19/06/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: «Γκασταρμπάιτερ» με επιδότηση, δοκιμαστική περίοδο και ολίγα Γερμανικά οι Ουκρανοί πρόσφυγες

Χαμηλότερος των αρχικών κυβερνητικών προσδοκιών αποδεικνύεται το γερμανικό πρόγραμμα εργασιακής ενσωμάτωσης προσφύγων -μεταξύ άλλων – από την Ουκρανία.

Και αυτό τα κρατικά κονδύλια άρχισαν να ρέουν με αρκετή καθυστέρηση, οι ειδικότητες που ζητούν οι Γερμανοί εργοδότες δεν συμπίπτουν με εκείνες που κατέχουν οι πρόσφυγες, η επιδοτούμενη απασχόληση είναι δοκιμαστική, οι Ουκρανοί (προφανώς) δεν μιλούν τη γερμανική γλώσσα ενώ το πρόγραμμα εκμάθησης είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της επιχείρησης στην οποία εργάζονται.

Ο λόγος για το πρόγραμμα «εργασιακό τούρμπο» (Job Turbo) που υποσχέθηκε ο ομοσπονδιακός υπουργός Εργασίας, Χουμπέρτους Χάιλ (Hubertus Heil – SPD), τον Οκτώβριο του 2023 και αφορούσε τη κρατική επιδότηση πρόσληψης Ουκρανών και άλλων προσφύγων.

Ο λόγος για αυτό ήταν ότι ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός για το 2024 ψηφίστηκε μόλις στα μέσα Ιανουαρίου και σχεδόν καθόλου χρήματα δεν μπορούσαν να δαπανηθούν πριν από αυτό. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός – μέγιστο ποσό 750 εκατομμυρίων ευρώ για το 2024 – έχει πλέον εγκριθεί και είναι διαθέσιμος.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (BMAS), το «Job Turbo» είναι μια «κοινή προσπάθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, των οργανισμών απασχόλησης και των κέντρων απασχόλησης, των τοπικών αρχών και των ομόσπονδων κρατιδίων, των επιχειρήσεων και των ενώσεων, των συνδικάτων, των συμβουλευτικών υπηρεσιών και των μεταναστευτικών οργανώσεων». Στόχος είναι η γρήγορη και βιώσιμη ένταξη των προσφύγων στην εθνική αγορά εργασίας.

Ωστόσο, οι Ουκρανοί που είχαν εργαστεί σε μεσαία διοικητικά στελέχη στη χώρα τους, για παράδειγμα, δεν θα μπορούσαν να περιμένουν να εισέλθουν σε μεσαία διοικητικά στελέχη εδώ με λίγες γνώσεις γερμανικών, αναφέρουν τοπικά στελέχη αρμοδίων υπηρεσιών στο γερμανικό δίκτυο BR24.

Η ποιότητα των θέσεων εργασίας εισαγωγικού επιπέδου για τους Ουκρανούς πρόσφυγες ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό.

Τουλάχιστον το 40% θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε θέσεις εργασίας που απαιτούν επίσης εκπαίδευση ή προσόντα στη Γερμανία.

Ωστόσο, η πλειονότητα, το 60%, τοποθετήθηκε σε θέσεις εργασίας χωρίς εξειδίκευση. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κέντρου εργασίας, αναζητούσαν υποστηρικτικές θέσεις εργασίας στην κουζίνα, την καθαριότητα ή τη φροντίδα.

Σύμφωνα με το BMAS, περίπου 170.000 άτομα από την Ουκρανία απασχολούνται πλέον σε εθνικό επίπεδο και υπόκεινται σε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, κάτι που το υπουργείο θεωρεί ως «σημαντικό επίτευγμα υπό τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες». Θετικές εξελίξεις παρατηρούνται και μεταξύ των προσφύγων από τις κύριες χώρες ασύλου: Σύμφωνα με το BMAS, ο αριθμός των εργαζομένων που υπόκεινται σε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης από τις κύριες χώρες προέλευσης ασύλου ανήλθε σε περίπου 564.000 τον Φεβρουάριο του 2024.

Ωστόσο, σύμφωνα με το BMAS, δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία σχετικά με το αν και σε πόσες περιπτώσεις είναι οι περιπτώσεις προσφύγων που λαμβάνουν επίδομα πολίτη έχουν καταγγείλει ή καταγγελθεί από την απασχόληση εντός της δοκιμαστικής περιόδου.

Η «τοποθέτηση turbo» ατόμων από την Ουκρανία που επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση δεν λειτουργεί εντελώς χωρίς οικονομική υποστήριξη. Είναι καθήκον του κέντρου εργασίας να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους για τους εργοδότες και τους πρόσφυγες κατά τη διαδικασία τοποθέτησης σε θέσεις εργασίας.

Μέχρι έξι μήνες, δηλαδή κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, η γερμανική υπηρεσία απασχόλησης καλύπτει το 1/3 του μισθολογικού κόστους και καταβάλλει στους νεοπροσληφθέντες πρόσφυγες ένα μηνιαίο εισαγωγικό επίδομα ύψους τουλάχιστον 300 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας. Βέβαια, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος να μη συνεχιστεί η σχέση εργασίας μετά τη δοκιμαστική περίοδο, πράγμα που έχει συμβεί σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Προσφύγων ανακοίνωσε, επίσης, ότι τα λεγόμενα επαγγελματικά μαθήματα γλώσσας που σχετίζονται με την εργασία θα ξεκινήσουν σε όλη τη Γερμανία στα τέλη Απριλίου.

Πρόκειται για μαθήματα γερμανικών που μπορούν να ενσωματωθούν στην καθημερινή εργασιακή ζωή και είναι προσανατολισμένα ακριβώς σε αυτό που απαιτείται στον εργασιακό χώρο. Σύμφωνα με το το γραφείο Τύπου του BAMF, βρίσκεται σε εξέλιξη η πανελλαδική, συστηματική καταγραφή της ζήτησης από τη διοίκηση εργασίας.

Τα μαθήματα αυτά είναι σχεδιασμένα για να τελειοποιήσουν τη συμβατότητα της εργασίας και της εκμάθησης της γλώσσας και είναι ειδικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες της επιχείρησης. Αποτελούν βασικό στοιχείο του προγράμματος «Jobturbo».

Πηγή: www.newsit.gr