23/04/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η Ρωσία υπέκλεψε συνομιλίες αξιωματικών – Ζητά ταχεία έρευνα ο Σολτς

Σάλος έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία υπέκλεψε συνομιλίες ανώτατων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας που σχετίζονται με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τύπου Taurus.

Τα ΜΜΕ της Ρωσίας αναφέρουν πως πρόκειται για ηχηγραφημένες συνομιλίες από βιντεοδιάσκεψη μεταξύ των αντώτατων αξιωματικών της Γερμανίας, απόρρητες, που υπεκλάπη τον Φεβρουάριο. Σε αυτές οι Γερμανοί αξιωματικοί εξετάζουν το θεωρητικό σενάριο χτυπήματος στην κομβικής σημασίας γέφυρα της Κριμαίας, που έχει κατασκευάσει η Ρωσία.

Ήδη το Κρεμλίνο μετά τις αποκαλύψεις ζητά σαφείς εξηγήσεις από το Βερολίνο σχετικά με το εάν υπήρχε τέτοιος σχεδιασμός. Ο Σολτς την ίδια ώρα λέει πως δεν θα στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.

Όπως είναι φυσικό υπάρχουν και μεγάλες απορίες για την υποκλοπή των ντοκουμέντων, και ποιος την έξανε. Υπάρχει άραγε πληροφοριοδότης που δρα σκιωδώς υπέρ της Ρωσίας εντός ή εκτός των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων; Υπάρχει συνολικότερο ζήτημ ασφάλειας στις ένπλες δυνάμεις της Γερμανίας;

Η υπόθεση έχει προκαλέσει «χαμό» στην Γερμανία, με τον Σολτς να ανακοινώνει ταχεία έρευνα για το περιστατικό.

«Αυτό που αναφέρεται εκεί είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα.Και γι’ αυτό θα διευκρινιστεί τώρα πολύ προσεκτικά, πολύ εντατικά και πολύ γρήγορα, και αυτό είναι επίσης απαραίτητο».  Εκπρόσωπος του υπ. Άμυνας ανέφερε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι ήδη η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στρατιωτικής Αντικατασκοπείας «έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Επίσης αναφέρεται πως έχει ξεκινήσει έρευνα και για το εάν είναι αληθινές οι συνομιλίες και ποιος τις διέρρευσε. 

Ο Επιθεωρητής της Πολεμικής Αεροπορίας Ίνγκο Γκέρχαρτς ήταν μεταξύ των παρόντων στη συνάντηση, για την οποία λέγεται πως πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια ενημέρωση του γερμανού υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.

Η συνομιλία που ακούγεται στην ηχογράφηση αφορά το αν οι πύραυλοι κρουζ Taurus θα ήταν θεωρητικά ικανοί να καταστρέψουν τη γέφυρα που κατασκευάστηκε ανάμεσα στη Ρωσία και την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Η συνομιλία αφορά επίσης το αν η Ουκρανία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει το πλήγμα χωρίς ανάμιξη των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Στην ηχογράφηση καθίσταται σαφές ότι οι γερμανοί βουλευτές δεν θέλουν να δώσουν στο Κίεβο πυραύλους κρουζ.

Πηγές είπαν νωρίτερα σήμερα στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι η ηχογράφηση είναι αυθεντική και ότι η συνομιλία έγινε στη Webex, μια αμερικανικής κατασκευής διαδικτυακή πλατφόρμα διασκέψεων.

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας ερευνά αν η συνομιλία υπεκλάπη. «Το Ομοσπονδιακό Γραφείο της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα», είχε δηλώσει χθες, Παρασκευή, το βράδυ στρατιωτική εκπρόσωπος.

«Πρέπει να αυξήσουμε την ασφάλεια στην αντικατασκοπεία μας»

Γερμανοί βουλευτές απάντησαν με εκκλήσεις για βελτιώσεις. «Χρειαζόμαστε επειγόντως να αυξήσουμε την ασφάλεια και την αντικατασκοπεία μας, επειδή είμαστε προφανώς ευάλωτοι σ’ αυτό τον τομέα», δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων RND η Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Μπούντεσταγκ.

«Το ζήτημα είναι αν πρόκειται για ένα μεμονωμένο επεισόδιο ή αν υπάρχει δομικό πρόβλημα ασφαλείας», δήλωσε ο Κονσταντίν φον Νοτς, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Η δημοσιοποίηση της υπόθεσης προκάλεσε εικασίες για τη χρονική συγκυρία στην οποία έγινε, με την Στρακ-Τσίμερμαν να εικάζει ότι η Ρωσία έχει στόχο να αποτρέψει τον Σολτς από το να δώσει στο Κίεβο πυραύλους Taurus. Η ίδια είπε στο RND ότι η κατασκοπεία «περιλαμβάνεται στην εργαλειοθήκη υβριδικού πολέμου της Ρωσίας» και πρόσθεσε πως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι υπεκλάπησαν συνομιλίες. «Ήταν μόνο θέμα χρόνου να γίνει δημόσια γνωστό», δήλωσε.

Άλλοι εικάζουν ότι η διαρροή μπορεί να είναι απόπειρα της Ρωσίας να εκτρέψουν τη δημόσια συζήτηση από πρόσφατες αποκαλύψεις ή την κηδεία του διαφωνούντα Αλεξέι Ναβάλνι.

Πηγή: www.newsit.gr