08/10/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΥΠΡΟΣ

Η Κύπρος «δίδαξε» τον Καναδά πώς να προσφέρει καλύτερη φροντίδα σε μετανάστριες και ασυνόδευτους ανηλίκους

Ο Καναδάς αξιοποιεί την εμπειρία της Κύπρου όσον αφορά την ικανοποίηση των αναγκών των γυναικών μεταναστών και των παιδιών και όσων διαφεύγουν από τις περιφερειακές ζώνες συγκρούσεων σε μια εποχή πρωτοφανούς παγκόσμιας μετατόπισης, δήλωσε την Τετάρτη η καναδική απεσταλμένη για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια, στο AP.

Η βορειοαμερικανική χώρα είναι μία από τις περίπου δώδεκα άλλες που υπέγραψαν διμερείς συμφωνίες με την Κύπρο για τη σύντομη φιλοξενία πολιτών τους που εκκενώθηκαν από γειτονικές χώρες μέχρι να επαναπατριστούν. Οι φόβοι ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς μπορεί να εξαπλωθεί στην περιοχή έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.

Η Κύπρος είχε βοηθήσει στον επαναπατρισμό σχεδόν 60.000 υπηκόων τρίτων χωρών που εκκενώθηκαν από τον Λίβανο το 2006 και είχε κάνει το ίδιο πέρυσι με τους εκκενωθέντες από το Σουδάν.

Η Καναδή απεσταλμένη Jacqueline O’Neill δήλωσε ότι οι συναντήσεις της με τους Κύπριους αξιωματούχους παρείχαν πολύτιμα διδάγματα τα οποία οι καναδικές αρχές μπορούν να εφαρμόσουν σε μελλοντικές επιχειρήσεις κατά τον επαναπατρισμό πολιτών, ιδίως εγκύων γυναικών και ασυνόδευτων ανηλίκων. Είπε επίσης ότι και οι δύο χώρες πρέπει να εξετάσουν πώς να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα αιτήματά τους, συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων εγκαταστάσεων στα πλοία, της εξειδικευμένης ιατρικής βοήθειας και της δημιουργίας ξεχωριστών καταλυμάτων για τις γυναίκες κατά τη διέλευση προς τη χώρα τους.

«Καλώς ή κακώς, η Κύπρος έχει μεγάλη εμπειρία στην υποδοχή μεταναστών», δήλωσε η O’Neill σε συνέντευξή της στο Associated Press.

«Το να κρατάμε τους πολίτες ασφαλείς δεν σημαίνει απλώς να τους βάζουμε όλους σε ένα μέρος και να τους κρατάμε εκεί μέχρι να τους βάλουμε όλους σε ένα αεροπλάνο», δήλωσε η O’Neill. «Σημαίνει να διασφαλίσουμε ότι η εμπειρία τους ανταποκρίνεται στις ανάγκες της στιγμής».

Η Καναδή απεσταλμένη συναντήθηκε επίσης με ομάδες Κυπρίων γυναικών που επιδιώκουν μεγαλύτερο βήμα στις προσπάθειες επίλυσης της 50ετούς εθνικής διαίρεσης του νησιού, η οποία επήλθε μετά την τουρκική εισβολή. Έκτοτε, στις διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών κυριαρχούν οι άνδρες εκπρόσωποι.

Η O’Neill επεσήμανε στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι ειρηνευτικές συμφωνίες έχουν 35% περισσότερες πιθανότητες να αντέξουν τουλάχιστον 15 χρόνια αν οι γυναίκες συμμετέχουν ουσιαστικά στις διαπραγματεύσεις.

«Οι κοινότητες σχεδόν παντού αποτελούνται κατά 50% από γυναίκες. Γιατί θα πρέπει να έχουμε ανθρώπους που λαμβάνουν αποφάσεις για αυτή την κοινότητα, οι οποίοι δεν έχουν το 50% αυτών των ανθρώπων κοντά τους και δεν επηρεάζουν την κοινότητα», είπε.

Οι γυναίκες δεν είναι «εγγενώς πιο ειρηνικές» από τους άνδρες, δήλωσε η O’Neill, αλλά φέρνουν νέες προοπτικές και διευρύνουν το φάσμα των θεμάτων που συζητούνται σε κάθε ειρηνευτική διαδικασία λόγω των βιωμένων εμπειριών τους, όπως το να έχουν παιδιά, να φροντίζουν μέλη της οικογένειας και σε πολλά μέρη του κόσμου να είναι υπεύθυνες για το νοικοκυριό.

«Το θέμα είναι να πούμε ότι οι καλύτερες αποφάσεις, τα καλύτερα αποτελέσματα έρχονται όταν οι άνθρωποι που επηρεάζονται περισσότερο από αυτές τις αποφάσεις έχουν φωνή στη λήψη τους, οπότε όταν είναι πιο κοντά στους ανθρώπους που επηρεάζονται από αυτές, η όλη διαδικασία ενισχύεται», είπε.

Πηγή: omegalive.com.cy