06/12/2023
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΟΣΜΟΣ

Φινλανδία: Με τις «ευλογίες» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το κλείσιμο μέρους των συνόρων της με τη Ρωσία

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει πλήρως τα μέτρα που έλαβε η Φινλανδία για την προστασία των συνόρων της, έναντι της «εργαλειοποίησης» μεταναστευτικών ροών από τη Ρωσία.

«Η Επιτροπή σημειώνει αύξηση των αφίξεων αιτούντων άσυλο χωρίς έγγραφα, από τη Ρωσία στη Φινλανδία και παρακολουθεί στενά την κατάσταση», ανέφερε ο Κρίστιαν Γουΐγκαν, εκπρόσωπος της Επιτροπής.

«Τα κράτη – μέλη έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και η Επιτροπή μαζί με τους οργανισμούς της ΕΕ είναι έτοιμα να τα υποστηρίξουν», πρόσθεσε.

Χθες, στις 16 Νοεμβρίου 2023, η Φινλανδία κοινοποίησε στην Επιτροπή το κλείσιμο μέρους των συνόρων της με τη Ρωσία.

Την ίδια ημέρα, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Πέτρι Όρπο, στον οποίο ανέφερε, σύμφωνα με ανάρτησή της στο «Χ»: «Η εργαλειοποίηση των μεταναστών από τη Ρωσία είναι επαίσχυντη. Υποστηρίζω πλήρως τα μέτρα που έλαβε η Φινλανδία για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων».

 

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση της Φινλανδίας έλαβε την απόφαση να κλείσει απόψε (17.11.2023) τα 4 από τα συνολικά 9 συνοριακά περάσματα με τη Ρωσία, απαντώντας έτσι στη μαζική είσοδο αιτούντων άσυλο από τα ανατολικά σύνορα, καθώς μόνο σήμερα το μεσημέρι μπήκαν περίπου 100.


Πηγή: www.newsit.gr