10/12/2023
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν σε Σόλτς : Τίποτα δεν χρωστάμε στο Ισραήλ, δεν κουβαλάμε το βάρος του Ολοκαυτώματος

Η Τουρκία δεν χρωστάει ιστορικά στο Ισραήλ, δεν μας βαραίνει το Ολοκαύτωμα, όσοι χρωστούν δεν μιλούν ελεύθερα δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε από κοινού συνέντευξή του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, λίγο πριν από την μεταξύ τους συνάντηση στο Βερολίνο. Ο Τούρκος πρόεδρος τοποθετήθηκε επίσης στο θέμα των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter, αλλά και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

«Πλήττονται χώροι λατρείας και νοσοκομεία. Δεν υπάρχει στην Τορά οι βομβαρδισμοί νοσοκομείων και οι δολοφονίες παιδιών. Δεν μπορείτε να κάνετε αυτά τα πράγματα. Πώς σκοτώνουν αυτά τα παιδιά εδώ; Θα μείνουμε εμείς με τα χέρια σταυρωμένα;» αναρωτήθηκε και δήλωσε παρουσία του Γερμανού καγλελάριου: «Εμείς δεν έχουμε κανένα χρέος στο Ισραήλ. Αυτοί που χρωστούν δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα. Δεν κουβαλάμε το βάρος του Ολοκαυτώματος. Ο σεβασμός μας για τον άνθρωπο είναι διαφορετικός. Είμαι ένας ηγέτης που πήρε πρώτα θέση για τον αντισημιτισμό στην πρωθυπουργία μου. Δεν χρωστάμε σε κανέναν εξαιτίας αυτού».

Για το θέμα των ομήρων ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι το Ισραήλ κρατάει περισσότερους όμηρους: «Γίνεται λόγος για ανταλλαγή ομήρων. Όταν λέτε όμηροι, ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων στο Ισραήλ και, ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων που κρατάει η Χαμάς στην άλλη πλευρά; Όταν μιλάμε για αυτό , το Ισραήλ κρατάει πολύ περισσότερους ομήρους. Πρέπει να το δούμε κι αυτό».

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στον πόλεμο της Ουκρανίας, προβάλλοντας την ισχύ της χώρας του στους κόλπους του ΝΑΤΟ: «Είμαστε μια από τις κορυφαίες χώρες του ΝΑΤΟ, μια χώρα στην πρώτη πεντάδα. Η Τουρκία δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα στο ΝΑΤΟ. Ανεξάρτητα από το ποιος έχει, ποια άποψη στο ΝΑΤΟ, στο πλευρό τίνος είναι όλοι μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας; Της Ουκρανίας. Εμείς συνομιλούμε και με την Ουκρανία και και με τη Ρωσία. Αλλά εμείς ήμασταν αυτοί που μεταφέραμε 33 εκατομμύρια τόνους σιτηρών από τον διάδρομο προς την Ευρώπη και την Αφρική».

Ξεδιπλώνοντας την ατζέντα των συνομιλιών με τον Γερμανό καγκελάριο που θα ακολουθούσαν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα συζητήσουν το μεταναστευτικό, ενώ τόνισε πως ευχή του είναι να ζει η τουρκική κοινότητα στη Γερμανία.

Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ανέφερε ότι «εδώ και καιρό έχουμε δικαιολογημένες προσδοκίες όσον αφορά την Τελωνειακή Ένωση και την απελευθέρωση των θεωρήσεων (σ.σ. για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ). Επί 52 χρόνια η Τουρκία περιμένει στην πύλη της ΕΕ. Θα συζητήσουμε την επιτάχυνση των διαδικασιών θεώρησης των πολιτών μας μέχρι να επιτευχθεί η απελευθέρωση των θεωρήσεων».

Όσον αφορά το αίτημα της Τουρκίας για μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter, μετά το «ναυάγιο» για την προμήθεια F-35, ο Τούρκος πρέοδρος δήλωσε πως «η Γερμανία μπορεί να το δώσει ή να μην το δώσει. Είναι η Γερμανία η μόνη χώρα στον κόσμο που παράγει μαχητικά αεροσκάφη; Επί του παρόντος, η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα σημαντικό σημείο στον τομέα των μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών», ενώ εμφανίστηκε ενοχλημένος για την ερώτηση στο θέμα αυτό, κάνοντας την εξής παρατήρηση στον δημοσιογράφο: «Μην μας κάνετε τέτοιες ερωτήσεις. Αφήστε τις ερωτήσεις να είναι ανθρωπιστικές και να απαντάμε ανάλογα».


Πηγή: www.diaforetiko.gr