Αναστάτωση προκλήθηκε στις Κεντρικές Φυλακές όταν κρατούμενος προσβλήθηκε απο φυματίωση και χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Τι είναι όμως η φυματίωση και ποια η φύση της νόσου;
Η φυματίωση (που συχνά λέγεται ΤΒ) είναι μια λοιμώδης νόσος που συχνά προσβάλλει τους πνεύμονες, αν και μπορεί να βρίσκεται και σε άλλα μέρη του σώματος. Η φυματίωση αναπτύσσεται αργά σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών. Χωρίς θεραπεία θα οδηγήσει στο θάνατο στις μισές περίπου περιπτώσεις. Με τη σωστή θεραπεία μπορεί να ιαθεί, αλλά μπορεί να αφήσει ουλές ή παραμορφώσεις στα όργανα αν δεν θεραπευθεί εγκαίρως.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το OMEGAlive ο επιδημιολόγος, κ. Μιχάλης Βονιάτης, εξηγεί ότι η φυματίωση είναι μία χρόνια λοίμωξη η οποία προσβάλει τον πνεύμονα, ενώ το άτομο μπορεί να μολυνθεί αλλά να μην αναπτύξει ποτέ του συμπτώματα κάτι το οποίο συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω των λεμφοκυττάρων είναι ικανό να περικλείσει τον ιό διατηρώντας τον αδρανή.
Τα συμπτώματα της φυματίωσης
Στα κλασσικά συμπτώματα της φυματίωσης συγκαταλέγονται ο χρόνιος βήχας, ο πυρετός, η κόπωση, η νυχτερινή εφίδρωση, η ανορεξία και η απώλεια βάρους, ενώ η μόλυνση άλλων οργάνων δημιουργεί ένα φάσμα περεταίρω συμπτωμάτων όπως διόγκωση των λεμφαδένων και πόνους στα οστά και στις αρθρώσεις. Σε προχωρημένο στάδιο ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει και συμπτώματα αιμόπτυσης.
Άλλωστε, η συγκεκριμένη λοίμωξη δημιουργεί πολλά μικρά οζίδια που λέγονται «φυμάτια» στα προσβεβλημένα όργανα τα οποία βαθμιαία αντικαθιστούν τις φυσιολογικές δομές και εν μέρει καταστρέφουν τους ιστούς, δημιουργώντας κοιλότητες ή αλλιώς «σπήλαια».
Παράγοντες κινδύνου και μετάδοση
Δεν είναι λίγοι οι παράγοντες εκείνοι οι οποίοι καθιστούν τον άνθρωπο επιρρεπή σε φυματικές λοιμώξεις κυρίως όταν το ανοσοποιητικό του σύστημα βρίσκεται για τον οποιοδήποτε λόγο σε κάποιον βαθμό καταστολής.
Σύμφωνα με τον κ. Βονιάτη η φυματίωση είναι στενά συνδεδεμένη με τον υπερπληθυσμό, την κακή διατροφή και τον αλκοολισμό.
Όσον αφορά τη μετάδοση της φυματίωσης, ένας ασθενής με ενεργό πνευμονική φυματίωση μπορεί να μεταδώσει τη νόσο αποβάλλοντας μολυσματικά σταγονίδια κατά τον βήχα, το φτέρνισμα.
Ποιες ομάδες θεωρούνται ευάλωτες
Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο, ευάλωτες ομάδες ως προς την προσβολή από την φυματίωση θεωρούνται τα παιδιά -κυρίως κάτω των 5 ετών-, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σακχαρώδους διαβήτη ή αλκοολισμού, ασθενείς HIV, εθνολογικές μειονότητες υψηλού κινδύνου, άτομα τα οποία δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή ιατρική φροντίδα.
Να σημειωθεί ότι, στατιστικά το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί ωστόσο, ο κ. Βονιάτης ξεκαθαρίζει πως η μόλυνση δε θα πρέπει να ταυτίζεται με την νόσηση.
Πότε η Κύπρος ήρθε αντιμέτωπη με έξαρση φυματίωσης και ποια η κατάσταση σήμερα
Όπως αναφέρει ο επιδημιολόγος, η φυματίωση εντοπίζεται από αρχαιοτάτων χρόνων, ενώ η Κύπρος ήρθε αντιμέτωπη με έξαρση κρουσμάτων την δεκαετία του ’30 όπου καταγράφονταν κατά μέσο όρο 300 περιστατικά ετησίως.
Σήμερα στην Κύπρο καταγράφονται μερικά δεκάδες περιστατικά, γύρω στα 60 ετησίως, ενώ η χώρα διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα τόσο για την πρόληψη όσο και για την έγκυρη και ορθή αντιμετώπιση της νόσου.
Τέλος, ο κ. Βονιάτης καθησυχάζει το κοινό, στέλνοντας μήνυμα ότι, η φυματίωση σήμερα -εφόσον διαγνωστεί- μπορεί να θεραπευτεί πλήρως χωρίς να αφήσει κάποιο σημάδι στους πνεύμονες.
Πηγή: omegalive.com.cy