30/11/2023
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Καρέ καρέ η επίθεση που δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή με 65 παιδιά στη Γάζα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν ότι δέχθηκε σφοδρή επίθεση η ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή τους χθες Σάββατο (18.11.2023) το πρωί ενώ μετέφεραν 137 ανθρώπους – εκ των οποίων οι 65 ήταν παιδιά – από το νοσοκομείο Αλ Σίφα στα νότια της Γάζας.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε στις 09:00 το πρωί του Σαββάτου από το νοσοκομείο Αλ Σίφα προς τα νότια της Γάζας, κατά τη διάρκεια της εκκένωσης της μεγαλύτερης μονάδας υγείας της περιοχής, μετά την πολιορκία του Ισραήλ.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι είχαν ενημερώσει τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς ότι θα μετακινηθούν 137 άνθρωποι με 5 αυτοκίνητα – όλα με εμφανή διακριτικά των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ακόμα και στις οροφές των οχημάτων – και ακολούθησαν τη διαδρομή που υπέδειξε ο ισραηλινός στρατός.

Όταν έφτασαν στο τελευταίο σημείο ελέγχου, χρειάστηκε να μείνουν εκεί για πολλές ώρες, καθώς δεν τους επιτράπηκε να περάσουν. Όταν το προσωπικό των MSF άκουσε πυροβολισμούς, πήραν την απόφαση να γυρίσουν 7 χιλιόμετρα πίσω στις εγκαταστάσεις της ΜΚΟ για την ασφάλειά τους.

Όμως, την ώρα της επιστροφής, η αυτοκινητοπομπή δέχθηκε επίθεση. «Δύο από τα αυτοκίνητα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα χτυπήθηκαν σκόπιμα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα μέλος της οικογένειας του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και να τραυματιστεί ένα άλλο», αναφέρουν οι MSF στην ανακοίνωσή τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα:

«Χθες το πρωί, στις 9:00 π.μ. τοπική ώρα, μια αυτοκινητοπομπή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αποτελούμενη από πέντε αυτοκίνητα, όλα με εμφανή σήμανση με τα διακριτικά των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, μεταξύ άλλων και στις οροφές των αυτοκινήτων, με 137 άτομα, αποτελούμενα από μέλη του παλαιστινιακού προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και τις οικογένειές τους, μεταξύ των οποίων 65 παιδιά, εγκατέλειψαν τις εγκαταστάσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ξενώνας, γραφείο, εξωτερικά ιατρεία που βρίσκονται κοντά στο νοσοκομείο Al-Shifa) με κατεύθυνση τη νότια Γάζα για ένα ασφαλέστερο μέρος.

Από τις 11 Νοεμβρίου ήταν εγκλωβισμένοι κάτω από πυρά λόγω των συνεχιζόμενων μαχών και από τότε οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν επανειλημμένα κάνει έκκληση για την ασφαλή εκκένωσή τους.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν ενημερώσει και τα δύο μέρη της σύγκρουσης για την κίνηση αυτή. Η αυτοκινητοπομπή πέρασε από τη διαδρομή που υπέδειξε ο ισραηλινός στρατός και έφτασε στην οδό Salah Al Deen, μαζί με άλλους πολίτες που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Η αυτοκινητοπομπή έφτασε στο τελευταίο σημείο ελέγχου κοντά στο Wadi Gaza, στο οποίο υπήρχε πολύς κόσμος εκείνη τη στιγμή λόγω των εκτεταμένων ελέγχων των Παλαιστινίων από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Παρά τις πληροφορίες που μοιράστηκαν με τον ισραηλινό στρατό, δεν τους επιτράπηκε να περάσουν το σημείο ελέγχου για ώρες.

Αργότερα το προσωπικό μας άκουσε πυροβολισμούς, γεγονός που τους ώθησε να γυρίσουν πίσω από φόβο και να κατευθυνθούν στις εγκαταστάσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που βρίσκονται περίπου 7 χιλιόμετρα από το σημείο ελέγχου.

Κατά την επιστροφή τους, μεταξύ 15:30 μ.μ. και 16:00 μ.μ. τοπική ώρα, η αυτοκινητοπομπή δέχθηκε επίθεση στην οδό Al-Wehda κοντά στη διασταύρωση της οδού Said Al A’as, κοντά στα γραφεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Δύο από τα αυτοκίνητα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα χτυπήθηκαν σκόπιμα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα μέλος της οικογένειας του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και να τραυματιστεί ένα άλλο.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν εκ νέου να επιτραπεί επειγόντως η εκκένωση του προσωπικού μας, καθώς και χιλιάδων άλλων ανθρώπων, που έχουν παγιδευτεί από τις μάχες και ζουν σε εξαιρετικά άσχημες συνθήκες στη βόρεια Γάζα.

Ζητάμε άμεση κατάπαυση του πυρός, η οποία είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθούν διάδρομοι για την ασφαλή εκκένωση των παγιδευμένων πολιτών».


Πηγή: www.newsit.gr