23/05/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΥΠΡΟΣ

Φωνές κατοίκων για νέο εργοστάσιο στο Δάλι: «Πριν λάβουν τις απαραίτητες άδειες απέκτησαν ήδη εξοπλισμό εκατ. ευρώ»

Οι Πολίτες Ιδαλίου-Λατσιών σε ανακοίνωσή τους καλούν το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, την Επίτροπο Περιβάλλοντος να μην επιτρέψουν τη λειτουργία ακόμη μιας ρυπογόνου βιομηχανίας στην περιοχή.

Όπως αναφέρουν, παρακολουθούν με έντονο προβληματισμό “τις εξελίξεις για την προσπάθεια ενός νέου εργοστασίου στην βιομηχανική περιοχή Ιδαλίου να αλλάξει τη χρήση με μια περιβαλλοντική μελέτη που κατέθεσε γεμάτη ανακρίβειες”. To εργοστάσιο, προσθέτουν,” αφού εξασφάλισε άδεια από το Τμήμα Περιβάλλοντος για εργασίες που αφορούν την επεξεργασία πλαστικού, εκ νέου αιτήθηκε για μεταποίηση αλουμινίου και πριν λάβει τις απαραίτητες άδειες έχει ήδη αποκτήσει εξοπλισμό εκατομμυρίων ευρώ.  Η προσπάθεια για αλλαγή χρήσης αφού πρώτα εγκαταστάθηκαν τα μηχανήματα για επεξεργασία αλουμινίου χωρίς δημόσια διαβούλευση και χωρίς περιβαλλοντική μελέτη μας δημιούργησε μεγάλες υποψίες και δυσπιστία ως προς τις προθέσεις του”.

“Μετά την ανάλυση της περιβαλλοντικής μελέτης που τελικά αναγκάστηκε να προχωρήσει, εντοπίσαμε κενά και ανακρίβειες σε διάφορα σημεία. Αυτά τα σημεία έγκεινται στα απόβλητα του εργοστασίου και στα μέτρα που θα ληφθούν για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς. Τονίζουμε, ότι συχνά ξεσπούν πυρκαγιές στην περιοχή και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάηκαν διάφορα υλικά και τις αναθυμιάσεις υπέστησαν οι κάτοικοι της περιοχής” προστίθεται.

Η κατάσταση στην περιοχή, αναφέρουν, είναι ήδη βεβαρυμμένη τόσο από πλευράς ρύπανσης όσο και όχλησης στο περιβάλλον με σοβαρές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων Ιδαλίου και Λατσιών και οποιαδήποτε επιπρόσθετη επιβάρυνση θα προκαλέσει η δραστηριότητα του εργοστασίου θα επιφέρει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες. 

Αναφέρουν ότι η διαδικασία διαβούλευσης για την αλλαγή χρήσης του εργοστασίου είναι ανοικτή μέχρι τις 10 Μαΐου και καλούν το κοινό να υποβάλει την ένστασή του για τη λειτουργία του εργοστασίου στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://eia.moa.gov.cy/public/eiaview.html?no=3659

Πηγή: omegalive.com.cy