18/03/2025
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΥΠΡΟΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ: Σύστημα έξυπνης διαχείρισης υδάτινων πόρων – Διασφαλίζεται η ποιότητα και η ποσότητα του πόσιμου νερού

Το νερό είναι ένας πολύτιμος και απαραίτητος πόρος για την επιβίωση μας και ως τέτοιο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την επάρκεια και την ποιότητα του». Με το σκεπτικό αυτό ο Δήμος Πάφου λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη και τις παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας καινοτομεί και προχωρά άμεσα στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος έξυπνης διαχείρισης και μέτρησης υδάτινων πόρων. Κύριος σκοπός του έργου είναι να προσφέρει στον Δήμο τα απαραίτητα εργαλεία, εξοπλισμό και λογισμικό ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων, διασφαλίζοντας την ποσότητα και την ποιότητα του πόσιμου νερού. Ένα έργο που αγγίζει τα 11 εκ. ευρώ και υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑΛΕΙΑ 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ.


«Είναι ακόμα ένα έργο10,6 εκ. γύρω στα 11 εκ. Στις μέρες μας και ζώντας στην Κύπρο, ένα νησί το οποίο έχει τα προβλήματα λειψυδρίας με την ανομβρία, που σημειώνεται κατά καιρούς εδώ , η διαχείριση του νερού είναι ύψιστης προτεραιότητας. Πρέπει να φροντίσουμε να εξοικονομούμε τους πόρους και τώρα με την τεχνολογία οι «έξυπνοι υδρομετρητές» από την μια αλλά και το «Έξυπνο σύστημα διαχείρισης των υδάτινων πόρων » θα δώσουν την δυνατότητα να εντοπίζονται άμεσα οι οποιεσδήποτε απώλειες, να γίνεται με ακρίβεια η μέτρηση του νερού που καταναλώνει το κάθε νοικοκυριό, θα δοθεί η δυνατότητα στον κάθε ιδιώτη επιχειρηματία ή ιδιώτη που έχει ένα σπίτι, να ενημερώνεται μόλις ξεπεράσει κάποια όρια κατανάλωσης με μηνύματα στο κινητό», δήλωσε ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος.

Σύμφωνα με κ. Φαίδωνος ο Δήμος Πάφου προχώρησε σε μια ολιστική και μοναδική για τον σχεδιασμό της Κύπρου λύση, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την αντικατάσταση όλων των υφιστάμενων μετρητών νερού με «έξυπνους μετρητές νερού», ένας αριθμός που ξεπερνά τις 27.000 μετρητές νερού πάντα προς όφελος των καταναλωτών.

«Θα μπορεί να παρακολουθεί ημερήσια την κατανάλωση που έχει στο σπίτι του και με αυτό τον τρόπο επίσης οι μετρήσεις να μαζεύονται μέρα από το LoRaWAN, να μαζεύονται και να μην χρειάζεται 5 με 6 υπάλληλοι να γυρίζουν τα σπίτια και τους μετρητές για να τους καταγράφουν και γενικά θα γίνεται μια λελογισμένη και σωστή διαχείριση των νερών αλλά και η ποιότητα θα μπουν πάνω και τέτοιοι αισθητήρες που θα μετρούν την χλωρίωση σε όλο το δίκτυο ρυθμίζεται ο τρόπος με τον οποίο παραδίδεται το νερό και σε επιχειρήσεις και σε νοικοκυριά», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Το έργο έχει διάρκεια 3 χρόνια, υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑΛΕΙΑ 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2025.

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ:

CohesionCY

Πηγή: omegalive.com.cy