23/05/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΥΠΡΟΣ

Επιβεβαίωση της βρετανικής θέσης ως προς τις απευθείας πτήσεις για Τύμπου

Την ευκαιρία σε στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης να επαναδιατυπώσουν την επίσημη θέση του Λονδίνου πως δεν είναι δυνατή η θέσπιση απευθείας πτήσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και κατεχόμενου αεροδρομίου Τύμπου έδωσαν γραπτές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις.

Η πρόσφατα διορισθείσα Υπουργός Ευρώπης Νουσράτ Γκάνι απαντάει σε σχετική ερώτηση της Συντηρητικής Βουλευτού Πωλίν Λέιθαμ ότι «όπως και η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα, με τη μόνη εξαίρεση της Τουρκίας, το ΗΒ δεν αναγνωρίζει την αυτοανακηρυχθείσα τδβκ ως ανεξάρτητο κράτος».

«Υπό τη Σύμβαση του Σικάγο μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία δύναται να ορίζει κυπριακά αεροδρόμια για διεθνείς πτήσεις. Δεν το έχει κάνει για το αεροδρόμιο Ερτζάν. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να γίνονται απευθείας πτήσεις μεταξύ ΗΒ και του βορρά της Κύπρου. Οι Υπουργοί δεν έχουν συζητήσει αυτό το θέμα με την κυπριακή κυβέρνηση ή με την τουρκοκυπριακή διοίκηση», σημειώνει.

Η κ. Γκάνι προσθέτει, απαντώντας σε άλλο σκέλος της ερώτησης της κ. Λέιθαμ, ότι το Foreign Office δεν τηρεί στοιχεία για αφίξεις στο αεροδρόμιο Τύμπου.

Στη Βουλή των Λόρδων παρόμοιες ερωτήσεις έθεσε ο Συντηρητικός λόρδος Μπαλφ.

Αναλαμβάνοντας να απαντήσει, ο Υφυπουργός Μεταφορών λόρδος Ντέιβις του Γκάουερ επανέλαβε πως «το ΗΒ αναγνωρίζει μόνο ένα κυπριακό κράτος», την Κυπριακή Δημοκρατία «και μόνο μία κυβέρνηση ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση» στο νησί.

Επανέλαβε στη συνέχεια πως το αεροδρόμιο Τύμπου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απευθείας πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο αφού δεν έχει οριστεί ως διεθνές αεροδρόμιο από την κυπριακή κυβέρνηση.

Σχολίασε επίσης, κληθείς από τον λόρδο Μπαλφ, ότι οι απευθείας πτήσεις προς την Ταϊπέι γίνονται επειδή οι κινεζικές αρχές έχουν ορίσει αεροδρόμια της Ταϊβάν ως διεθνή τελωνειακά αεροδρόμια.

Σε τρίτη ερώτηση του ίδιου λόρδου, ο Υφυπουργός Μεταφορών συμπλήρωσε ότι το ΗΒ δεν έχει κάνει εκτίμηση ασφαλείας για το Τύμπου και δεν σχεδιάζει να κάνει.

Πηγή: omegalive.com.cy