Οι αναγκαστικές συνενώσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης που ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης έχουν προκαλέσει αναστάτωση και πάμπολλες αντιδράσεις.
Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. σε σχετική ανακοίνωσή της, έχει δηλώσει μεταξύ άλλων, ότι “ακόμη μια φορά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την πρόφαση της αντιμετώπισης της λειψυδρίας, χωρίς να έχει καταρτίσει και παραδώσει τόσο στην Κ.Ε.Δ.Ε. , όσο και στην Ε.Δ.Ε.Υ.Α. , κανένα σχέδιο Νόμου , όπως είχε δεσμευθεί, προβαίνει σε αποσπασματικές και μη συνεκτικές μεταξύ τους δηλώσεις για αναγκαστικές συνενώσεις των Δ.Ε.Υ.Α. , που προφανώς αντίκεινται και στο Σύνταγμα και στους νόμους που διέπουν την λειτουργία τους, καθώς και την προστασία των λειτουργικών αλλά και περιουσιακών τους δικαιωμάτων.”
Γ. Μαρινάκης: Θέλουν να ελέγξουν τις φυσικές πηγές
“Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας αλλά και τη συνολική διαχείριση των υδάτων, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που υπάρχει στις περιοχές της χώρας, παρά μόνο στην Αττική. Προσπαθούν να ισχυροποιήσουν την ΕΥΔΑΠ. Πώς μια Ανώνυμη Εταιρεία μπαίνει στα χωράφια άλλων; Θέλουν να ελέγξουν τις φυσικές πηγές. Ρώτησαν τις ΔΕΥΑ; Τους Δήμους;”, επισημαίνει στο Aftodioikisi.gr, o πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ και δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, τονίζοντας στη συνέχεια τα εξής:
“Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, επικεντρώνονται στην Αττική, η υπόλοιπη χώρα δεν χρειάζεται διοικητική μεταρρύθμιση – δηλαδή συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της. Για άλλη μια φορά επιμένουμε να ασχολούμαστε μόνο με την Αττική, με προβλήματα κυρίως μόνο της ΕΥΔΑΠ και όχι για αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα σε όλη τη χώρα, όπου με υπερπροσπάθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης καταφέραμε να κρατήσουμε τις κοινωνίες μας όρθιες και να μην διψάσουν”.
Όσον αφορά στο αρδευτικό νερό, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: “απουσιάζει οποιαδήποτε προοπτική αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος που λέγεται το αρδευτικό νερό της πατρίδας μας και το οποίο αποτελεί το 85% του φυσικού πόρου. Σε αυτό το θέμα αν είχαμε σκύψει με κατάλληλες υποδομές και καθοδήγηση των παραγωγών μας θα είχαμε πετύχει – με ένα ελάχιστο νοικοκύρεμα – υπερδιπλασιασμό του πόσιμου νερού, καλύτερο ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε όλη τη χώρα. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε έναν ουσιαστικό διάλογο».
Πηγή: www.aftodioikisi.gr