07/10/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Δουλεύει» με υγιή κατασκευαστικά περιθώρια κέρδους, έρχεται βελτίωση – Χρυσάφι οι συμβάσεις παραχώρησης

Τη «βάση» για περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση της κερδοφορίας στη συνέχεια αποτελούν τα ισχυρά αποτελέσματα του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (και) για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Τόσο ο τομέας της κατασκευαστικής δραστηριότητας όσο και ο κλάδος των παραχωρήσεων του ομίλου κινήθηκαν στο πρώτο «μισό» του έτους με διευρυμένα περιθώρια κέρδους.

Όπως προκύπτει από σχετική παρουσίαση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που συνόδεψε την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων, το περιθώριο κέρδους του λειτουργικού αποτελέσματος (EBITDA) του κατασκευαστικού τομέα διαμορφώθηκε στο 10,4% από 8,3% το αντίστοιχο περυσινό πρώτο εξάμηνο, ενώ το περιθώριο κέρδους EBIT (δηλαδή, τα κέρδη εκτός από τα έξοδα τόκων και φόρων ή αλλιώς η διαφορά μεταξύ λειτουργικών εσόδων και λειτουργικών εξόδων) διαμορφώθηκε στο 8,3% από 7% στο πρώτο 6μηνο 2023.

Αυτό σημαίνει ότι ο κατασκευαστικός βραχίονας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ «δουλεύει» με ακόμα καλύτερα περιθώρια κέρδους, διατήρησε τα υγιή επίπεδα κερδοφορίας του (παρά τα χαμηλότερα έσοδα λόγω του χρονισμού στην εκτέλεση των έργων) δίνοντας «υποσχέσεις» για τη συνέχεια καθώς ο όμιλος έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων, συμπεριλαμβανομένων των προς υπογραφή συμβάσεων και των έργων που αφορούν σε ίδιες επενδύσεις, 5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, επί του συνολικού ανεκτέλεστου, πάνω από 75% αφορά σε ιδιωτικά έργα (ίδιες επενδύσεις και έργα για τρίτους), ενώ άνω του 55% αφορά σε έργα ιδίων επενδύσεων, που σημαίνει ότι υπάρχει ασφάλεια ως προς την προώθηση των έργων. Σημειώνεται ότι το ανεκτέλεστο αναμένεται να ενισχυθεί, καθώς προχωρά η συμβασιοποίηση έργων που έχει εξασφαλίσει ο όμιλος με σημαντικό κατασκευαστικό αντικείμενο (πχ. Παραχώρηση ΒΟΑΚ).

Συγκεκριμένα, το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων συμβάσεων κατά το τέλος του α’ εξαμήνου 2024, ήταν 3,9 δισ., ενώ έκτοτε ο όμιλος έχει συμβασιοποιήσει ή αναμένει τη συμβασιοποίηση νέων έργων ύψους 1,1 δισ. που έχει εξασφαλίσει, μεγάλο μέρος των οποίων είναι ίδιες επενδύσεις (π.χ. το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα με καζίνο στο Ελληνικό κ.α.).

Στον τομέα των Παραχωρήσεων, το περιθώριο κέρδους EBITDA υποχώρησε στο 60,1% από 71,1%, αλλά αυτό έγινε κυρίως λόγω του ότι η εταιρεία έλαβε χαμηλότερες αποζημιώσεις για χαμένα έσοδα από νέους σταθμούς διοδίων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, έμεινε υψηλό. Όμως, το περιθώριο EBIT βελτιώθηκε στο 35,4% από 34,1% το αντίστοιχο εξάμηνο του 2024.

Σημειώνεται πως στους αυτοκινητοδρόμους της Νέας και Κεντρικής Οδού αυξήθηκε η διέλευση κατά 7,4% και λόγω της παράδοσης τμήματος του Ε65. Ο τομέας Παραχωρήσεων / ΣΔΙΤ αναμένεται τα επόμενα χρόνια να φέρει σταθερά και εξασφαλισμένα έσοδα και μερίσματα πολλών δις ευρώ αθροιστικά (στη διάρκεια ζωής των συμβάσεων, συνήθως 25 έως 30 – 35 έτη).

Σημειώνεται ακόμη πως ο όμιλος μόνο από τη νέα 25ετή σύμβαση της Αττικής Οδού, που θα αναλάβει στις 6 Οκτωβρίου, αναμένει σωρευτικές εκτιμώμενες διανομές περίπου 3 δισ. ευρώ και αναμενόμενα EBITDA, κατά μέσο όρο, στα 300 εκατ. ευρώ και άνω τον χρόνο, για την περίοδο 2025 με 2049.

Επίσης, έχει ήδη υπογράψει τη σύμβαση για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού (εξελίξεις αναμένονται προσεχώς ή από το 2025), ενώ συνεχίζεται η ωρίμανση έργων όπως το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης να ξεπερνάει το 36% σε ποσοστό ολοκλήρωσης κατασκευής, το IRC στο Ελληνικό, το ΣΔΙΤ τμήμα του ΒΟΑΚ κ.α.

Θυμίζουμε επίσης ότι, εντός του α’ εξαμήνου 2024 ο Όμιλος ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος στο έργο παραχώρησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο (ο μεγαλύτερος υπό ανάπτυξη αυτοκινητόδρομος στην Ευρώπη) με τις διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Προφανώς, δε, η ολοκλήρωση της πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στην Masdar (με βάση το ποσοστό συμμετοχής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) θα ενισχύσει περαιτέρω τον όμιλο με το ποσό των 880 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της είσπραξης του επιτρεπόμενου μερίσματος), ενώ, βάσει συμφωνίας, μπορεί να κρατήσει συγκεκριμένες δραστηριότητες (μη σχετιζόμενων με ΑΠΕ, όπως διαχείρισης απορριμμάτων, ηλεκτρονικού εισιτηρίου κ.α.). Παράλληλα, θα αποκλιμακώσει τον δανεισμό της εισηγμένης.

Πηγή: www.newsit.gr