23/05/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πρώην διπλός μυστικός πράκτορας καταδικάζεται σε 21 χρόνια φυλακή για κατασκοπία υπέρ της Ρωσίας

Πρώην κατάσκοπος των ΗΠΑ καταδικάζεται να εκτίσει σχεδόν 22 χρόνια κάθειρξης για κατασκοπεία. Ο Τζάρα Σεμπάστιαν Ντάλκε ομολόγησε την ενοχή του τον Οκτώβριο.

Έξι κατηγορίες για απόπειρα αποκάλυψης σε πράκτορα ξένου κράτους, πληροφοριών σχετιζόμενων με την εθνική άμυνα αντιμετωπίζει ο άλλοτε κατάσκοπος των ΗΠΑ, Τζάρα Σεμπάστιαν Ντάλκε.

Πληροφορικός, ο οποίος είχε εργαστεί για μικρό χρονικό διάστημα σε υπηρεσία κατασκοπείας των ΗΠΑ, την NSA (National Security Agency), καταδικάστηκε να εκτίσει 21 χρόνια και 10 μήνες κάθειρξη διότι παρέδωσε εμπιστευτικό υλικό σε πρόσωπο που νόμιζε πως ήταν πράκτορας των ειδικών υπηρεσιών της Ρωσίας, ανακοίνωσε το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο 32χρονος Τζάρα Σεμπάστιαν Ντάλκε ομολόγησε την ενοχή του τον Οκτώβριο. Αντιμετώπιζε έξι κατηγορίες για απόπειρα αποκάλυψης πληροφοριών σχετιζόμενων με την εθνική άμυνα σε πράκτορα ξένου κράτους.

Εργάστηκε για περίπου έναν μήνα στην NSA, προτού παραιτηθεί ξαφνικά τον Ιούνιο του 2022, επικαλούμενος οικογενειακά προβλήματα.

Την περίοδο που εργάστηκε στην υπηρεσία τύπωσε απόρρητα έγγραφα και, μετά την παραίτησή του, τα προσέφερε προς πώληση, μέσω κρυπτογραφημένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε πρόσωπο που νόμιζε ότι ήταν ρώσος πράκτορας, αλλά στην πραγματικότητα ήταν μυστικός πράκτορας της ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI), εξήγησαν οι αρχές. Ζητούσε σε αντάλλαγμα 85.000 δολάρια.

«Η ποινή αυτή δείχνει πως όσοι αποπειρώνται να προδώσουν τη χώρα μας πληρώνουν για τα εγκλήματά τους», σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Μέρικ Γκάρλαντ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Πηγή: www.newsit.gr