19/06/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΕΣΠΑ: Συνεχίζεται η κόντρα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας -Δημάρχου Βέροιας

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η αντιπαράθεση του Δημάρχου Βέροιας, Κώστα Βοργιαζίδη με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με την κατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ που η δημοτική αρχή χαρακτήρισε άδικη.

Ειδικότερα ο Δήμαρχος Βέροιας με αφορμή τις χρηματοδοτήσεις των δήμων για τη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επιτέθηκε στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα καταγγέλοντας πως ο δήμος Βέροιας αδικήθηκε!

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, «ο κ. Περιφερειάρχης επέλεξε να χρηματοδοτήσει τους 12 από τους 14 Δήμους της ΠΕ Θεσσαλονίκης (πλην Δήμων Βόλβης και Χαλκηδόνας) με το ποσό των 210 εκ. ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με τα λεγόμενά του σημαίνει τουλάχιστον ένα εμβληματικό έργο για κάθε Δήμο (δηλαδή 10 εκ. ευρώ). Βέβαια ανάμεσα στους 12 Δήμους της περιφέρειας Θεσσαλονίκης (προφανώς δε γίνεται λόγος για την πόλη της Θεσσαλονίκης) υπάρχουν έξι Δήμοι μικρότεροι σε πληθυσμό από τον Δήμο Βέροιας. Ο Δήμος Βέροιας κατατάχθηκε από τον κ.  Περιφερειάρχη στη χαμηλή κατηγορία χρηματοδότησης, μαζί με τους Δήμους Πολυγύρου, Νάουσας, Πέλλας, Παιονίας, Χαλκηδόνος, Σιντικής, Νέας Προποντίδας, Κιλκίς, Έδεσσας, Σκύδρας, Αλεξάνδρειας, Δίου-Ολύμπου και Αλμωπίας, αφού τους δίνεται για τον ίδιο λόγο από 1,5 εκ. ευρώ. Προφανώς προκύπτει ερώτημα: “κ. Τζιτζικώστα ο Δήμος Βέροιας δεν πρέπει να βαδίσει προς το 2030;”.

Αμεση ήταν η απάντηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία σε ανακοίνωση της, ανέφερε ότι ο Δήμαρχος Βέροιας προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τις παραλείψεις και τα κενά της διοίκησης του! Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, ο οποίος ανέφερε ότι οι δηλώσεις το δημάρχου «υποδηλώνουν και άγνοια της νομοθεσίας αλλά και των κανονισμών που διέπουν την υλοποίηση των δράσεων μέσω ΕΣΠΑ». 

«Ατυχείς οι δηλώσεις» του δημάρχου Βέροιας

‘Ατυχείς’ χαρακτήρισε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης τις αναφορές του δημάρχου Βέροιας. «Υποδηλώνουν άγνοια της λειτουργίας του ΕΣΠΑ. Ο δήμος πρέπει να προετοιμάζει σωστά έργα και δράσεις…» υποστήριξε ο αντιπεριφερειάρχης, χαρακτηρίζοντας τις αναφορές Βοργιαζίδη «μομφή που δεν πρέπει να περάσει στα ‘ψιλά’».

Ο κ. Καλαϊτζίδης μίλησε για τεράστιο έργο στην Ημαθία και ειδικά στον δήμο Βέροιας (νέο μουσείο, ανάκτορο Αιγών, νοσοκομείο Βέροιας, διοικητήριο, ασφαλτοστρώσεις, αρδευτικά κ.ά.).

Η εισήγηση Καλαϊτζίδη

Αγαπητοί φίλοι του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.

Σας καλωσορίζω στην σημερινή συνέντευξη τύπου που γίνεται με αφορμή την τοποθέτηση του Δημάρχου Βέροιας του κ. Βοργιαζίδη στο Δημοτικό Συμβούλιο της 4ης Απριλίου, κατά την οποία εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για τις δράσεις του ΕΣΠΑ 2021-2027 της ΠΚΜ που εκπόνησε ο περιφερειάρχης μας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το νέο ΕΣΠΑ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ανέρχεται σε 1,44 δισεκατομμύρια ευρώ και σε αυτό έχουν ήδη εκδοθεί προσκλήσεις για έργα και δράσεις ύψους 827,5 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν ήδη ενταχθεί έργα ύψους 529,5 εκατομμυρίων ευρώ και έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις υλοποίησης των έργων ύψους 352,6 εκατομμυρίων ευρώ».

Αποτελεί την μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση όλων των εποχών στη Κεντρική Μακεδονία. Ανοίγει ορίζοντες για τις προτάσεις ένταξης έργων για τους 38 Δήμους με έναν μοναδικό σκοπό: Την υλοποίησή όσο το δυνατόν περισσότερων έργων και την απορρόφηση πόρων ακόμη και σε εκείνους που δεν είχαν την δυνατότητα να εκπονήσουν μόνοι τους οριστικές μελέτες.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Βέροιας, πέρασε στα «ψηλά γράμματα» αυτή την παραπάνω ενότητα που αφορούσε τις νέες προσκλήσεις του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αποκλειστικά δικαιούχους τους 38 Δήμους και τη νέα δυνατότητα που δίνεται  να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, με τον νέο τρόπο «Μελέτη – Κατασκευή» στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, μια νέα δυνατότητα που αποτελούσε πάγιο αίτημα των ΟΤΑ.

Επίσης προσπέρασε και το σκέλος που αφορούσε στις μη αστικές περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου μέσω του νέου ΕΣΠΑ η Περιφέρεια χρηματοδοτεί ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, με στόχο την ενίσχυση και τη διασύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μέσω δυο προγραμμάτων σε συνολικά 15 Δήμους δύο χωρικών ενοτήτων: της ορεινής και ημιορεινής ζώνης της Κεντρικής Μακεδονίας και της ζώνης Στρυμονικού – Αμφίπολης.

Στην πρώτη χωρική ενότητα, όπου η ορεινή και ημιορεινή ζώνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν τεράστιες δυνατότητες στον τομέα του ορεινού και ημιορεινού τουρισμού, με το δίκτυο αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων, με ένα ‘τόξο’ περιοχών ειδικού περιβαλλοντικού και τουριστικού ενδιαφέροντος και με πόλους έλξης διεθνούς εμβέλειας, υπάγονται και οι Δήμοι Βέροιας και Ηρωϊκής πόλης της Νάουσας.

Στόχος μας οι περιοχές αυτές να γίνουν υπόδειγμα καινοτόμας χωρικής ανάπτυξης. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο, με δύο ισχυρούς πόλους περιβαλλοντικής, τουριστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στον ορεινό και ημιορεινό αλλά και τον παραθαλάσσιο χώρο της Περιφέρειας μας.

Το ποσό των 36 εκατομμυρίων € έχει δεσμευτεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ της κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να υλοποιηθεί για πρώτη φορά μία ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα αφορά στην αναβάθμιση όλων των ορεινών όγκων των περιφερειακών ενοτήτων της κεντρικής Μακεδονίας.

Το ποσό αυτό προκύπτει με βάση τους διαθέσιμους πόρους που υπάρχουν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και σύμφωνα με τους κανόνες της ευρωπαϊκής ένωσης ως προς την πληθυσμιακή πυκνότητα των περιοχών στις οποίες υλοποιούνται οι παρεμβάσεις.

Επειδή για πρώτη φορά σχεδιάζεται και υλοποιείται μία τέτοια ολοκληρωμένη παρέμβαση θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι τα χρήματα αυτά δεν επιμερίζονται αναλογικά σε όλους τους δήμους που συμμετέχουν αλλά τα κριτήρια κατανομής των πόρων σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με την ωριμότητα των προτάσεων και με την ικανότητα των φορέων να μπορέσουν να τα υλοποιήσουν.

Και τέλος η ενότητα που αφορά τη «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη», αυτή που ενόχλησε τον Δήμαρχο Βέροιας, όπου πλέον συμμετέχουν 12 Δήμοι της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (αντί οχτώ του προηγούμενου προγράμματος) και στους οποίους δίνεται η δυνατότητα για τουλάχιστον μια εμβληματική ολοκληρωμένη παρέμβαση ανά Δήμο.

Την προηγούμενη περίοδο υλοποιήσαμε πολλές παρεμβάσεις και έργα κυρίως στον άξονα της αναβάθμισης του δημόσιου χώρου, της δημιουργίας πολλών νέων πράσινων χώρων, πάρκων και αναπλάσεις σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 

Αυτή τη φορά τέτοιες παρεμβάσεις έχουν προγραμματιστεί και για τους νέους Δήμους που έχουν ενταχθεί, δήμοι με μεγάλο πληθυσμό που χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις για μια λειτουργική Θεσσαλονίκη που βαδίζει προς το 2030 και τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής όλων των συμπολιτών της.

Με την αγαστή συνεργασία μας με τους τρείς δήμους της Ημαθίας, πράχτηκε στην Ημαθία ένα τεράστιο έργο στον τομέα των υποδομών, της υγείας, του τουρισμού, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού.

Ξεκινήσαμε και σύντομα θα ολοκληρωθεί το νέο Διοικητήριο, ένα έργο σταθμός για όλους τους Ημαθιώτες, ένα αίτημα δεκάρων ετών που γίνεται πραγματικότητα.

Ολοκληρώσαμε και δώσαμε σε χρήση το νέο Μουσείο των Αιγών την Νεκρόπολη, τα Βασιλικά Ανάκτορα.

Ολοκληρώσαμε και εξοπλίσαμε ξενοδοχειακά και με ιατρικά μηχανήματα τη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Βέροιας.  Ολοκληρώσαμε και δώσαμε σε χρήση τη νέα ΜΕΘ, στηρίξαμε με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τις Μονάδες υγείας, παρείχαμε υγειονομικό υλικό στην δύσκολη περίοδο του COVID.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ έχει χρηματοδοτήσει με περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ έργα και δράσεις για την Βέροια. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίσαμε τους πόρους για την επέκταση του Νοσοκομείου Βέροιας, την κατασκευή του εμβληματικού Μουσείου της Βεργίνας, τις αναπλάσεις στον αστικό ιστό της Βέροιας, τα έργα για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ποσότητας του πόσιμου νερού, τις ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες της Βέροιας, τη δημιουργία και λειτουργία των Κοινωνικών Δομών που καθημερινά εξυπηρετούν τους ευάλωτους συμπολίτες μας όπως ενδεικτικά να αναφέρω το Κοινωνικό φαρμακείο, το Κοινωνικό παντοπωλείο, το ΚΔΗΦ, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, το Κέντρο Κοινότητας, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Κακοποιημένων Γυναικών και πολλές άλλες κοινωνικές δομές, καθώς και πολλά ακόμη έργα που θα αναφέρω παρακάτω.

Με τον ίδιο τρόπο, την ίδια συνέπεια και στην ίδια κατεύθυνση, συνεχίζουμε και στη νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027, λειτουργώντας πάντα σε πνεύμα συνεργασίας και ισονομίας, με μοναδικό κριτήριο για την υλοποίηση των έργων και των δράσεων την πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή των νόμων και την πληρότητα των προτάσεων που υποβάλλονται προς αξιολόγηση.

Οι αναφορές του Δημάρχου Βέροιας στο Δημοτικό Συμβούλιο εκτός λοιπόν από ατυχείς, υποδηλώνουν και άγνοια της νομοθεσίας αλλά και των κανονισμών που διέπουν την υλοποίηση των δράσεων μέσω ΕΣΠΑ. 

Ο Δήμαρχος λοιπόν, ας μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια και ας επικεντρωθεί στην αποστολή που του ανέθεσαν οι συμπολίτες μας: 

Να προετοιμάζει σωστά και έγκαιρα προτάσεις για έργα και δράσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων της Βέροιας. 

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Ημαθίας έχουν αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι υποστηρίζουν όλους τους Δήμους δίκαια και με πράξεις.

Στο σημείο αυτό μπορώ να σας παρουσιάσω όλα τα έργα ανά τομέα και τα ποσά που διέθεσε η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του ΕΣΠΑ και από με ιδία χρηματοδότηση αποκλειστικά στο Δήμο της Βέροιας.

Πριν όμως, θα σταθώ σε κάποια από αυτά που έχουν ιδιαίτερη σημασία:

  • Η πλατεία Κουτσαντά στα Ριζώματα είναι ένα πονεμένο έργο το οποίο ενώ η χρηματοδότησή του είχε εξασφαλιστεί με προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Δήμο της Βέροιας και την Π.Ε. Ημαθίας από το 2015, ολοκληρώνεται φέτος. Η ολοκλήρωση της μελέτης από το Δήμο χρειάστηκε οκτώ χρόνια.

  • Η περιφερειακή οδός από τον κόμβο του Δικαστικού Μεγάρου μέχρι λίγο πρίν το Μάρκετ Σκλαβενίτη (τμήμα που ήρθε στην ευθύνη μας μόλις το 2019) ασφαλτοστρώθηκε άμεσα το ίδιο έτος.

Ένα ελάχιστο υπόλοιπο 200-300 μέτρων για να κουμπώσει με την Λεωφόρο Στρατού, που παρέμεινε στην αρμοδιότητα του Δήμου παραμένει μέχρι και σήμερα σε κακή κατάσταση.

  • Ασφαλτοστρώσεις όμως έγιναν και σε πολλά άλλα τμήματα του οδικού δικτύου του Δήμου Βέροιας, δικής μας αρμοδιότητας αλλά και αγροτικής οδοποιίας.

Περ. Κεντρικής Μακεδονίας: Ο Δήμαρχος Βέροιας προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τις παραλείψεις και τα κενά της διοίκησης του

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που εξαπολύει «βολές» κατά του δημάρχου και σημειώνει:

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όλα αυτά τα χρόνια, με συνέπεια προωθεί και επενδύει στην συνεργασία με όλους τους Θεσμούς, τους Φορείς και τους 38 Δήμους του τόπου μας και εργάζεται με μεθοδικότητα αποφασιστικότητα και διαφάνεια, μακριά από διαχωρισμούς, εξαιρέσεις και άγονες αντιπαραθέσεις, για την κατάκτηση των κοινών μας στόχων και τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής όλων των συμπολιτών μας και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες.

Από αυτές τις σταθερές αρχές με τις οποίες λειτουργεί η διοίκηση μας, δεν θα παρεκκλίνουμε, παρά το γεγονός ότι παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα την συστηματική και προσχηματική προσπάθεια του Δημάρχου Βέροιας να δημιουργήσει εντυπώσεις για να καλύψει τις αδυναμίες και ανεπάρκειες της διοίκησής του.

Δεν πρόκειται λοιπόν, να συρθούμε στη δημόσια αντιπαράθεση που επιχειρεί ο Δήμαρχος Βέροιας, πιστεύοντας ότι έτσι θα καταφέρει να αποπροσανατολίσει τους πολίτες της Βέροιας από τις παραλείψεις και τα κενά της διοίκησης του. Και με μοναδικό γνώμονα την σωστή και έγκυρη ενημέρωση των συμπολιτών μας στην Βέροια ξεκαθαρίζουμε για τελευταία φορά τα εξής:

Πρώτον, οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, δεν υφίστανται και δεν θα επιτρέπαμε ποτέ να υποστούν καμία απολύτως αδικία ως προς την χρηματοδότηση τους από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Άλλωστε όπως έχουμε επανειλλημένα δημόσια τονίσει, όσοι Δήμοι έχουν ώριμες προτάσεις έργων θα χρηματοδοτηθούν, όπως ακριβώς χρηματοδοτούνται και οι 38 δήμοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Δεύτερον, δεν υπάρχει καμία ανισοκατανομή πόρων μεταξύ των δήμων της Ημαθίας και των δήμων της Θεσσαλονίκης και οι αναφορές του Δημάρχου Βέροιας στην πρόσφατη συνέντευξή του, πέρα από τη συντήρηση μίας παρωχημένης νοοτροπίας άσκησης δημόσιας διοίκησης περασμένων δεκαετιών, δεν έχουν καμία βάση.

Τρίτον, η αναφορά του Δημάρχου Βέροιας στους πόρους του Στόχου Πολιτικής 5 για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη στο ΕΣΠΑ και Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων, αφορούν και προβλέφθηκαν για Δήμους και των επτά Περιφερειακών Ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Βέροιας. Άρα όχι απλώς ο Δήμος Βέροιας δεν είναι αποκλεισμένος από την πρόσβαση σε χρηματοδότηση όπως ισχυρίζεται, αντίθετα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει διασφαλίσει και μία επιπρόσθετη πηγή χρηματοδότησης στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και για το Δήμο Βέροιας.

Τέταρτον το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας Ολοκληρωμένου Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης σε δήμους με πληθυσμό άνω των 50.000 και όχι 30.000 όπως ίσχυε σε παλαιότερες προγραμματικές περιόδους, όπου όλοι οι Δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας που πληρούσαν το πληθυσμιακό κριτήριο των 30.000 είχαν δικό τους Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, όπως φυσικά και ο Δήμος Βέροιας. Στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με το νέο πληθυσμιακό κριτήριο των 50.000, ο μόνος λόγος που έχουν ενταχθεί σε ορισμένες Περιφέρειες Δήμοι με μικρότερο των 50.000 κατοίκων πληθυσμό είναι ότι είτε δεν έχουν πόλη με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων, είτε έχουν μόνο μία πόλη και θα δημιουργούνταν συνθήκες στρέβλωσης, κάτι που οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί δεν το επιτρέπουν.

Πέμπτον, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Ημαθίας έχουν διασφαλίσει πόρους για έργα στο Δήμο Βέροιας συνολικού προϋπολογισμού άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι έργα που θα κάνουν καλύτερη την ποιότητα ζωής και θα αναβαθμίσουν τις υποδομές για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Βέροιας. Για να γίνει όμως αυτό και να υλοποιηθούν τα σημαντικά έργα για τα οποία έχουμε διασφαλίσει τη χρηματοδότηση, χρειάζεται πολλή δουλειά, την οποία πρέπει να κάνει καθημερινά ο Δήμαρχος Βέροιας, που είναι άλλωστε και ο λόγος που τον εξέλεξαν οι συμπολίτες μας στη Βέροια.

Τέλος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οφείλει να ενημερώσει δημόσια τους συμπολίτες μας στο Δήμο Βέροιας για την προβληματική εξέλιξη και το χαμηλό ποσοστό υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και είναι ενταγμένα στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Βέροιας, με αποκλειστική ευθύνη του Δημάρχου Βέροιας.

Ο Δήμος Βέροιας στο ΕΣΠΑ 2014-2020 είχε εγκεκριμένη στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης με συνολικό προϋπολογισμό 4,2 εκατομμύρια ευρώ.

Σε σύνολο προϋπολογισμού 3,3 εκατομμυρίων ευρώ για έργα στις υποδομές, στο τέλος του 2023 ο Δήμαρχος Βέροιας είχε εντάξει έργα ύψους μόνο 1,213 εκατομμυρίων ευρώ, με συμβάσεις 1,1131 εκατομμύρια ευρώ και πληρωμές μόλις 926.000 ευρώ.

Το έργο Βιοκλιματικό Πολιτιστικό Δίκτυο Διαδρομών στην Παλιά Πόλη, που ήταν και το πιο εμβληματικό έργο για το Δήμο Βέροιας με ύψος της σύμβασης 2,3 εκατομμύρια ευρώ, ο Δήμαρχος Βέροιας απέτυχε να το ολοκληρώσει, καθώς αξιοποίησε μόνο 579.000 ευρώ.

Για να μην επιβαρυνθεί ο Δήμος Βέροιας, λόγω της ανικανότητας της Δημοτικής Αρχής και για να μη χαθεί το σπουδαίο αυτό έργο για τους συμπολίτες μας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατάφερε να διασφαλίσει τους πόρους και να μεταφέρει το έργο στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, προκειμένου να ολοκληρωθεί και να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτής της δράσης, ο Δήμος Βέροιας, έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και για ένα ακόμη έργο ανάπλασης ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο όμως, αν και η πρόσκληση έχει ανοίξει, ο Δήμαρχος Βέροιας δεν έχει καν κάνει τις διαδικασίες που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η χρηματοδότησή του.

Συμπερασματικά, ο Δήμος Βέροιας, στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 χρηματοδοτείται για έργα αναπλάσεων ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή σε σύγκριση με το παλιό ΕΣΠΑ 2014-2020, όχι απλώς δεν είναι αποκομμένος από τη χρηματοδότηση, αλλά έχει και αυξημένη χρηματοδότηση κατά 500.000 ευρώ.

Όπως λοιπόν, προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία και δεδομένα, ο Δήμαρχος Βέροιας είτε δεν γνωρίζει τι γίνεται στο Δήμο Βέροιας, είτε γνωρίζει και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους ρητούς κανονισμούς, τα χρονοδιαγράμματα, τις προβλέψεις και απαιτήσεις που έχουν τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και για αυτό επιδίδεται σε ευφάνταστες δημόσιες τοποθετήσεις, που δεν πείθουν κανέναν. Όποιο όμως από τα δύο παραπάνω και αν ισχύει, είναι μείζον πρόβλημα για το Δήμο Βέροιας και τους συμπολίτες μας οι οποίοι αξίζουν το καλύτερο.

Σε κάθε περίπτωση, τα έργα για τα οποία η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει διασφαλίσει τη χρηματοδότηση στο Δήμο Βέροιας πρέπει να γίνουν. Για να γίνουν όμως χρειάζεται δουλειά, χρειάζονται πράξεις, χρειάζεται συνέπεια και σοβαρότητα από την πλευρά του Δημάρχου Βέροιας. Όχι άλλα λόγια του αέρα.

Σκληρή απάντηση του δημάρχου Βέροιας

Απατώντας με την σειρά του, ο δήμαρχος Βέροιας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ανέφερε:

Ο κος Περιφερειάρχης ξεκίνησε το αφήγημά του λέγοντας ότι οι Δήμοι της Θεσσαλονίκης πρέπει να βαδίσουν προς το 2030 (η Βέροια δηλαδή;). Συνέχισε λέγοντας ότι δημιουργούμε εντυπώσεις για να καλύψουμε αδυναμίες της διοίκησής μας. Για να δούμε λοιπόν…

— Καμία αδικία στη χρηματοδότηση, λέει ο κος Περιφερειάρχης, δηλαδή 10.000.000€=1.500.000€. 10 εκατ. ευρώ για κάθε δήμο της Θεσσαλονίκης ισούται με 1,5 εκατ. ευρώ για την Βέροια! Άρα καμία ανισοκατανομή πόρων… Βέβαια κύριε Περιφερειάρχη έχουμε και ώριμη πρόταση έργου, προϋπολογισμού 15.000.000€ για την ανέγερση Κλειστού Γυμναστηρίου δίπλα στο υπό ανέγερση Διοικητήριο. Κατά τα λεγόμενά σας μπορεί να χρηματοδοτηθεί.

— Κ. Περιφερειάρχη, επιλέξατε την τεράστια αυτή ανισοκατανομή πόρων για τα αστικά κέντρα στα οποία ζει το 70% του πληθυσμού, όπου μάλιστα η χρηματοδότηση είναι δεδομένη ανά Δήμο (δηλαδή 10.000.000€ για τους μεν και 1.500.000€ για τους δε) και μοιράζετε 36.000.000 σε 194 Δημοτικές Κοινότητες χωρίς βέβαια κάποια αναλογία. Όπως βολεύει…

— Μας λέει ο κος Περιφερειάρχης: «Στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με το νέο πληθυσμιακό κριτήριο των 50.000, ο μόνος λόγος που έχουν ενταχθεί σε ορισμένες Περιφέρειες Δήμοι με μικρότερο των 50.000 κατοίκων πληθυσμό είναι ότι είτε δεν έχουν πόλη με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων, είτε έχουν μόνο μία πόλη και θα δημιουργούνταν συνθήκες στρέβλωσης, κάτι που οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί δεν το επιτρέπουν».

Όσο καλόπιστοι και να είμαστε, δυστυχώς σας διαψεύδει η πραγματικότητα. Παρακολουθείστε την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και τον Δήμο Δράμας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Καρδίτσας και πολλές ακόμη.

— Ο Δήμος Βέροιας σε σύνολο προϋπολογισμού 3,63 εκατ. ευρώ, ενέταξε τρία έργα ύψους 3,63 εκατ. ευρώ και όχι 1,213 εκατ. ευρώ, και συμβάσεις σχεδόν 3 εκατ. ευρώ και όχι 1,1131 εκατ. ευρώ. Τα τρία έργα είναι: Α) η Βιοκλιματική Διαδρομή, Β) οι Κυκλικοί Κόμβοι και Γ) οι Πράσινες Σχολικές αυλές. Τα Β και Γ που δεν υπήρχε εμπλοκή (ή αυτή ήταν ελάχιστη) της Εφορείας Αρχαιοτήτων, ολοκληρώθηκαν σε αντίθεση με το Α. Βέβαια, και επειδή ο κος Περιφερειάρχης κάνει λόγο για ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής, ας αναλογιστεί τη Μελέτη του Κάθετου άξονα Πατρίδα – Εγνατία που μπήκε… αισίως στη δεύτερη δεκαετία. Εμείς γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και γι’ αυτό δεν μιλάμε για ανικανότητα της Περιφέρειας. Τα γνωρίζει επίσης και η Διαχειριστική αρχή η οποία επέτρεψε τη συνέχιση του έργου της Βιοκλιματικής Διαδρομής, όπως παρομοίως έκανε για έργα στην Έδεσσα και τη Νάουσα.

— Τα λογιστικά «τερτίπτια», περί αυξημένης χρηματοδότησης δεν θα τα σχολιάσουμε αφού άλλωστε χρησιμοποιούνται κάποια ιδιόμορφα μαθηματικά (10 εκατ.=1,5 εκατ.) !

— Κ. Περιφερειάρχη, οι Δημότες μας γνωρίζουν καλά ποιοι είμαστε, τη δουλειά μας και την απόδοσή μας. Επίσης γνωρίζουν ότι πρέπει να έχουμε τα μέσα που έχουν και οι άλλοι ισομεγέθεις Δήμοι γιατί και η Βέροια οδεύει προς το 2030 και όχι μόνο οι Δήμοι της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: www.aftodioikisi.gr