02/12/2023
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΥΠΡΟΣ

Φωταγωγήθηκε το Δημαρχείο Γεροσκήπου για την παγκόσμια ημέρα Προωρότητας

Φωταγωγήθηκε το Δημοτικό Μέγαρο Γεροσκήπου το βράδυ της Παρασκευής, στα πλαίσια της παγκόσμιας μέρας Προωρότητας που γιορτάζεται κάθε χρόνο αυτή τη μέρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, η φωταγώγηση σε μωβ χρώμα, το χρώμα της ευαισθησίας και μοναδικότητας, ήταν μια πρωτοβουλία του σωματείου «Το Πρώτο Χάδι» σε συνεργασία με το Δήμο Γεροσκήπου. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινωνίας για το θέμα της προωρότητας.

Όπως αναφέρεται ο όρος προωρότητα δεν είναι ίσως μια άγνωστη έννοια στο ευρύ κοινό, αφού συμβαίνει στο 10% των γεννήσεων παγκόσμια. Με τον όρο προωρότητα εννοούμε, προστίθεται στην ανακοίνωση, κάθε τοκετός, που γίνεται πριν τη συμπλήρωση της 37ης εβδομάδας κύησης (δηλαδή 3 εβδομάδες πριν την ολοκλήρωσή της). Κάθε χρόνο γεννιούνται παγκόσμια περίπου 13,4 εκατομμύρια πρόωρα νεογνά.

Από αυτά περίπου 1 εκατομμύριο δεν θα επιβιώσουν λόγω επιπλοκών της προωρότητας, κάνοντας έτσι την προωρότητα την κυριότερη αιτία θνητότητας στις ηλικίες κάτω των 5 ετών. Στην Ευρώπη το ποσοστό της προωρότητας κυμαίνεται από 5,4% μέχρι 12%, με την Κύπρο δυστυχώς να κατέχει το υψηλότερο ποσοστό.

Πηγή: omegalive.com.cy