21/07/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: O Τζο Μπάιντεν έστειλε επιστολή προς τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου: «Παραμένω σε αυτή την κούρσα»

Ο Τζο Μπάιντεν επιμένει σε επιστολή του προς τους Δημοκρατικούς ότι «αρνείται» να αποχωρήσει από την εκλογική κούρσα ενάντια στον Ντόναλντ Τραμπ και λέει ότι είναι καιρός να «λήξει» το κομματικό δράμα.

Σε επιστολή του προς τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ στάθηκε σταθερός ενάντια στις εκκλήσεις να παραιτηθεί από την υποψηφιότητά του για την προεδρία, με αντίπαλο τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τζο Μπάιντεν, μάλιστα, ζήτησε «τέλος» στο εσωκομματικό δράμα που «διέλυσε» τους Δημοκρατικούς μετά την ανησυχητική του εμφάνιση στον δημόσιο διάλογο.

Οι προσπάθειες του Μπάιντεν να στηρίξει ένα βαθιά ανήσυχο Δημοκρατικό Κόμμα ήρθαν τη Δευτέρα (07.07.2024), καθώς οι νομοθέτες επιστρέφουν στην Ουάσιγκτον και έρχονται αντιμέτωποι με μια επιλογή: να αποφασίσουν εάν θα εργαστούν για να αναβιώσουν την εκστρατεία του ή να αποδοκιμάσουν τον αρχηγό του κόμματος, ένα δίλημμα για την επανεκλογή του και το δικό τους πολιτικό μέλλον.

Ο ίδιος συνέχιζε την εκστρατεία του ακόμη και μετά την εμφάνισή του στο debate με τον Τραμπ – η οποία ανησύχησε τους Δημοκρατικούς που είχαν αμφιβολίες για την ικανότητά του να είναι υποψήφιος, να κερδίζει και να κυβερνά. Ως διακιολογία υποστήριξε ότι είχε κρύωμα και jet lag, και από τότε προσπαθήσει να αποδείξει ότι είναι ακόμα κατάλληλος για την προεδρία.

Ο Μπάιντεν έγραψε στη δισέλιδη επιστολή ότι «το ερώτημα για το πώς να προχωρήσουμε είναι καλοπροαίρετο εδώ και πάνω από μια εβδομάδα. Και ήρθε η ώρα να τελειώσει». Τόνισε ότι το κόμμα έχει «μία δουλειά», η οποία είναι να νικήσει τον υποτιθέμενο Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο.

«Έχουμε 42 ημέρες για τη Συνέλευση των Δημοκρατικών και 119 ημέρες για τις γενικές εκλογές», ανέφερε ο Μπάιντεν στην επιστολή, που διανεμήθηκε από την εκστρατεία επανεκλογής του.

Η ανησυχία είναι μεγάλη καθώς κορυφαίοι Δημοκρατικοί νομοθέτες προσχωρούν στις εκκλήσεις προς τον Μπάιντεν να παραιτηθεί παρά την περιφρόνησή του. Την ίδια στιγμή, ορισμένοι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του προέδρου διπλασιάζουν τον αγώνα για την προεδρία του Μπάιντεν, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει καλύτερος για να νικήσει τον Τραμπ σε αυτές που πολλοί θεωρούν ως από τις πιο σημαντικές εκλογές της ζωής τους.

Καθώς οι νομοθέτες σταθμίζουν αν ο Μπάιντεν πρέπει να παραμείνει ή να φύγει , δεν φαίνεται να υπάρχουν εύκολες απαντήσεις.

Είναι μια δύσκολη και εξαιρετικά ασταθής συγκυρία για το κόμμα του προέδρου. Οι Δημοκρατικοί που εργάστηκαν στο πλευρό του Μπάιντεν για χρόνια – αν όχι δεκαετίες – και αγαπούσαν το έργο της ζωής του στις προτεραιότητες πολιτικής, τώρα εγείρουν άβολα ερωτήματα σχετικά με το πολιτικό του μέλλον. Και εκτυλίσσεται καθώς ο Μπάιντεν φιλοξενεί παγκόσμιους ηγέτες για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.

«Οποιαδήποτε αποδυνάμωση της αποφασιστικότητας ή έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το έργο που έχουμε μπροστά μας βοηθάει τον Τραμπ και μας βλάπτει. Είναι καιρός να ενωθούμε, να προχωρήσουμε ως ενιαίο κόμμα και να νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ».

Ο ίδιος είπε ότι μίλησε με ηγέτες κομμάτων και Δημοκρατικούς ψηφοφόρους και είπε «δεν είμαι τυφλός» στις ανησυχίες που εκφράστηκαν, αλλά τόνισε: «Δεν θα έμπαινα υποψήφιος ξανά αν δεν πίστευα απόλυτα ότι ήμουν ο καλύτερος για να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ το 2024».

Επίσης, είπε ότι οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι μίλησαν με την ψήφο τους κατά τη διάρκεια των προκριματικών – και ότι ήταν δική τους απόφαση, «όχι του Τύπου, ούτε των ειδικών, ούτε των μεγάλων δωρητών.

Αυτή ήταν μια διαδικασία ανοιχτή σε όποιον ήθελε να τρέξει. Μόνο τρία άτομα επέλεξαν να με προκαλέσουν. Ο ένας τα πήγε τόσο άσχημα που άφησε τις προκριματικές εκλογές για να είναι ανεξάρτητος. Ένας άλλος μου επιτέθηκε γιατί ήμουν “πολύ μεγάλος” και τελικά ο ίδιος ηττήθηκε», είπε.

Πηγή: www.newsit.gr