη του θα μας προσφέρει πολύτιμα συμπεράσματα», δήλωσε ο καθηγητής Νίκος Ευστρατίου, παλαιότερα στο Έθνος.

Τα ερωτήματα που εγείρει η ανακάλυψη είναι πολλά: Ποιος κατασκεύασε αυτό το μνημειακό κτίσμα σε μια, θεωρητικά, περιθωριακή περιοχή; Και κυρίως, ποιος ήταν ο σκοπός του; Βρισκόμαστε σε μια «κατασκήνωση» κυνηγών-τροφοσυλλεκτών στο άνω μέρος της κοιλάδας του Ξερού ποταμού, στην περιοχή της Πάφου, γεγονός που κάνει την παρουσία αυτού του κτίσματος ακόμα πιο μυστηριώδη. Ορισμένοι ερευνητές εικάζουν ότι ίσως πρόκειται για σημείο συνάντησης ομάδων κτηνοτρόφων, αλλά απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να επιβεβαιωθεί μια τέτοια υπόθεση.

Η ανακάλυψη αυτή ενισχύει την άποψη ότι κατά τα πρώιμα προϊστορικά χρόνια, το όρος Τρόοδος δεν ήταν μόνο περιοχή εποχικών και περιθωριακών δραστηριοτήτων, όπως το κυνήγι και η τροφοσυλλογή. Αντίθετα, φαίνεται ότι φιλοξενούσε και μόνιμες κοινότητες γεωργών και κτηνοτρόφων. Οι ομάδες αυτές, που χαρακτηρίζονταν από έντονη κινητικότητα και ευρύ δίκτυο επαφών, διακινούσαν πρώτες ύλες, όπως ο πικρόλιθος – ένας εντυπωσιακός γαλάζιος λίθος που κατέβαζε ο Ξερός ποταμός.

Θα μάθουμε ποτέ την αληθινή του χρήση;

Πηγή: omegalive.com.cy