23/05/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Στις 5 οι προφυλακίσεις σήμερα – Συνεχίζονται οι απολογίες των κατηγορούμενων

Μέχρι τώρα έχουν κριθεί προφυλακιστέοι 5 κατηγορούμενοι από τους συνολικά 32 που απολογούνται σήμερα στους τρεις ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης στον αστυνομικό Γιώργο Λυγγερίδη έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη τον περασμένο Δεκέμβριο.  Οι απολογίες συνεχίζονται.

της Άννας Κανδύλη

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους που κρίθηκαν προφυλακιστέοι είναι και ο 22χρονος στον οποίο αποδίδεται ηθική αυτουργία στη δολοφονία του αστυνομικού αλλά και, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, «έδρασε και ως φυσικός αυτουργός, αφού εξήλθε του Κ.Γ. Ρέντη “Μελίνα Μερκούρη”, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα των δραστών, φορώντας ζακέτα χρώματος γκρι-κόκκινο με φερμουάρ μέχρι το ύψος του στήθους, έχοντας καλύψει τα χαρακτηριστικά του με κουκούλα και από κοινού διενεργήσαν επιθέσεις εναντίων των αστυνομικών της Υ.Α.Τ. με τον ίδιο να κρατάει αυτοσχέδιο εκρηκτικό – εμπρηστικό μηχανισμό και πέτρες κατευθυνόμενος προς τις αστυνομικές δυνάμεις συμμετέχοντας στις επιθέσεις… συμμετείχε στην οργάνωση και σχεδιασμό των προπαρασκευαστικών ενεργειών και στη μεταφορά των “πολεμοφόδιων” στο γήπεδο ” Μελίνα Μερκούρη”».

Ο 22χρονος φέρεται ακόμη μαζί με έναν συνομήλικο συγκατηγορούμενό του να «είναι αυτοί που μετάφεραν το σήμα έναρξης των επιθέσεων στους δράστες που βρίσκονταν εντός του Κ.Γ. Ρέντη “Μελίνα Μερκούρη”, προτρέποντάς τους να εξέλθουν του γηπέδου καθώς …εισήλθε στο γήπεδο, κατά τη διάρκεια του πρώτου σετ, κατευθύνθηκε σε ομάδα οπαδών του Ολυμπιακού που βρίσκονταν όρθιοι, στο κάγκελο που ήταν αναρτημένα πανό που ανέγραφαν “ΝΕΑ 7 LIOSIA” και “KAMATERO” και μετά από ελαχίστων δευτερολέπτων φράσεων – προτροπών και ωθήσεων των χεριών του στην ομάδα ατόμων που απευθύνθηκε, τα άτομα αμέσως τον ακολούθησαν με ταχύ βήμα προς την έξοδο του γηπέδου».

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο «Κοντός»

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε σήμερα και ο «Κοντός» που φέρεται να βρισκόταν μέσα στο γήπεδο « Μελίνα Μερκούρη» μαζί με τον μάνατζερ του γνωστού τράπερ και να έδωσε το σύνθημα για τα επεισόδια.

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία «…Με την άφιξη του στο γήπεδο Μελίνα Μερκούρη, τροποποίησε το σχέδιο επίθεσης, το οποίο αν και αρχικά ήταν να πραγματοποιηθεί μετά το πέρας του αγώνα, τελικά με απόφαση του, έλαβε χώρα μετά το πέρας του 1ου σετ. Ο « Κοντός» φορώντας καπέλο, ευρισκόμενος στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου, συνομίλησε με τον μάνατζερ , ο οποίος βρισκόταν στη κερκίδα των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού, πλησίον της πλαϊνής πόρτας, φορώντας μαύρο αμάνικο μπουφάν και μπλούζα σκουρόχρωμη. Στη συνέχεια, αμφότεροι εξήλθαν του γηπέδου, ανέμεναν εξωτερικά του γηπέδου, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και όταν αυτοί εξήλθαν τους μοίρασαν τα πολεμοφόδια και τους έδωσαν εντολή να τους ακολουθήσουν και όταν αυτοί εκτοξεύσουν τα αντικείμενα που κρατούσαν, δηλαδή ο « Κοντός» τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό και ο μάνατζερ τη ναυτική φωτοβολίδα, να ρίψουν με τη σειρά τους τα αντικείμενα που είχε στην κατοχή του ο καθένας προς τις Αστυνομικές Δυνάμεις».

Κατά την απολογία του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στις πράξεις που του αποδίδονται. Φέρεται να καταδίκασε το περιστατικό και κάθε πράξη βίας κατά της Αστυνομίας. Υποστήριξε ότι είναι το άτομο που υποχρεωτικά ως «S.L.O.» συνομιλεί με τις αστυνομικές δυνάμεις για την αποφυγή επεισοδίων και δεν είχε ποτέ προσωπικό μένος ή πρόβλημα με τους αστυνομικούς. Συνεπώς είναι παράλογο να του αποδίδεται αντικειμενική ευθύνη για κάτι που δεν ήξερε και δεν συμμετείχε καθόλου.

Πηγή: www.enikos.gr