02/12/2023
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ υπερψήφισε νόμο για τη διευκόλυνση της επισκευής ηλεκτρονικών συσκευών – «Επιδιορθώνετε αντί να πετάτε»

Η ΕΕ υπερψήφισε σήμερα (21.11.2023) μια πρόταση νόμου για να διευκολυνθεί η επισκευή ηλεκτρονικών προϊόντων και συσκευών σε χαμηλότερες τιμές, με το μήνυμα «επιδιορθώνετε αντί να πετάτε» να κυριαρχεί μεταξύ των ευρωβουλευτών.

Σύμφωνα με την πρόταση της ΕΕ για το «δικαίωμα στην επισκευή», η επιδιόρθωση θα πρέπει να προτιμάται από την αντικατάσταση όσο ισχύει η εγγύηση για το προϊόν. «Οι άνθρωποι θέλουν να παρατείνουν την διάρκεια ζωής των συσκευών τους, αλλά συχνά αυτό είναι δαπανηρό ή δύσκολο», εξηγεί ο εισηγητής του νόμου Ρενέ Ρεπάζι (S&D).

Οι καταναλωτές θα έχουν το δικαίωμα να ζητούν επισκευή των πλυντηρίων τους, των τηλεοράσεων, των ηλεκτρικών σκουπών, των smartphones και άλλων προϊόντων μετά την εκπνοή της εγγύησης.

«Εγκρίναμε σειρά μέτρων για να ενθαρρύνουμε τους καταναλωτές να επιλέγουν την επισκευή από την αντικατάσταση, ρίχνοντας το βάρος στην υποστήριξη των ανεξάρτητων επισκευαστών και την εισαγωγή οικονομικών κινήτρων», συμπληρώνει ο κ. Ρεπάζι.,

Για την μείωση του κόστους επιδιόρθωσης, οι ευρωβουλευτές θέλουν να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της αγοράς της επισκευής με την εγκαθίδρυση online πλατφορμών που θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να βρουν επισκευαστές κοντά τους.

Οι ανεξάρτητοι επισκευαστές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα ανταλλακτικά και στις πληροφορίες που απαιτούνται σχετικά με την αποκατάσταση των συσκευών.

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν επίσης τη θέσπιση οικονομικών κινήτρων για τους καταναλωτές.

«Επειτα από δεκαετίες ατιμωρησίας προς όφελος μίας οικονομίας όπου “όλα πετιούνται”, το κείμενο αυτό θεσπίζει για πρώτη φορά το νομικό δικαίωμα στην επιδιόρθωση σε λογική τιμή και χρόνο», σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή Ντέιβιντ Κόρμαντ (EELV).

Τα επισκευάσιμα προϊόντα που πετιούνται στα σκουπίδια στην ΕΕ αντιστοιχούν σε απορρίμματα 35 εκατομμυρίων τόνων ετησίως.

Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 77% των ευρωπαίων πολιτών θα προτιμούσαν να επισκευάζουν τα προϊόντα τους αντί να αγοράζουν καινούρια.

Αυτό θα σήμαινε γι’ αυτούς εξοικονόμηση χρημάτων: οι ευρωπαίοι καταναλωτές χάνουν περί τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε αγορές νέων προϊόντων για την αντικατάσταση παλαιών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP και Reuters / Φωτογραφίες: Reuters

Πηγή: www.newsit.gr