23/05/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Ημέρες Βιετνάμ» στα πανεπιστήμια – «Ούτε αντισημιτισμός, ούτε ισλαμοφοβία, ούτε αναρχία» το μήνυμα Μπάιντεν

Μνήμες Βιετνάμ ξυπνούν οι διαδηλώσεις των φοιτητών στα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ κατά του πολέμου στη Γάζα και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία. «Θα πρέπει να διατηρηθεί η τάξη. Δεν είμαστε ένα αυταρχικό κράτος που φιμώνει τους ανθρώπους, όμως δεν είμαστε και μια άναρχη χώρα», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν.

Σκηνές που παραπέμπουν στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις για το Βιετνάμ εκτυλίσσονται στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ με τις φιλοπαλαιστιακές φοιτητικές κινητοποιήσεις και τις εφόδους των αρχών ασφαλείας για την τήρηση της τάξης.

Στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, εκατοντάδες αστυνομικοί εισέβαλαν για να εκκενώσουν την κατάληψη των φοιτητών, που έχει κηρυχθεί παράνομη.

Αλλά και στο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, τουλάχιστον 300 φοιτητές συνελήφθησαν, ενώ δεκάδες άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια βρίσκονται σε κατάσταση πολιορκίας.

Αστυνομικοί απομακρύνουν τα οδοφράγματα που είχαν στήσει φοιτητές στο Λος Άντζελες. Χρησιμοποιούν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος που έχει κατασκηνώσει έξω από την πανεπιστημιούπολη, ενώ προχωρούν σε συλλήψεις.

Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των αρχών ότι θα συλληφθούν εάν δεν απομακρυνθούν, εκατοντάδες φοιτητές παραμέναν επί ώρες σε σκηνές και είχαν οχυρωθεί πίσω από ξύλινα παραπετάσματα.

Είχαν προηγηθεί βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του Ισραήλ και φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές.

Πάνω από 300 συλλήψεις στο Κολούμπια

Nωρίτερα, αστυνομικοί είχαν εισβάλει στο πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, ύστερα από αίτημα των πανεπιστημιακών αρχών και εντολή του δημάρχου της πόλης. Απομάκρυναν τους φοιτητές από κτίριο που είχαν καταλάβει, συλλαμβάνοντας πάνω από 300 άτομα.

Θυμίζοντας τις φοιτητικές κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, οι διαδηλώσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια επηρεάζουν και το προεκλογικό σκηνικό με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να δέχεται επικρίσεις για τον τρόπο διαχείρισης των διαδηλώσεων.

Να ξεκαθαρίσει τη θέση του ζήτησε από τον Μπάιντεν ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνεχάρη την αστυνομία που επενέβη στο πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Βασικό αίτημα των φοιτητών είναι τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να σταματήσουν να δέχονται δωρεές και οικονομικές ενισχύσεις από οργανώσεις φίλα προσκείμενες στο Ισραήλ.

Το «νέο Βιετνάμ», ο Μπάιντεν και στο βάθος οι προεδρικές εκλογές

Έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, τα γεγονότα στα αμερικανικά πανεπιστήμια ανησυχούν σφόδρα το επιτελείο των Δημοκρατικών για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν στην επανεκλογή του Τζο Μπάιντεν.

Οι φοιτητές που διαδηλώνουν δεν σημαίνει ότι θα στραφούν στους Ρεπουμπλικανούς, αλλά ότι μπορεί να επιλέξουν την αποχή, ανοίγοντας τον δρόμο στον Ντόναλντ Τραμπ, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.

Ο Μπάιντεν τόνισε, ότι οι Αμερικανοί πολίτες έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν, θα πρέπει να το κάνουν, όμως, στο πλαίσιο του νόμου.

«Θα πρέπει να διατηρηθεί η τάξη. Δεν είμαστε ένα αυταρχικό κράτος που φιμώνει τους ανθρώπους, όμως δεν είμαστε και μια άναρχη χώρα», ανέφερε και κατέληξε ότι το μίσος και ο ρατσισμός δεν έχουν χώρο και καμία θέση στις ΗΠΑ, ούτε ο αντισημιτισμός, αλλά ούτε και η ισλαμοφοβία.

Από τις 17 Απριλίου, οπότε και ξέσπασαν οι φοιτητικές διαδηλώσεις, έχουν γίνει πάνω από 2.000 συλλήψεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια.


Πηγή: www.newsit.gr