24/02/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΟΣΜΟΣ

Ισλανδία: Η λάβα του ηφαιστείου «άφησε» σπίτια χωρίς ζεστό νερό σε πολικές θερμοκρασίες

Χωρίς ζεστό νερό σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν έμειναν κάτοικοι της χερσονήσου Ρεϊκιάνες στην Ισλανδία, λόγω της τελευταίας έκρηξης του ηφαιστείου της περιοχής. Ωστόσο, η ηφαιστειακή δραστηριότητα παρουσιάζει ύφεση.

Ζημιές σε δρόμους και αγωγούς προκάλεσε η τρίτη από τον περασμένο Δεκέμβριο έκρηξη του ηφαιστείου στο Ρεϊκιάνες  της Ισλανδίας, αφήνοντας τους κατοίκους τμημάτων της χερσονήσου χωρίς ζεστό νερό, κι ενώ το θερμόμετρο δείχνει κάτω από το μηδέν.

Η έκρηξη άρχισε χθες, Πέμπτη (08.02.2024), με πίδακες λάβας να εκτοξεύονται στον αέρα σε ύψος 80 μέτρων από ρωγμή 3 χιλιομέτρων στο έδαφος, αλλά μέχρι το πρωί της Παρασκευής (09.02.2024) είχε εξασθενήσει η δραστηριότητα του ηφαιστείου.

Αυτή ήταν η τρίτη ηφαιστειακή έκρηξη στην περιοχή, η οποία βρίσκεται νότια της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ, από τον Δεκέμβριο.

Σχολεία, παιδικοί σταθμοί, μουσεία κι άλλοι δημόσιοι φορείς στην περιοχή δεν λειτούργησαν σήμερα, ενώ η λάβα προκάλεσε ζημιές στους αγωγούς ζεστού νερού που χρησιμοποιούνται για την παροχή γεωθερμικά θερμαινόμενου ύδατος.

«Είναι πολύ άσχημη κατάσταση να έχουμε αυτήν την περιοχή χωρίς ζεστό νερό, αλλά υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, υπάρχει πόσιμο νερό και ελπίζουμε να έχουμε και ζεστό νερό ως το μεσημέρι», δήλωσε η πρωθυπουργός, Κατρίν Γιακομπσντότιρ στο δημόσιο δίκτυο RUV.

Το θερμόμετρο έδειχνε -8 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή αυτή νωρίς το πρωί της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου.

Δορυφορικές εικόνες που δημοσίευσε η Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία δείχνουν τη λάβα να έχει φτάσει σε απόσταση περίπου 4,5 χιλιομέτρων δυτικά του σημείου της έκρηξης, όπως και κάπου 500 μέτρα από το Blue Lagoon – ένα πολυτελές γεωθερμικό σπα, το οποίο εκκενώθηκε και παρέμεινε κλειστό.

Δείτε LIVE τη δραστηριότητα του ηφαιστείου:

πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ / φωτογραφίες Reuters

Πηγή: www.newsit.gr