04/10/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γλυπτά του Παρθενώνα: Πρόταση βάζει στην άκρη το ιδιοκτησιακό καθεστώς – Να επιστραφούν ως «παρακαταθήκη»

Για σημαντικές νομικές πτυχές της «αμοιβαίας επωφελούς λύσης για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα» του Parthenon Project, η οποία περιλαμβάνει την αναγνώριση πως στο θέμα της κυριότητας η ελληνική και η βρετανική πλευρά «συμφωνούν ότι διαφωνούν», έκανε λόγο ο συνταγματολόγος, Νίκος Αλιβιζάτος σε χθεσινή εκδήλωση της πρωτοβουλίας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», αναφερόμενος στο «θραύσμα Fagan», που είχε επιστρέψει στην Ελλάδα ως «deposit» από το Μουσείο A. Salinas του Παλέρμο (και για το οποίο ο ίδιος ενημερώθηκε από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη) ο κ. Αλιβιζάτος, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Parthenon Project σημείωσε ότι ο όρος θα πρέπει να μεταφραστεί ως «παρακαταθήκη» στα ελληνικά.

«Δεν είναι όμως απλά μια λέξη, αλλά μια έννοια που περιλαμβάνεται στον αστικό μας κώδικα -άρθρο 822- και η οποία προέρχεται από το ρωμαϊκό δίκαιο», είπε ο συνταγματολόγος, ο οποίος υπογράμμισε ότι αυτός που δίνει κάτι ως παρακαταθήκη δεν είναι ανάγκη να αναγνωριστεί ως ιδιοκτήτης του από αυτόν που το παραλαμβάνει.

«Αν υπογράψουμε μια συμφωνία η οποία προσδιορίζει τη συναλλαγή σαν ”παρακαταθήκη”, δεν αναγνωρίζουμε αυτομάτως στον καταθέτη την ιδιότητα του ιδιοκτήτη, κάτι που λύνει πολλά προβλήματα», είπε ο κ. Αλιβιζάτος. «Η μόνη νομική υποχρέωση που προκύπτει είναι να επιστρέψει το αντικείμενο όταν ζητηθεί», συμπλήρωσε, αναφερόμενος σε όσα προβλέπει το σχετικό άρθρο. «Μπορούμε έτσι να αφήσουμε κατά μέρος το ιδιοκτησιακό και να προχωρήσουμε».

Πηγή: www.enikos.gr