08/10/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γλυπτά Παρθενώνα: «Η επιστροφή ως “παρακαταθήκη” είναι μια δίκαιη και αποδεκτή λύση» – Η Βραδυνή

Τα νέα βήματα γίνονται με στόχο την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ακολουθώντας τον γνώριμο δρόμο της «κατάθεσης», όπως έγινε με το θραύσμα Fagan από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο στο Μουσείο Ακρόπολης.

Ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, σε εκδήλωση με θέμα «Μία λύση αμοιβαία επωφελής για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», που διοργάνωσε ο οργανισμός «Parthenon Project» και πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα (30.09.24), μίλησε για σημαντικές νομικές πτυχές της «αμοιβαίας επωφελούς λύσης για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Η χθεσινή εκδήλωση, στην οποία απηύθυναν χαιρετισμό ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έδειξε με σαφή τρόπο πως το ελληνικό αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα διαθέτει μια συνδυαστική στρατηγική που περιλαμβάνει διπλωματικές πρωτοβουλίες, διεθνή υποστήριξη και συνεργασίες, με στόχο να επιτύχει «μια δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση».

Τα νέα βήματα γίνονται με στόχο την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ακολουθώντας τον γνώριμο δρόμο της «κατάθεσης», όπως έγινε με το θραύσμα Fagan από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο στο Μουσείο Ακρόπολης.

Στη σχετική εκδήλωση, αναφερόμενος στο «θραύσμα Fagan» που είχε επιστρέψει στην Ελλάδα ως deposit (κατάθεση), ο Νίκος Αλιβιζάτος, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Parthenon Project, είπε ότι ο όρος θα πρέπει να μεταφραστεί στα ελληνικά ως «παρακαταθήκη». «Δεν είναι απλώς μια λέξη», είπε ο κ. Αλιβιζάτος, «είναι μία έννοια που περιλαμβάνεται στον Αστικό μας Κώδικα, στο άρθρο 822, που προέρχεται από το Ρωμαϊκό Δίκαιο».

Σύμφωνα με τον συνταγματολόγο «Αν υπογράψουμε μία συμφωνία, η οποία προσδιορίζει τη συναλλαγή σαν ”παρακαταθήκη” δεν αναγνωρίζουμε αυτομάτως στον καταθέτη την ιδιότητα του ιδιοκτήτη, κάτι που λύνει πολλά προβλήματα» σημείωσε για να διευκρινίσει πως «η μόνη νομική υποχρέωση που προκύπτει είναι να επιστρέψει το αντικείμενο όταν ζητηθεί». «Μπορούμε έτσι να αφήσουμε κατά μέρος το ιδιοκτησιακό και να προχωρήσουμε» κατέληξε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, εξέφρασε την «αισιοδοξία του για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στη γενέθλια γη τους» και επιβεβαίωσε πως «τα τελευταία χρόνια, βρισκόμαστε σε εποικοδομητικές συνομιλίες με το Βρετανικό Μουσείο», «με διαφάνεια και ειλικρίνεια». Επίσης τόνισε ως «σημαντική πτυχή του διαλόγου», την «αμοιβαία κατανόηση και τις κόκκινες γραμμές των δύο πλευρών, προκειμένου να οικοδομήσουμε και να καταλήξουμε σε μια στρατηγική εταιρική σχέση».

Από τη μεριά της, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, υπογράμμισε πως «στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι προϋποθέσεις για να γραφτεί μια ακόμα ιστορική σελίδα στις παραδοσιακά εξαιρετικά ισχυρές φιλικές σχέσεις των δύο χωρών και δύο λαών, του βρετανικού και του ελληνικού».

Όπως εξήγησε η κ. Μενδώνη, το αίτημα της Ελλάδας, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, «έχει εισέλθει σε μια φάση κορύφωσης και ωριμότητας, κατά την οποία τα επιστημονικά, ιστορικά, νομικά και ηθικά ζητήματα έχουν πλέον απαντηθεί».

Για ακόμα μια φορά η κ. Μενδώνη επανέλαβε την «ειλικρινή πρόθεση» της Ελλάδας να επεξεργαστεί «δημιουργικές λύσεις, προκειμένου η επανένωση των γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης να μη δημιουργήσει κενό στις συλλογές του Β.Μ.».


Πηγή: www.vradini.gr